Šport > Kolesarstvo
6149 ogledov

Evenepoel izdal svojo skrivnost: "Odkar to počnem, sem vedno na stopničkah"

Evenepoel Print Screen
Belgijski kolesarski šampion je eden tistih športnikov, ki prav ničesar ne prepuščajo naključju.

Belgijski kolesar Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) se kot pravi profesionalec zelo dobro zaveda pomena ustrezne prehrane za zagotavljanje dobrega fizičnega počutja in optimizacijo telesne zmogljivosti. 

Kolesarstvo velja za enega od najbolj energijsko potratnih športov, zato je natančno idelan jedilnik skrbno izbranih jedi ključen za doseganje dobrih rezultatov in uspešno regeneracijo po hudih naporih, s katerimi se iz dneva v dan srečujejo profesionalni kolesarji.

Številni med njimi prisegajo na ustaljen prehranjevalni režim, kot na primer Evenepoel, ki že vrsto let pred vsakim kronometrom zaužije enak obrok.

Aktualni svetovni prvak v vožnji na čas je nekaj podrobnosti o svojih prehranjevalnih navadah delil v posnetku, ki je nastal nekaj ur začekom kronometra Chrono des Nations, na katerem je nekdanji zmagovalec dirke po Španiji sklenil letošnjo sezono.

"Privoščil si bom obrok pred dirko. Do začetka je še približno štiri ure. Odkar sem bil mladinec, pred vsako vožnjo na čas jem isto hrano. Obrok vključuje 'pistolekes' (vrsta belgijskega kruha, op. a.) z marmelado, banano, malo medu, pol litra Fante in nekaj piščančjih rezin. Očitno je to dobra priprava na kronometer, saj ob takšni prehrani skoraj nikoli ne zgrešim stopničk. Zato še vedno prisegam na 'pistolekes'. In vedno jem malinovo marmelado. To je edina marmelada, ki jo hočem jesti, zato moramo včasih na dan kronometra v trgovino po točno to marmelado. To je zelo pomembno," je povedal 23-letni Belgijec.

Evenepoel je na Chrono des Nations res zabeležil novo uvrstitev na zmagovalni oder, a je moral v boju za prvo mesto priznati premoč 19-letnemu Britancu Joshui Tarlingu, ki je slavil s 13 sekundami prednosti.

Evenepoel | Avtor: Print Screen Print Screen

Ustrezne prehranjevalne navade so eden izmed ključnih dejavnikov za zagotavljanje dolge in uspešne kariere, nova dognanja na tem področju pa v navezavi z znanostjo in tehnologijo omogočajo, da lahko športniki v vrhu ostanejo dlje kot kdajkoli prej, kot lahko vidimo na primerih Novaka Đokovića, Cristiana Ronalda ali LeBrona Jamesa.

O pomenu prehrane se je v pretekli sezoni veliko pisalo tudi v navezavi na Jumbo-Vismo, saj naj bi imeli kolesarji nizozemskega moštva, ki je v letu 2023 osvojilo vse tri Grand Toure, prav na tem področju največjo prednost pred konkurenti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 13:14 22.november 2023.

    Ja ni vedel da Tarling je pa samo češpljevo marmelado !