Šport > Kolesarstvo
11913 ogledov

Italijani pozivajo Pogija: "Če hočeš pisati zgodovino, moraš ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je še eno izjemno sezono sklenil s tretjo zaporedno zmago na dirki po Lombardiji.

Prvi kolesar sveta na UCI-jevi jakostni lestvici Tadej Pogačar (UEA Emirates) se je od tekmovalne sezone 2023 poslovil z zmago na 117. izvedbi kolesarske dirke po Lombardiji.

Za 25-letnika s Klanca pri Komendi je to že tretja zaporedna zmaga na zadnjem spomeniku sezone, skupno pa peta na največjih petih enodnevnih preizkušnjah. 

Drugo mesto je pripadlo Italijanu Andrei Bagioliju, tretje pa še enemu Slovencu Primožu Rogliču.

Tadej Pogačar Po Lombardiji Šport Dominacija! Pogi ponovil dosežek legend, na stopničkah tudi Roglič

Tokrat se je Pogačar za razliko od večine drugih zmag na razgibanih terenih tekmecev otresel na spustu z zadnjega zahtevnega prelaza Ganda (9,2 km/7,3 %) in si privozil dobrih 30 sekund naskoka pred zadnjimi 15 km. Prednost je nato kljub krču v desni stegenski mišici ter prizadevanju tekmecev v ozadju še povišal in tretjič zapovrstjo dobil spomenik po Lombardiji.

Tadej Pogačar je postal prvi kolesar po slovitem Italijanu Faustu Coppiju (1946-1949), ki je Lombardijo osvojil trikrat zapovrstjo. Ob Coppiju in Pogačarju je to uspelo le še Alfredu Bindi (1925-1927). Coppi je sicer rekorder s petimi zmagami na spomeniku odpadajočega listja.

O sijajni karieri trikratnega zmagovalca Lombardije so se po sobotni dirki razpisali tudi v italijanskem rožnatem časniku Gazzetti dello Sport, kjer so Pogačarja, dvakratnega zmagovalca Toura, pozvali k udeležbi na dirki po Italiji.

"Pogačar je pri 25 letih že zavzel svoje mesto med kolesarskimi velikani. Toda kot je nekoč dejal Eddy Merckx: obstajajo tudi drugi legendarni klanci poleg Toura. Ko na primer vzponi v Italiji. Če želil pisati zgodovino, moreš zmagati Giro," pišejo novinarji slovitega športnega časnika.

Tadej Pogačar Spomenik Šport Pogačar: Imel sem krče, mislil sem, da je konec

Pogačar je na tritedenskih dirkah debitiral leta 2019 na Vuelti, odtlej pa se je udeleževal izključno dirke po Franciji, kjer je v zadnjih štirih sezonah nanizal dve zmag in še dve drugi mesti.

Kakovost je dokazoval tudi na drugih prestižnih dirkah, vključno z dirko po Flandriji in Liège-Bastogne-Liège. Njegov krstni nastop na dirki po Italiji naj bi bil, tako menijo italijanski poznavalci, samo še vprašanje časa. Da ga zanima nastop na Giru, je pred meseci potrdil tudi sam. "Giro je moj naslednji cilj," je marca letos pred začetkom dirke Milano-Sanremo povedal za Eurosport.

V Italiji, kjer bi lahko prihodnje leto na Giru debitiral tudi Wout van Aert (Jumbo-Visma), ga po navedbah Gazzette že nestrpno pričakujejo.

"Ker za razliko od Mathieuja Van der Poela in Wouta van Aerta, Pogačar dejansko osvaja Grand Toure in ima pet spomenikov več od Jonasa Vingegaarda. Pogačar je šampion starega kova, ki nikoli ne popusti in vedno prevzame odgovornost. Napada in vedno najde pot do zmage. Kdor osvoji Lombardijo, lahko zmaga na katerikoli dirki na svetu," še piše Gazzetta.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.