Šport > Kolesarstvo
274 ogledov

Neverjetna serija Pogačarja, ki mora skrbeti vse na Touru

Tadej Pogačar Epa
Slovenska kolesarska asa sta izjemno uspešna na največjih tritedenskih dirkah. Ali lahko takšen trend nadaljujeta tudi na letošnji Dirki po Franciji?

Največja kolesarska na svetu je že tik pred vrati, saj se bodo najboljši kolesarji sveta že to soboto iz Bresta pognali na tritedensko avanturo po francoski pentlji.

Lansko prvo slovensko skupno zmago na Dirki po Franciji bo branil komaj 22-letni Tadej Pogačar, ki šele komaj tretje leto tekmuje na najvišjem nivoju, a se že lahko pohvali z rezultati, na katere ostali kolesarji neuspešno čakajo celotno kariero.

Trem etapnim zmagam na Touru in Vuelti je dodal zmago na slovitem kolesarskem spomeniku Liege-Bastogne-Liege ter skupne zmage na Tirrenu-Adriaticu ter Dirkah po Kaliforniji, ZAE, Sloveniji, Aalgarvu ter Valencii.

Od podpisa za UAE Team Emirates leta 2019 je nastopil na 14 etapnih dirkah, od tega je najslabši rezultat dosegel na svoji prvi dirki, ko je na Dirki down Under dosegel 13. mesto. Čez nekaj mesecev je na Dirki po Baskiji končal na šestem mestu, na preostalih dvanajstih dirkah pa ni nikoli končal izven prve četverice. Kar sedemkrat je dobil skupni seštevek, enkrat je bil drugi ter dvakrat tretji in četrti.

Še posebej neverjetna pa je njegova serija v skupnem seštevku največjih treh tritedenskih dirk. Pogačar se je namreč do sedaj udeležil Vuelte, na kateri je v svoji krstni sezoni na najvišji ravni končal na tretjem mestu, medtem ko je že v svoji drugi sezoni dobil Dirko po Franciji.

Tadej je tako sploh edini kolesar na svetu, ki je vse svoje tritedenske dirke končal znotraj prve deseterice ter obenem tudi edini, ki je prav vsako končal na stopničkah, prav tako pa je ob Eganu Bernalu edini kolesar, ki se lahko pohvali, da je dobil polovico vseh treh največjih dirk, katerih se je do sedaj udeležil, le da je Bernal dobil dve izmed štirih (Tour 2019 in Giro 2021).

Nič kaj slabši pa ni na velikih tritedenskih dirkah niti drugi slovenski kolesarski šampion. Primož Roglič se je namreč v svoji karieri udeležil sedmih tritedenskih dirk, od tega je med prvo deseterico končal kar petkrat, od tega kar štirikrat na stopničkah, dvakrat pa je tudi dobil skupni seštevek.

Statistiko mu nekoliko kvarita la njegova prva Grand Toura, ko je na Giru leta 2016 končal kot 58., leto kasneje na Touru pa kot 38. A je na obeh dirkah zato prišel do svojih prvih dveh etapnih zmag na tritedenskih dirkah.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na preostalih petih Grand Tourih pa je Roglič vedno končal med prvo deseterico, tako da je znotraj desetih najboljših končal kar 71 % vseh svojih tritedenskih dirk. Z višjim odstotkom se lahko poleg Pogačarja (100 %) pohvalita le Miguel Angel Lopez (75 %) in Nairo Quintana (73 %).

V samem vrhu je tudi po odstotku stopničk na Grand Tourih, saj je kar štiri (dvakrat Vuelto in enkrat Tour in Giro) izmed sedmih dirk končal med najboljšimi tremi. Na stopničke je tako stopil v 57 % vseh svojih tritedenskih dirk, s čimer zaostaja le za Pogačarjem (100 %) in Chrisom Froomom (61 %).

Zavidljiv odstotek pa predstavljata tudi obe Rogličevi zmagi na Vuelti, saj je Primož tako dobil 29 % odstotkov vseh svojih Grand Tourov, s čimer zaostaja le za Bernalom in Pogačarjem (50 %) ter Froomom (39 %).

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Slovenska kolesarja iz sezone v sezone tako dokazujeta, da se največjih tritedenskih dirk ne zgolj udeležujeta, temveč jih prideta tudi zmagati. Le upamo lahko, da se bo takšen trend nadaljeval tudi po naslednjem Grand Touru - Dirki po Franciji!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice