Šport > Kolesarstvo
3391 ogledov

Roglič napadel tik pred ciljem, silovit odgovor Pogačarja

Tadej Pogačar Epa
Kolesarji na dirki po Franciji so opravili s šesto etapo.

Šesta etapa, najdaljša na letošnjem Touru (219,9 km), se je vila od belgijskega Bincha do francoskega Longwyja. Najbolj pestro je bilo dogajanje v zadnjih 20 kilometrih, kjer sta kolesarje čakala dva kategorizirana vzpona.

V ciljnem sprintu je bil najhitrejši Tadej Pogačar, prehitel je Avstralca Michaela Matthewsa (BikeExchange-Jayco) in Francoza Davida Gauduja (Groupama-FDJ). V času zmagovalca je etapo končal tudi Primož Roglič, zasedel je deveto mesto.

Za Pogačarja (UAE Team Emirates) je bila to sedma etapna zmaga na dirkah po Franciji, skupno pa je v karieri zabeležil že 41. zmago, od tega 11. v letošnji sezoni. 23-letni Gorenjec je prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke.

Tadej Pogačar Kocka že padla? Šport Bivši zmagovalec: "Zame je letošnji Tour končan!"

Kolesar s Klanca pri Komendi ni imel tekmeca v ciljnem sprintu manjše skupine, ki ga je začel Roglič (Jumbo-Visma). V pravem trenutku je Pogačar pospešil, nekoliko pa je zaostal sicer odlični sprinter Matthews, ki je domač tudi na krajših vzponih, kot so jih bili kolesarji deležni v zadnjih 20 km.

"Vsakič, ko zmagam, je občutek boljši. Prvi dve uri po startu sta bili danes res nori, bilo je zelo težko. Tudi najmočnejši mož je pobegnil, lovilo pa ga je veliko kolesarjev v glavnini, tudi celotna naša ekipa. Mislil sem si, da bo Van Aert prišel kar sam do cilja, ampak tokrat smo bili v glavnini močnejši. Na zadnjem vzponu sem se počutil dobro, ekipa pa me je pripeljala v odličen položaj. Res sem zelo vesel zmage," je po sedmi zmagi na Touru v izjavi za organizatorja Toura dejal Pogačar.

Pogačar je spregovoril tudi o rumeni majici, ki jo je nekoliko nenadejano prevzel že po šesti etapi. "Ne, ni pomembno, po drugi strani pa se je tudi ne branim. Bolj pomembna je zmaga, vse ostalo pa je le bonus. O tem bomo razmišljali naslednje dni."

V skupnem seštevku je Pogačar s četrtega skočil na prvo mesto in ima pred petkovo zahtevno etapo štiri sekunde naskoka pred Američanom Neilsonom Powlessom. Na tretjem mestu 31 sekund zaostaja danes sedmouvrščeni Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Nekateri izmed najboljših so danes v primerjavi s Pogačarjem izgubili nekaj sekund, med njimi tudi Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan) in Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost).

Od preostalih Slovencev je vlogo pomočnika dobro opravil Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) in kapetana Matthewsa pripeljal v dober položaj za sprint. Na koncu je 34-letni Kranjčan z zaostankom 3:48 minute zasedel 62. mesto. Matej Mohorič je bil 75 (+5:23), Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious) pa 122. (+7:28). V skupnem seštevku je Roglič s 44. napredoval na 28. mesto (+2:27), Mezgec je z 41. zdrsnil na 47. (+6:01). Mohorič je 80. (+12:18), Tratnik pa 148. (+24:58).

Sedma etapa od Tomblaina do Super Planche des Belles Fillesa bo namenjena izrazitim hribolazcem. Ti se bodo povzpeli na zloglasni vrh v Vogezih, ki je leta 2020 odločil zmagovalca Toura. Pogačar je v takrat v predzadnji etapi v kronometru ugnal Rogliča in si zagotovil skupno zmago, svojo prvo na Touru.

TdF, 6. etapa (Binche - Longwy; 219,9 km):

 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)               4:27:13
 2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange-Jayco)          isti čas
 3. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)
 4. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)
 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)
 6. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Victorious)
 7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)
 8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)
 9. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
 10. Romain Bardet (Fra/Team DSM)
...
62. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                + 3:48
75. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                5:23
122. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                 7:28
...

Skupni seštevek dirke:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              20:44:44
2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)          + 0:04
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     0:31
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:39
5. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     0:40
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  0:46
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  0:52
8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                 1:00
9. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:01
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                        1:02
...
28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       2:27
47. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  6:01
80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)               12:18
148. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                24:58
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice