Šport > Kolesarstvo
868 ogledov

Slovenska kolesarska dragulja zablestela na prestižni klasiki

Kolesarska mladinska reprezentanca
1/5
Kolesarska zveza Slovenije
Talentirana slovenska kolesarja Grega Podlesnik in Žak Eržen sta zasedla 3. in 5. mesto na prestižni enodnevni kolesarski klasiki Danilith Nokere Koerse Juniores za mladince.

Starejša mladinska cestna reprezentanca Kolesarske zveze Slovenije se je ta vikend udeležila prestižne belgijske enodnevne klasike Danilith Nokere Koerse Juniores, ki poteka po ozkih in tlakovanih cestah. Za čisto vse slovenske fante je bil to krstni nastop na tovrstnem tipu dirke.

Na njej je sicer nastopila vsa svetovna elita v tej starostni skupini in slovenski fantje so pokazali, da je tudi naša kolesarska prihodnost izjemno svetla. Na belgijskih cestah so ves dan kolesarili v ospredju in kontrolirali dirko, kar je prineslo tudi odličen uspeh na koncu.

Kolesarska mladinska reprezentanca | Avtor: Kolesarska zveza Slovenije Kolesarska zveza Slovenije

Grega Podlesnik je v zaključne metre prišel z ubežno trojico, po težkem dnevu pa je na koncu osvojil odlično 3.mesto. Žak Eržen pa je v zasledovalni skupini odlično opravil s sprintom in osvojil 5. mesto.

Zmago je sicer slavil domačin Jarno Widar, z enakim časom je ciljno črto prečkal še Norvežan Simen Evertsen-Hegreberg, Podlesnik pa je na koncu zaostal za dve sekundi. Eržen je na 5. mestu zaostal za 15 sekund.

Kolesarska mladinska reprezentanca | Avtor: Kolesarska zveza Slovenije Kolesarska zveza Slovenije

Jan Lešnik je na 31. mestu prišel v cilj z enakim časom kot Eržen, Aljaž Žefran je na 73. mestu zaostal za 48 sekund, Primož Kirbiš in Marcel Skok pa preizkušnje nista končala.

Slovenski mladci so tako navdušili svetovno kolesarsko javnost, saj so pokazali izjemen talent ter prilagodljivost, glede na to, da so sploh prvič dirkali na belgijskih tlakovcih, na katerih se sicer odvijajo največje kolesarske klasike na svetu.

Slovenija je nastopila v postavi:

Grega Podlesnik (Tanin Sevnica), Žak Eržen (Adria Mobil), Aljaž Žefran (Adria Mobil), Jan Lešnik (KK Kranj), Marcel Skok (Pogi Team), Primož Kirbiš (Perutnina Ptuj)

"Z dirko smo kot ekipa zadovoljni. Na startu je bilo 150 tekmovalcev, nekje na sredini dirke so bili v begu še štirje kolesarji. Na tlakovanem odseku 45 km do cilja, smo se nato v beg preselili še štirje kolesarji. Prednost pred glavnino je narasla tudi do 50 sekund in kolesarji v begu so počasi odpadali. Na dirki je ves čas pihal močan veter, kar je še otežilo dirko. V zadnja 2 kilometra smo prišli še trije, glavnina pa nam je že dihala za ovratnik. Zaključni sprint med nami je določil zmagovalca, kjer pa mi je na koncu žal zmanjkalo malo moči," je razplet dirke pokomentiral veliki slovenski junak Podlesnik, ki se že veseli prihodnjih izzivov.

Grega Podlesnik | Avtor: Kolesarska zveza Slovenije Kolesarska zveza Slovenije

"Na dirko smo se s fanti, kar se da dobro taktično pripravili. Počutje je že ves čas bivanja v Belgiji odlično. Dirke sem se zelo veselil, nisem pa točno vedel kaj pričakovati. Z načinom dirkanja in razpletom sem zelo zadovoljen. To je bila moja prva dirka v Belgiji in veselim se nadaljevanja sezone."

Zadovoljstva pa ni mogel skrivati niti drugi slovenski junak, Eržen: "Občutki pred dirko so bili dobri, čeprav si nisem mogel predstavljati, kako bo izgledala dirka. Zelo sem zadovoljen z rezultatom na moji prvi belgijski klasiki in tudi z rezultatom celotne ekipe. Menim, da bomo tudi v prihodnje prikazali še kaj dobrega."

Žak Eržen | Avtor: Kolesarska zveza Slovenije Kolesarska zveza Slovenije

"Na dirko smo se odlično pripravili, fantje so poznali vse ključne odseke in vedeli kaj lahko pričakujejo. Kljub močni konkurenci in zahtevni dirki, so se celo dirko vozili v ospredju in kontrolirali potek. Bili so praktično v vseh kombinacijah. V predzadnjem krogu, se je Gregi Podlesniku, z manjšo skupino, uspelo preseliti do ubežnikov, ki so nato složno sodelovali do cilja. 10 km do cilja se je naredila zadnja selekcija, v ospredju so ostali še trije. V sprintu je potem Podlesniku nekoliko zmanjkalo moči in zasedel je 3. mesto. Se je pa v ozadju izkazal Žak Eržen, ki je odsprintal zasledovalno skupino in dosegel 5. mesto. Z nastopom in pristopom vseh sem zadovoljen, optimistično čakamo naslednje dirke Pokala Narodov z dirkami Gent-Wevelgem in Paris-Roubaix," pa je uspehe svojih varovancev pokomentiral selektor Nace Korošec.

Slovenski fantje zdaj še nekaj dni ostajajo v Belgiji na treningu, kjer bodo konec marca nastopili še na eni prestižni dirki, Gent-Wevelgem. S tem pa nastopov na tlakovanih cestah še ne bo konec. Čaka jih namreč še nastop na zloglasnem "severnem peklu", legendarni dirki Pariz-Roubaix. Glede na prikazano formo lahko pričakujemo še kakšne odmevne rezultate. Prihodnost slovenskega kolesarstva je resnično svetla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice