Šport
307 ogledov

Konec kariere za slovenskega tenisača

Grega Žemlja ATP Portorož
Trinajst let potem, ko je vstopil v svet profesionalnega tenisa, je Grega Žemlja izbral portoroški challenger za mesto slovesa oziroma konca igralske kariere.

Tridesetletni Žirovničan Grega Žemlja se je že dlje časa spogledoval s koncem kariere, po daljšem dopustu, ki si ga je privoščil zadnji mesec, pa je dokončno spoznal, da mu poklicni tenis ne predstavlja več izziva.

"Igranje na turnirjih serije challenger in uvrstitve med 100 in 200 mestom me ne zanimajo več. Vsi v moji okolici sicer niso bili navdušeni ob tej odločitvi, a jaz trdno stojim za njo. Seveda bom ostal v tenisu, saj si življenja brez igre, ki jo gojim že več kot 20 let, ne predstavljam. Zaenkrat bom pomoč mlajšim igralcem, ki vstopajo v svet tenisa, odprt pa sem tudi za vse ostale možnosti, morda tudi za sodelovanje s člansko reprezentanco, kateri se naslednje leto obetajo določene spremembe," je uvodoma v Portorožu povedal Žemlja.

Uradno slovo se bo zgodilo v petek zvečer, predvidoma okoli 20.30, ko si bo z najvišjeuvrščenim Slovencem Aljažem Bedenetom, ta sicer nastopa pod zastavo Velike Britanije, in najperspektivnejšo slovensko igralko Kajo Juvan izmenjal zadnjih par udarcev. . "Portorož je najboljši kraj za tako dejanje. Tukaj so vsi domači, moja ekipa, ki mi je ves čas stala ob strani, prijatelji, gledalci, novinarji, ... Upam, da bo na ekshibicijo prišlo čim več gledalcev in da bomo skupaj nazdravili novim zmagam," je dodal.

Žemlja bo za vedno zapisan v anale slovenskega tenisa. Kot prvi Slovenec je osvojil turnir serije challenger (Cancun 2008), kot prvi Slovenec se je uvrstil v glavni del enega od turnirjev za grand slam (Wimbledon 2009), kot prvi Slovenec je na grand slamu igral tretji krog (US Open 2012), kot prvi in za zdaj edini Slovenec se je prebil pod 50 mesto na svetu, kot prvi Slovenec je igral v finalu turnirja ATP (Dunaj 2013) in kot prvi Slovenec je premagal igralca iz prve deseterice (Janko Tipsarević 2013). Ob tem je v karieri z nagradnimi skladi na turnirjih zaslužil 1,2 milijona dolarjev in postal rekorder po številu nastopov v dresu slovenske reprezentance.

"Zame je bilo igranje v Davisovem pokalu vedno izziv in užitek. Vedno smo bili prava klapa, vzdušje je bilo odlično in drugače je, če slaviš kot posameznik ali pa zmagaš za svojo državo," je dejal Žemlja in nadaljeval: "Kar se tiče vprašanj o uspehih v karieri, pa moram na prvem mestu izpostaviti uvrstitev na 43. mesto. Ko sem začel teniško kariero, je bil najvišjeuvrščeni Slovenec okoli 200 mesta in preboj med prvih 100 je bila pobožna želja, sanje, ... Meni je to uspelo in na to sem res ponosen. Sicer pa mi bo za vedno ostala v spominu prva zmaga v Cancunu in nastopanje na Dunaju leta 2013, ko sem igral svoj najboljši tenis v življenju."

Grega Žemlja bo v Portorožu - zmagovalec je bil leta 2013 - prvič nastopil v torek po 19.30. Njegov tekmec bo slovenski povabljenec Grega Boh.

Pred njim bo v torek po 18. uri zaigral prvi nosilec Blaž Kavčič (njegov tekmec je kvalifikant iz Rusije Jevgenij Karlovskij), še prej Tom Kočevar Dešman proti Aldinu Setkiću iz BiH, ob koncu sporeda pa se bo predstavila tudi dvojica David Lucas Ambrožič/Tilen Žitnik.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:27 07.avgust 2017.

    Nekdo pri Žurnalu je zadolžen za promocijo Boruta Pahorja ? Morda je v igri kakšna nova služba piarovca ? Zame je tak način samopromocije kot se gre Pahor vsaj moralno in etično sporen za predsednika neke države ,da ob tem ...prikaži večm ne omenjam fotografiranja in novačenja otrok za skupinske posnetke z istim namenom . Od danes nepreklicno preneham brat in komentirat vaš portal . Sledi IZBRIS !