Šport
1668 ogledov

Konec neke ere

Brata Sedin imata priložnost, da s Canucks osvojita Stanleyjev pokal. (Foto: Reu Žurnal24 main
Za zaključek športne poti sta se odločila najbolj znana hokejska dvojčka.

Šveda Daniel in Henrik Sedin bosta pri 37-letih zaključila izjemno hokejsko kariero, zadnjih 18 let sta bila člana NHL ekipe Vancouver Canucks. "Leto sva začela z mislijo, da bo do odločitve prišlo po sezoni, a je po pogovorih z našima družinama že zdaj vse popolnoma jasno. To bo najina zadnja sezona," sta za uradno stran Canucksov izjavila odlična švedska napadalca.

"Osemnajst let s Canucksi je bilo najprijetnejše obdobje v najinih življenih, vendar je napočil čas, da se bolj posvetiva svojima družinama in življenju po hokeju. Čas je, da vsak večer pomagava pri domačih nalogah, čas je, da sva prisotna na vseh rojstnih dnevih, na vseh hokejskih in nogometnih treningih. Čas je, da sva doma na večerji vsak dan," je še zapisano ob slovesu. 

Henrik in Daniel Sedin | Avtor: Profimedia Profimedia
Obema se sicer iztekata štirilietni pogodbi v višini 27 milijonov ameriških dolarjev: "Odločitev sva sporočila, ker želiva zadnje tri tekme deliti z navijači, soigralci, trenerji, osebjem in vsem, ki so naju podpirali za časa igranja pri Canucksih. Za to sva vam hvaležna."

William Karlsson NHL Šport Dobili smo najlepši gol sezone

Daniel in Henrik sta bila kot drugi in tretji pick izbrana na draftu leta 1999, prvi pick je bil takrat Čeh Patrik Štefan. Brata Sedin sta postavila kar nekaj rekordov kluba. Daniel je najboljši po doseženih golih (391) v zgodovini Canucksov, po power-play zadetkih (137) in golih, ki so ekipi prinesli zmago (85), leta 2011 pa je prejel tudi nagrado Art Ross Trophy, ki jo dobi najučinkovitejši igralec sezone. Zbral je 104 točke (41 golov, 63 podaj).

Dvojčka Sedin sta bila proti Phoenixu neustavljiva. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Henrik je najučinkovitejši klubski igralec vseh časov (zbral je 1.068) točk, prvi asistent (828 asistenc), Art Ross Trophy pa je osvojil v sezoni 2009/10, ko je v svojo statistiko vpisal 112 točk (29 golov, 83 podaj). V omenjeni sezoni je osvojil tudi Hart Trophy, ki jo dobi igralec z največjim vplivom na igro svoje ekipe. V tej sezoni se med kandidati za slednjo nagrado sicer pojavlja tudi ime slovenskega asa Anžeta Kopitarja.

Scott Foster Računovodja Šport Po 12 letih stopil v gol in ubranil vse strele na tekmi lige NHL

Vancouver bo v tej sezoni še tretjič zapored ostal brez uvrstitve v končnico, Daniel je drugi najučinkovitejši hokejist Canucksov (52 točk), Henrik pa tretji (48). Boljši od dvojčkov je le novinec Brock Boeser (55 točk). Brata Sedin sta sicer dva izmed 87 igralcev, ki so v ligi NHL presegli 1000 točk. Henrik je na večni lestvici 66. (1068), Daniel, ki je 18 letih odigral 24 tekem manj pa 73. (1038).

Pohvalita se sicer lahko tudi z eno najbolj 'cool' reklam v zgodovini lige:

"Koliko sva zaslužila? Dobil sem nekaj looniejev (kovanec za en kandski dolar). Jaz pa toonie (dva dolarja). Kul!" se na koncu reklamnega spota, v njem sta pokazala tudi plesne spretnosti, pogovarjata švedska dvojčka.

V karieri sta zaslužila precej več, svojim navijačem pa sta ob napovedi slovesa še sporočila, da nameravata ostati v Vancouvru, ki je postal njun dom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.