Šport > Košarka
31131 ogledov

"Dallas ima dve težavi - prva je Dončić, druga pa Porzingis"

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks se bodo v iskanju manjkajočega koščka mozaika morali prilagoditi karakteristikam prvih dveh zvezdnikov ekipe - Luki Dončiću in Kristapsu Porzingisu, meni strokovnjak za napredno analitiko Iztok Franko.

Pogovarjali smo se z Iztokom Frankom, velikim ljubiteljem NBA košarke, poznavalcem razmer v moštvu Luke Dončića in širše, strokovnjakom za napredno analitiko in soustvarjalcem spletnega portala Mavsmoneyball.com, kjer s svojimi prispevki razodeva skrivnosti uspehov in neuspehov košarkarske ekipe Dallas Mavericks.

Kaj pravzaprav je Mavs Moneyball?
Mavsmoneyball je eden izmed treh največjih spletnih portalov, ki so specializirani za Dallas Mavericks. Imamo skupino več kot desetih novinarjev, ki pokrivajo vse v zvezi z NBA ligo in specifično z Dallas Mavericks. Tekme se pokrivajo in analizirajo na dnevni bazi.

Ali so ustvarjalci portala zgolj profesionalci ali ima vsebina tudi navijaški pridih?
Kombinacija obojega. Portal vsebuje tudi bolj navijaški segment, pa tudi kakšne bolj zabavne vsebine. Jaz osebno se ukvarjam z analizo na podlagi analitike, statistike, videa, itd.

iztok franko | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Delujete povsem avtonomno ali se ravnate po navodilih?
Pri svojem delu sem prepuščen samemu sebi. Imam tudi nek svoj stil, tako da so uredniki hitro ugotovili, kakšne reči mi najbolj ležijo. Načeloma imam povsem proste roke, se pa praviloma ukvarjam z analizo na podlagi bolj napredne analitike, videoanalizo ...

Ali se v napredni statistiki skrivajo odgovori, kako zmagovati tekme? Je to ključ do uspeha v ligi NBA?
Če bi vprašali NBA ekipe, bi bil odgovor pritrdilen. Ni pa to edini odgovor in tudi nikoli ne bo. Statistika in napredna analitika sta šli v takšen ekstrem, da se ju prodaja kot nekaj, kar določa potek tekme, kar pa nekaterim strokovnjakom ni preveč všeč. Nekateri za to, da se v NBA meče toliko trojk, krivijo prav analitiko. Analitika samo odkriva določene zadeve, ki pa jih je še vedno treba postaviti v kontekst in na podlagi tega pridobiti določen vpogled, potem pa je na trenerju in igralcih, da to uporabijo. Analitika sama po sebi ne bo odločala tekem, lahko pa je super dodatek za prikaz določenih informacij, ki sicer niso tako očitne. Je zelo dober komplement pripravi in analizi tekem ter oblikovanju dolgoročne strategije za ekipo.

Kristaps Porzingis je bil v Dallas pripeljan kot druga zvezda ob Luki Dončiću, vendar ni povsem upravičil pričakovanj. Ima tudi neprestane težave s poškodbami. Ali verjamete govoricam, da je njegov odhod neizbežen?
Govoric je veliko. Porzingis ima tudi takšno pogodbo, da njegov odhod ni najbolj enostaven. Pri njem sta ključni dve težavi. Ima zelo specifično strukturo telesa. Visoki igralci imajo zgodovinsko gledano krajši rok trajanja in veliko več problemov. Govorimo seveda o ekstremni višini nad 215 cm. Kristaps je imel celo kariere težave s poškodbami. Praktično ni bilo sezone, v kateri bi bil povsem zdrav. Vse to vsekakor omejuje njegov razvoj in se pozna na igri. Poleti oziroma v času, ki mu pravimo 'off-season', bi morali igralci delati na igri, medtem ko je Porzingis večino tega časa porabil za okrevanje, zato njegova igra stagnira. Drugi razlog je ta, da so ga v Dallasu prodajali kot drugo zvezdo, a se je liga NBA v zadnjih dveh sezonah malce spremenila, zato je manj mobilnim visokim igralcem danes težje. To potrjuje tudi napredna analitika. Poraja se vprašanje, ali je Porzingis res lahko ta drugi nosilec igre ob Dončiću ...

Kristaps Porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali menite, da je Porzingis ljubosumen na Dončića, kar naj bi oteževalo njuno kemijo na parketu?
To se špekulira že celo leto. Porzingis je prišel iz New Yorka, kjer je bil on glavna zvezda. Tam je tudi precej več medijske pozornosti. Po eni strani bilo že čudno, če ne bi bilo vsaj malo ljubosumja, saj je v Dallasu 80 do 90 odstotkov soja žarometov na Luki. To se pozna tudi na kemiji, ki ni bila najboljša. Vprašanje pa je, če je res slaba in kakšen ima sploh vpliv. Mislim, da gre pri Kristapsu za frustracije, ker fizično ni povsem v redu. Malo igra, malo ne. Zaradi tega ga je tudi trenerju težko še bolj vključiti v igro, ker nanj ne more računati.

luka dončić rick carlisle | Avtor: Profimedia Profimedia
V času rezultatske krize Dallasa se je večkrat pokazalo, da je uspeh odvisen od Luke Dončića. Če se je razigral, je imel Dallas lepe možnosti za zmago, sicer niti ne. Ali se vam ne zdi, da je Luka preobremenjen? Bi moral trener enakomerneje porazdeliti dolžnosti v napadu?
To je posledica ekipe, kakršno Dallas trenutno ima. Manjka mu pravi drugi igralec, ki bi si znal sam ustvariti met in doseči koš. Porzingis to nikoli ni bil. Karierno gledano je Porzingis asistiran pri 70 do 80 odstotkih njegovih metov, kar pove, da samo 20 odstotkov metov kreira sam. Posledično je veliko na Luki, da bo odigral sam, prodrl pod koš ali našel nekoga, ki bo zadel odprt met. Ekipa je bila tako tudi zgrajena. Veliko igralcev računa na zadete mete z razdalje in od tega je odvisna igra Dallasa. Zmaga velikokrat zavisi od odstotka zadetih trojk. Zaradi tega je obremenitev na Luki velika, kar njemu tudi ustreza, bo pa letošnji 'off-season' ključen za Dallas. Dončiću se bo iztekla 'rookie' pogodba, imajo tudi ogromno 'salary capa', to je manevrski prostor za podpise z novimi igralci. Zdaj je morda zadnji vlak, da dodajo enega ali dva igralca, ki bi lahko pomenila korak naprej tako v obrambi kot v napadu.

Kdo bi bil v teoriji najbolj kompatibilen z Dončićem? 
Tukaj imamo dve težavi. Prva je ta, da je Luka specifičen igralec, druga pa Porzingis. Slednji je letos nazadoval v obrambi in ker tudi Luka ni najboljši obrambni košarkar, je zelo težko pripeljati tretjo zvezdo, ki prav tako ne bo dobra v obrambi. Če bo Porzingis ostal, bodo potrebovali dobrega igralca na obeh straneh igrišča, takih pa ni na pretek. Potrebujejo igralca, ki bo igral dobro v obeh segmentih igre in kreiral svoj met. Težava je tudi v tem, da so številni igralci, ki naj bi se znašli na trgu, že podaljšali pogodbe. Dallas je malo špekuliral glede Giannisa Antetokounmpa, vendar je podaljšal z Milwaukeejem.

Kako sicer gledate na Dončićev napredek v ligi NBA? Postaja vse boljši in boljši, številke gredo v nebo ...
Po eni strani je to logično, ker je mlad igralec. On bo napredoval vsaj še pet, šest let. Vsako leto bo zrelejši. NBA je specifična liga, treba se je navaditi na vse kombinacije in načine igre. Luka ima zelo visok košarkarski IQ. Napredoval bo tudi glede fizične pripravljenosti. Ko bo fizično na vrhuncu, bo dosegel tudi svoj vrh. Določene segmente igre je zelo popravil. Sicer so še vedno nihanja, vendar je napredek opazen. Predvsem pri metu s polrazdalje, kar bo v končnici zelo pomembmo. Takšni meti ponavadi odločajo tekme.

skip bayless | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Dončićev met z razdalje včasih deluje po principu toplo/hladno. Sposoben je zadeti osem od devetih metov ali enega od desetih. Kako gledate na kritike košarkarskega poznavalca Skipa Baylessa, ki Dončiću očita, da je eden najslabših strelcev v ligi?
V ZDA so določeni novinarji kariere zgradili na močnih mnenjih. Takšen je tudi Skip Bayless. On bo vedno izbral močno mnenje, ki bo razdelilo ljudi, takšen je pač njegov način delovanja. Po eni strani drži, da je Luka zelo čustven igralec, ki igra z velikim žarom. To je sicer dobro, vendar ga včasih to lahko omejuje. Kadar je samozavesten, bo zadel praktično vse, ko pa ne gre, je vse toliko težje. Tudi v tem pogledu bo še dozorel, kar se bo poznalo na metu.

Dallas je imel v svojih vrstah tudi enega najboljših strelcev vseh časov Setha Curryja, vendar je na tekmah v povprečju metal bistveno manj trojk od Dončića. Zakaj so se v Dallasu odločili, da ga prodajo? 
V lanski sezoni je bil Dallas prvi napad lige in 18. obramba. Želeli so izboljšati obrambo. Če se vrnemo na prejšnjo razpravo, ob Dončiću in Porzingisu je tretji najbolje plačan igralec Tim Hardaway Jr. Vsi trije so zelo dobri v napadu in slabi v obrambi. Curry je bil zelo podoben. Menili so, da bodo z menjavo za Josha Richardsona popravili obrambo na račun napada. Meni je bila menjava zelo všeč, vendar se je Richardson izkazal za razočaranje. V bistvu jim Curry zelo manjka, obrambe pa niso izboljšali toliko, kot so pričakovali.

seth curry | Avtor: Epa Epa

Dončić se je v letošnji sezoni nekajkrat znašel na udaru zaradi nenehnega pritoževanja. Kako gledate na njegov odnos s sodniki?
To je del odraščanja. Ko bo dozorel, bo to znal bolje nadzirati. Je pa to tudi stvar značaja. Luka je zelo čustven košarkar, zagotovo pa bo z izkušnjami tega manj. Se je pa na zadnjih tekmah dobro videlo, ko mu je v primeru še ene tehnične napake grozila tekma prepovedi, da se je tega zelo dobro zavedal in te napake tudi ni dobil.

luka dončić | Avtor: Print Screen Print Screen
Imate morda občutek, da so ga želeli nekateri sodniki postaviti na svoje mesto, češ "star si 20 let, kdo pa misliš, da si ..."
Deloma prav gotovo. Navijači Dallasa in analitiki imajo glede tega deljeno mnenje. Tudi sodniki so samo ljudje. Treba se je naučiti, kako se pritožiti oziroma govoriti z njimi. Luka bo to moral še razviti. Je igralec, ki ima žogo pogosto v rokah, ki veliko prodira, zato bo tudi veliko osebnih napak, pa tudi situacij, ko napake ne bodo piskali. Ne bi pa rekel, da imajo do njega drugačen kriterij. 

Trener Rick Carlisle je stalnica v Dallasu že mnogo let. Z ekipo je leta 2011 osvojil tudi šampionski prstan, a bi ga nekateri kljub temu radi zamenjali. Bi moral Dallas iskati novega trenerja?
Rick Carlisle je po mnenju večine strokovnjakov med najboljšimi petimi, morda desetimi trenerji v ligi. Če menjaš trenerja, potrebuješ ustrezno alternativo, sicer ga menjaš samo zato, da nekaj spremeniš. V večini primerov je težko najti boljšega trenerja, še posebej tako dobrega, kot je Carlisle. On vsekakor ni težava. Prej bi rekel, da iz ekipe potegne več, kot je realno sposobna. Seveda pa v primerih, ko so trenerji na položaju več kot deset let, pride do zasičenosti. Nekateri bi ga najraje kar zamenjali, ampak mislim, da je njegov položaj varen. Večji pritisk bo poleti na vodstvu ekipe, da bo pripeljalo pravo okrepitev. Počasi bomo vstopili v četrto leto grajenja ekipe okoli Dončića in treba bo storiti korak naprej, če želijo kaj več kot le uvrstitev v končnico.

Strokovnjaki so si enotni, da je bil Dallas najboljša možna destinacija za Dončića, ker je bil ustroj ekipe takšen, da je lahko prevzel vodilno vlogo. Kako bi se Luka znašel v moštvu z drugimi MVP kandidati, kot so na primer Steph Curry, James Harden, Kevin Durant?
Luka je takšen talent, da bi na dolgi rok uspel vsepovsod. Morda v prvih dveh sezonah ne bi imel takšen statistike, kot jo je imel. Odvisno je tudi od tega, s kom bi ga kombinirali. Harden je statističen igralec, ki je veliko pri žogi, medtem ko Curry in Durant nista samo odlična strelca, ampak se zelo dobro znajdeta tudi brez žoge. Ob njima bi bilo Luki precej lažje. Zagotovo je bilo zanj koristno, da se je znašel v ekipi, kjer so gradili okoli njega. Žoga je veliko pri njem, meče odločilne mete, kar pomeni, da se lahko tudi hitreje razvija. Bo pa tako kot večina igralcev pred njim tudi Luka spoznal, da je na takšen način težko zmagovati. Tudi najboljši košarkarji sčasoma ugotovijo, da potrebujejo ob sebi še dva, tri zares kvalitetne košarkarje, ker je zelo težko vse postoriti sam. Vse to spada k razvoju. Luka je na dobri poti, tudi trenerja ima dobrega. Je pa takšen talent, da bi se znašel povsod.

Nam lahko zaupate kakšno stastitično anomalijo, po kateri Dončić še prav posebej izstopa iz povprečja?
Statističnih anomalij je veliko. Če se vrneva nazaj na napredno statistiko, t. i. 'usage' nam pove, koliko odstotkov metov, akcij, podaj in podobno gre prek določenega igralca. Tukaj je Dončić s 40 odstotki v samem vrhu lige NBA! Tudi zgodovinsko gledano gre za enega najbolj obremenjenih igralcev. Omenil sem, da Porzingis ustvari samo 20 odsotkotov svojih metov oziroma, povedano drugače, 80 odstotkov metov mu kreirajo soigralci. Dončić sam kreira 87 odstotkov svojih metov. V lanski končnici so mu soigralci kreirali samo devet odstotkov metov in verjamem, da bo letos podobno. To pomeni, da mora v 90 odsotkih primerov nekaj ustvariti sam. Luka je res poseben igralec.

Kakšne možnosti pripisujete Dallasu v letošnji končnici?
Serija z LA Clippers bo zelo težka. Ne verjamem, da bo Dallas napredoval. Res pa je, da so presenečenja možna, glede na to, kakšno vlogo ima danes met za tri točke. V seriji sedmih tekem je velikokrat odločilno že to, kdo zadeva trojke. Realno gledano so Clippersi favoriti, a Dallas še zdaleč ni brez možnosti.

Kje vidite Dončića na lestvici MVP?
Nekje okrog petega, šestega mesta. Če bo prišel na glasovnico petih igralcev, bo to že zelo velik uspeh, ker je nekje na meji, tudi kar se tiče prve in druge peterke.

Luka Dončić Mavs Grizzlies | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • silvester1 05:24 25.maj 2021.

    Dallas ma samo eno težavo ki se imenuje Porzingis.Dallas mora nekje dobiti igralca ki lahko zraven Dončića odloči tekmo

  • Micheal_Brodie 14:11 24.maj 2021.

    Odkar sem začel delati naa spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice