Šport > Košarka
36 ogledov

Dončić jr. zvezda Reala: Ko igram, je kot v sanjah

Dončič Real Madrid Barcelona minicopa pokal finale Marca.com
Slovenec rešil Real Madrid. Kolikokrat v svoji novinarski karieri bomo lahko zapisali te besede? Mladi slovenski košarkar Luka Dončić bo očitno še dolga leta skrbel za takšne in drugačne naslove, potem ko je na finalnem turnirju španskega pokala prinesel zmago kraljevemu klubu in se prebil med najbolj brane članke na spletni strani dnevnika MARCA.

"Fant s 13 leti je poskrbel za edini nasmešek Madrida v pokalu. Luka Dončić, slovenski branilec, je prinesel naslov belemu klubu v Minicopi, prvega v zgodovini po desetih nastopih, ki je vedno končal v rokah Barçe ali Joventuta," pišejo na spletni strani Marce, najbolj branega športnega dnevnika v državi (www.marca.com).

"Mladi talent je bil najboljši v finalnem obračunu (47–71). On je tolažba za prihodnost pri 'los blancos'," dodajajo pri madridskem mediju.

Dončić je ob svoji MVP-predstavi v finalu proti večnemu rivalu Barceloni nasul 25 točk, ki jim je dodal še 16 skokov, štiri ukradene žoge in tri podaje. Pričakovano je osvojil tudi naslov najkoristnejšega igralca na turnirju v Vitorii s povprečjem 24,5 točke, 13 skokov, štirih podaj in šestih ukradenih žog. Njegov povprečni statistični indeks je znašal zunajserijskih 38,5.

Primerjave z Rickyjem Rubiom

"Ko igram, je občutek enak, kot ko sanjam," je dejal Dončić, ki so ga na Iberskem otoku že začeli primerjati z nekdanjim članom Joventuta in Barcelone, zdaj pa NBA-moštva Minnesote Timberwolves Rickyjem Rubiom. Dončić je s soigralci tako prinesel prvi naslov mladi ekipi Reala v zgodovini kluba, potem ko so člani v polfinalu boleče izgubili prav proti Barceloni, ki je pozneje v finalu premagala Valencio.

Real ga je iz ljubljanske Union Olimpije pripeljal lansko poletje in z njim podpisal petletno pogodbo, ki se bo iztekla ravno ob polnoletnosti. Njegov oče, nekdanji košarkar Saša Dončić, je za tamkajšnje medije povedal, da si ga želi veliko klubov po vsej Evropi, a da želi njegov sin igrati za beli balet.

"Mi ne prepričamo fantov. Le naučimo jih našega načina dela," razlaga direktor mladinske šole Alberto Angulo. Mladim košarkarjem Reala ponudijo štipendije, ki med drugim omogočajo njihovim družinskim članom, da jih v Madridu spremljajo na tekmah, tujci pa tako kot Dončić živijo ločeni od svojih staršev.

Vodja generacije 99

"Težko jih je vzeti od doma, ker je zanje vse novo, so še zelo mladi, ampak tako se privadijo na državo, na hrano ..." dodaja Angulo. Dončić si prebivališče deli še z 49 največjimi talenti nogometne veje kraljevega kluba, med 12 košarkarji pa so poleg Slovenca tudi igralci iz Konga, Švedske, Brazilije ...

"(Dončić, op. a.) je vodja generacije 99, v katero Madrid polaga veliko upov. Zato v klubu ne želijo, da se pokalni naslov pripiše le Dončiću," nadaljujejo pri Marci, medtem ko direktor mladinske šole Angulo dodaja:

"Izpostavljamo vse, čeprav njega nad vsemi, toda to je sad dela zadnjih treh let, ki smo ga opravili z vsemi temi igralci."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.