Šport > Košarka
69 ogledov

Dragić: "Želim biti prvi organizator igre"

Goran Dragić Filipović novinarska konferenca Ljubljana
1/7
Anže Petkovšek
Po vrnitvi iz Združenih držav Amerike si je Goran Dragić vzel čas za druženje s slovenskimi mediji v Ljubljani. Med sezonama bo kot prost igralec tarča številnih klubov, spregovoril pa je tudi o reprezentanci.

Kakšni so vaši bližnji načrti?
1. julija se moram vrniti v ZDA. Z agentom Radetom Filipovićem bova odšla v Las Vegas, nato pa bodo sledili pogovori z morebitnimi delodajalci. Potem se bomo odločili, kaj je najboljše za mojo prihodnost. Razmišljam zelo pozitivno. Čaka me res vroče poletje. V Las Vegasu se bomo pogovorili z vsemi zainteresiranimi klubi, pogledali vse možnosti in izbrali tisto, ki bo najboljša zame. Ena izmed možnosti je vsekakor tudi Houston, kjer se počutim res dobro.

Kakšno pogodbo pričakujete?
Dolgoročno. Pred dvema dnevoma sem bil star 26 let in sem razmeroma še vedno nekako mlad igralec. Veliko je odvisno od posameznih klubov, njihovih načrtov. Definitivno bo pri moji odločitvi velik faktor tudi to, koliko letno pogodbo mi bodo ponudili. Je pa velika čast igrati za katerikoli klub v ligi NBA, podnebje ali kaj podobnega mi ni pomembno.

Kakšno vlogo bo imel pri vaši odločitvi agent Rade Filipović?
Z Radetom sem podpisal, ko sem bil star 18 let. Vse odločitve, ki smo jih sprejeli skupaj, so se izkazale za zelo pozitivne. V karieri resnično ne obžalujem ničesar, vse bi naredil popolnoma enako. Rade ima veliko izkušenj iz lige NBA. Že vrsto let je prisoten, deloval je tudi z Nesterovićem. Bomo videli. Imam svoje cilje, želim si določeno minutažo in biti prvi organizator igre v kateremkoli zdravem klubu. Tudi on si to želi. Vse bo odvisno od ponudb.

Odpadejo torej klubi, ki bi vam ponudili mesto rezervista?
Vsekakor želim biti prvi "play". To je bila že moja četrta sezona v ligi NBA. Nekako se je v vseh teh letih razmišljalo, ali bi se mi ponudila prava priložnost. Spraševali so se, če bom zmogel prenesti breme. Tako je bilo pri Phoenixu, zdaj pa sem resnično hvaležen trenerju Kevinu McHalu in vsem, ki delajo v klubu Houston Rockets, da so mi ponudili pravo priložnost. V klubu si želijo, da bi ostal kot prvi organizator igre. Bomo videli.

Si vas Phoenix želi nazaj?
Kontaktirali so Radeta. Osebno imam nekak grenek priokus, a nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tudi Steve Nash se je enkrat že vrnil v Phoenix. Nekako so se novinarji že razpisali, da imava podobni zgodbi. Vse je možno. Bomo videli, kakšna bo njihova ponudba. Nikogar ne zavračam, tudi vrnitev je ena izmed opcij.

goran dragić houston dallas | Avtor: EPA EPA
Kako komentirate posnetek, ki je zaokrožil po internetu, v katerem vas oboževalka prosi, da ostanete v Houstonu?
Nekako mi je toplo pri srcu, ko vidim, da me navijači podpirajo in si želijo, da se vrnem v Houston. V klubu so mi v tej sezoni dali odprte roke, zato sem zelo hvaležen trenerju in vsem, ki vodijo ta klub. Upam, da bom našel skupni jezik z njimi tudi za naslednjo sezono.

Kakšna je razlika med ameriškimi in slovenskimi oboževalci?
Ameriški so vsekakor bolj odprti. Pristopijo do igralcev, se pogovarjajo, fotografirajo ... Slovenski so bolj zadržani. To je velika razlika.

Se vaša priljubljenost kaže tudi pri prodaji dresov, kopici novinarjev, ki si želijo vaših izjav?
Seveda. Glede dresov res ne bi vedel, glede novinarjev pa jih je bilo res več pred tekmami in po njih. To je sestavni del športa, še zlasti v ZDA. Če se s tabo ukvarjajo novinarji, precej pridobiš na prepoznavnosti. Navijači te nekako spoznajo. V ZDA je precej drugače kot v Sloveniji, vse je precej napihnjeno.

Kaj vam je pomenil naziv igralca tedna v zahodni konferenci?
Zelo veliko. Trdo sem delal zadnjih deset let, da bi postal čim boljši igralec in si tudi v ligi NBA ustvaril neko ime. To, da sem postal igralec tedna skupaj z LeBronom Jamesom, ki je bil najboljši na vzhodu, mi pomeni izjemno veliko. Nekaj največ v moji karieri. To je nagrada za moj trud, pri tem pa se ne smem ustaviti. Čaka me še veliko dela, da postanem še boljši in imam uspešno kariero.

Med sezono naj bi bili blizu selitve v drug klub. Koliko je resnice v teh govoricah?
Na začetku sezone sem bil udeležen v veliko izmenjavo, z njo pa bi z Luisom Scolajem, Kenyonom Martinom končal v New Orleansu, v Houston pa naj bi prišel Pau Gasol iz Los Angeles Lakers. Do tega nato ni prišlo. Pri tem trgovanju nisem imel nikakršne besede, kasneje pa se je to spremenilo, ko sem bil blizu selitve v Los Angeles. Takrat sem dobro igral in Jezerniki so že kontaktirali Radeta in mu dejali, da si me želijo v svojih vrstah. Te novice sem bil zelo vesel. A nato se je poškodoval Kyle Lowry in dobil sem večjo minutažo, ki sem jo dobro izkoristil. Nato pri Houstonu niso več želeli slišati o moji selitvi.

Lowry se je hitro vrnil na parket. Bilo je rečeno, da bo izpustil sezono, nato pa je tista bakterija kar izginila.
Tudi jaz sem imel informacije, da je zaključil sezono. Da je bolje zanj, če se vrne šele v naslednji. A tako je. Saj, če bi se poškodoval jaz, bi želel zaščititi svoje mesto v ekipi. Jaz ga popolnoma razumem. Je dober igralec, dober prijatelj. Vselej sva se odlično razumela. Tudi zdaj, ko sem bil prvi organizator igre, nisem imel nobenih težav z njim. Njegovo početje je povsem razumljivo, vsak igralec bi storil enako.

Zdaj je bil operiran.
Slišala sva se prek telefona. Zaželel sem mu čimprejšnje okrevanje.

Kdo bo v tej sezoni osvojil ligo NBA?
Moj favorit je bil Chicago, a po poškodbi Derricka Rosa bo to zelo težko. Rad bi pa videl, da bi lovoriko osvojil San Antonio. Zelo dobro igrajo, Timu Duncanu bi privoščil še kakšen prstan. A bo težko. Tu so Miami, Oklahoma City. Ne upam si napovedati zmagovalca, a privoščim San Antoniu.

Kdaj boste spet začeli trenirati?
Sezona je bila res naporna. Zaradi lockouta je bil urnik res zgoščen, na teden smo odigrali štiri ali pet tekem. Zdaj si bom res vzel mesec dni za počitek in regeneracijo. Nato pa bom odšel v Los Angeles, kjer bom kot vsako leto vadil z osebnim trenerjem. Poskušal se bom čim bolje pripraviti na naslednjo sezono.

Kaj pa reprezentanca v tem letu?
Ko bo selektor Boža Maljković končal s sezono in bo prišel v Slovenijo, bom sedel z njim in direktorjem reprezentance Matejem Avanzom ter se pogovoril z njima. Upam, da bomo našli skupni jezik. Od 1. julija imam številne obveznosti glede svoje prihodnosti, bomo videli, kako bo. Vem, da bodo razumeli mojo odločitev, kakršnakoli že bo.

Udrih Jones Cole Milwaukee Bucks Miami Heat NBA | Avtor: EPA EPA
Razmišljaš že o poroki? Bi vas ta naslednje leto lahko odvrnila od reprezentance?
(smeh) Jaz in Beno sva povsem različni osebi. Ko bom načrtoval te reči in bo takrat tudi igrala reprezentanca, bom poskušal vse uskladiti tako, da bom igral za izbrano vrsto. Je pa za takšno vprašanje še nekoliko prezgodaj, o tem se z Majo še nisva pogovarjala. V ZDA že leto dni živiva skupaj, se odlično razumeva. Vse gre po pravi poti, bomo pa videli, kako bo v prihodnosti.

Se z Benom slišita?
Se. Žal smo se v tej sezoni le enkrat pomerili v Houstonu. Upam, da se na naslednjem evropskem prvenstvu, ki bo v Sloveniji, naposled le zberemo vsi najboljši in gremo po to kolajno. Želim si, da bi zaigrali tako Beno kot Saša Vujačić in vsi ostali najboljši. Z Benom se sicer o tem nisem pogovarjal, to bodo morali storiti v Košarkarski zvezi Slovenije. Upam, da se bodo reči razčistile. Upam, da bomo zaigrali v najmočnejši postavi.

Tudi z Vujačićem?
Seveda. Od tistega, kar se je zgodilo, sta minili že dve leti. Vsak si želi osvojiti prstan, šlo je za konferenčni finale.

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 13:26 10.maj 2012.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.