Šport > Košarka
8 ogledov

Džikić: Vcepiti željo po zmagi

Aleksandar Džikić je pred četrtkovim obračunom v Evroligi proti Juventutu optimi Žurnal24 main
Košarkarski klub Union Olimpijo je zapustil trener Memi Bečirovič. Vodstvo kluba je takoj poiskalo zamenjavo. Vlogo trenerja bo zdaj opravljal Aleksandar Džikić, s katerim smo se pogovarjali.

Vodilni možje košarkarskega kluba Union Olimpije so po odstopu Memija Bečiroviča že poiskali novega trenerja. To vlogo bo zdaj prevzel večini dokaj nepoznani Aleksandar Džikić , ki nam je v pogovoru razkril marsikaj.

Imeli ste že prvi trening z ekipo. Kakšen je vtis?
Sem zelo zadovoljen. Opravili smo običajen trening, ki ni zmotil ustaljenega nedeljskega ritma. Imeli smo fitnes vadbo, nato pa smo 45 minut vadili mete na koš. Začeli smo že tudi s taktično pripravo na srečanje z Žalgirisom. Zadovoljen sem, kako so fantje sprejeli zamenjavo trenerja, pravzaprav pa sem nekaj takega tudi pričakoval. Vem, da moje ime ni znano, vendar so bili nekoč neznani tudi Obradović, Messina in še kdo. Sedaj jih poznajo vsi.

Kje so rezerve tega moštva?
Ta Olimpija se na parketu mora boriti in igrati hitro, saj nimamo veliko možnosti ob počasni igri. Smo premalo izkušeni in nimamo dovolj dobrega meta za takšno igro. Če se bomo ustavili, ne bo dobro za nas. Igralci morajo komunicirati med sabo, zmago pa si morajo želeti od prve do zadnje minute. Moja naloga je, da jim vcepim potrebno energijo in željo po zmagi. Ta mora biti prisotna na vseh in ne le samo na velikih tekmah. Mislim, da bo vse v redu. Potrebno bo nekaj časa in potrpljenja, jaz pa imam obojega na pretek.


Prvi cilj je premagati litovsko ekipo Žalgiris. © Saša Despot

 

Ste zadovoljni s sestavo ekipe?
To je ekipa, ki jo ima Union Olimpija, v bližnji prihodnosti pa se ne bo menjala. Obstajajo igralci, ki bi si jih vsak trener želel imeti. Zelo rad bi na primer v moštvu imel Kevina Garnetta , vendar ta ne bo prišel v Olimpijo.To kar imamo, pač imamo, s temi fanti pa bom delal do konca sezone. Kdo lahko in hoče igrati za Olimpijo pa vam po enem treningu ne morem reči in tega tudi ne bi želel povedati. Povsem verjamem, da bodo delali kar se bo zahtevalo od njih.

Ima Olimpija še možnosti za uvrstitev v Top 16 Evrolige?
Uvrstitev v drugi krog načrtujejo tudi pri Partizanu, Lottomatici in Ciboni . Seveda se bomo poskušali uvrstiti med 16 najboljših, zelo pomembna pa bo že tekma z Žalgirisom . Možnosti obstajajo in dokler te so, se ne bomo predajali. Fantom sem že dejal, da je naš prvi cilj premagati Litovce .

Je to vaš začetek samostojne trenerske kariere na tako visokem nivoju kot je Evroliga?
V sodobni košarki odločitve sprejemajo vsi trenerji. Sam sem zelo ponosen na moje delo v ligi NBA . Pravzaprav sem v ZDA odšel, da preverim svoje znanje in razmišljanje o košarki. Bil sem uspešen. Verjamem, da bom to uspel pokazati tudi v Evroligi . Olimpija je izziv zame. Če to ne bi bila, sploh ne bi prišel v Ljubljano .

Kdo vas je zvabil k Olimpiji in kdaj?
Pogovarjati smo se začeli pred nekaj dnevi. Z mano so navezali stik ljudje iz športnega dela uprave kluba in ti vam o tem lahko povedo kaj več, če bodo to želeli. Mnenja so bili, da lahko Olimpijo uspešno vodim v tej sezoni ter ji morda pomagam do zastavljenih ciljev tudi v naslednjih sezonah. Imeli so toliko poguma, da so mi zaupali to delo. Ekipa je mlada in sam ji želim pomagati.

Kakšen je sedaj vaš status v Minnesoti?
O tem se moram še pogovoriti. Pripravljen sem na vsakršno sodelovanje z Minnesoto , saj se odlično razumem s McHalom in lastnikom Taylorjem . Mislim, da ne bo problemov.

Kakšna je vaša filozofija igre?
Vseeno kakšen stil igre bomo gojili, pomembne so le zmage.To primerjam z Ultimate fightom, kjer ne zmaguješ zaradi stila, temveč zaradi veliko želje in energije. Kot trener jih lahko samo postavim na pravo mesto v pravem trenutku. Poskušal bom ugotoviti kakšne so njihove sposobnosti, v okviru tega pa bom delal spremembe v igri. Rad bi videl, da bi košarkarji igrali agresivneje, da bi metali več prostih metov in da bi napadali koš. Želim igro z več kontakta, preprečiti pa želim nasprotnikove nize z desetimi ali dvanajstimi točkami. Vse to se bo še dogajalo, vendar upam, da bom po koncu sezone lahko rekel, da smo naredili korak v pravo smer. Verjamem, da lahko pomagam mladim igralcem. Delali bomo po preverjenem programu, ki prinaša rezultate. Temu zaupam, sprejeti pa ga morajo tudi igralci.

 

Prihaja samo za eno sezono, ali za več časa? © Saša Despot

 

Imate ambicijo, da ostanete v Olimpiji tudi po koncu te sezone?
Da. Če bo vse v redu, če mi bo življenje v Ljubljani ustrezalo in bo uprava po koncu sezone zadovoljna z mojim delom ter mi bo ponudila ustrezno pogodbo, ne vidim razloga zakaj bi odšel. Res verjamem, da je Olimpija lahko kaj več kot le postaja v karieri nekega posameznika. Lahko je tudi začetek in konec posamezne kariere. Zakaj igralci ne bi v tem klubu igrali 10 ali 12 let v Evroligi? V klubu, ki je dobro organiziran, ima podporo navijačev in nenavsezadnje tudi države. Kaj bi si lahko želel še več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.