Šport > Košarka
8687 ogledov

Embiid izločen iz boja za naziv MVP, tako uvrščajo Dončića

Luka Dončić Profimedia
Prvi strelec lige NBA ima na svojem računu precej manj glasov kot največji tekmeci.

Center Philadelphie 76-ers Joel Embiid ne bo ubranil naslova za najkoristnejšega igralca (MVP) lige NBA. Košarkar, ki ima v svoji posesti kamerunski, francoski in ameriški potni list, je namreč izpustil že preveč tekem rednega dela, da bi lahko kandidiral za omenjeni naziv.

Pri ESPN so med stoterico NBA  novinarjev in analitikov opravili anketo, kdo je po izpadu Embiida zdaj največji favorit za to, da postane MVP. Na prvo mesto so poznavalci uvrstili Nikolo Jokića. Če bo Srb še tretjič v kaieri prišel do nagrade, se bo pridružil takšnim legendam, kot so Moses Malone, Magic Johnson in Larry Bird. Več nazivov MVP bi imeli le še Wilt Chamberlain in LeBron James (4), Bill Russell in Michael Jordan (5) ter Kareem Abdul-Jabbar (6).

Jokić ima povprečje 26,3 točke, 12,2 skoka in 9,0 podaje.

Po glasovanju anketirancev mu sledijo Shai Gilgeous-Alexander (31,1 točke, 5,6 skoka, 6,6 asistence, 2,2 ukradene žoge), Giannis Antetokounmpo (30,8 točke, 11,4 skoka, 6,3 podaje) in prvi strelec lige Luka Dončić (34,3 točke, 8,8 skoka, 9,6 asistence).

Če bi glasovi anketirancev šteli, bi Jokić dobil 889 točk. Kar 69-krat je bil izbran na prvo mesto, ki prinaša 10 točk. Drugo je vredno 7, tretje 5, četrto 3 in peto eno točko (69 x 10 + 25 x 7 + 3 x 5 + 3 x 3 = 889).

Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

SGA bi si prislužil 709 točk, Antetokounmpo 391, Dončić, ki so ga trije anketiranci uvrstili na prvo mesto, pa 260. Kar 19 'poznavalcev' meni, da si slovenski zvezdnik ne zasluži uvrstitve med pet najboljših košarkarjev lige.

Analitiki v NBA pri podelitvi individualne nagrade MVP sicer zelo pogosto gledajo tudi na uspešnost posameznih klubov. Od omenjene četverice kandidatov je v tem pogledu v najboljšem položaju trenutno (do torkovih tekem) Gilgeous-Alexander, saj je Oklahoma zabeležila 36 zmag. Jokićev Denver jih je prav tako zbral 36, a je imel poraz več, Giannisov Milwaukee pa 35.

Dallas, ki je med naštetimi klubi imel daleč največ težav, je pri razmerju 31-23. Dončićev dvig na lestvici MVP je tako verjetno odvisen tudi od števila zmag, ki jih bo zdaj s P. J. Washingtonom in Danielom Gaffordom okrepljena zasedba iz Teksasa, uspela zabeležiti do konca rednega dela sezone. Mavericks so s petimi zaporednimi zmagami sicer ena najbolj vročih ekip lige.

MVP | Avtor: ESPN ESPN

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 17:49 14.februar 2024.

    Če bi Dallas imel kako zmago več kot jih ima bi bil Luka nesporno prvi favorit prvenstva za lovoriko MVP!!!

Sorodne novice