Šport > Košarka
8953 ogledov

Luka krvav z igrišča, po šivih in vrnitvi je poskrbel za preobrat

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so prvič v sezoni zabeležili pet zmag zapored. Tokrat so s preobratom v zadnji četrtini zmagali s 112:104.

Luka Dončić in soigralci so na zadnjih štirih tekmah zabeležili prav toliko zmag, ob odlični predstavi novincev P. J. Washingtona in Daniela Gafforda na debiju v dresu Dallasa proti moštvu Oklahoma City Thunder, omenjena košarkarja sta v Teksas prišla po zadnjem dnevu prestopnega roka, pa se je vzdušje med navijači Mavericks krepko izboljšalo. Tokrat so pričakovali še peti uspeh v nizu, saj je v dvorani American Airlines Center gostoval skromni Washington.

Proti Wizards sta bila Washington in Gafford že uvrščena v prvo peterko domačih, slednji je proti moštvu za katerega je igral zadnja tri leta tudi dosegel prvi koš na tekmi. Podal mu je Dončić. A to je bil edini koš domačih iz igre v prvih treh minutah. Zgrešili so namreč naslednjih sedem poizkusov, neuspešno serijo je prekinil slovenski zvezdnik s trojko za 6:6.

Tudi v nadaljevanju sta obe ekipi precej grešili, na polovici četrtine je Washington iz igre metal 6/14, Dallas 5/15. Dončić je vseeno Mavericks pet minut pred koncem četrtine popeljal do vodstva s 15:14.

Kasneje se je izkazal z 'banano', ki jo je v obrambi prilepil Tyusu Jonesu, na drugi strani igrišča pa je v dveh zaporednih napadih podelil dve asistenci za koša Derricka Jonesa Jr. in Jadena Hardyja. Dallas je po dveh točkah slednjega povedel za +6.

Minuto in pol pred koncem četrtine je Luka sedel na klop, zbral je 5 točk, 3 skoke in 5 asistenc. Dallas je po prvih 12 minutah vodil s 26:22.

A začetek druge četrtine je bil znova slab, gostitelji preprosto niso uspeli spraviti žogo skozi obroč. Kar pet metov je neuspešno sprožil Tim Hardaway Jr., ki je zgrešil tudi dva poizkusa ob koncu prve četrtine, skupno pa je tekmo tako odprl z metom 0/7. Gostje so to znali izkoristiti, povedli so z 29:26.

Dončić se je po treh minutah vrnil na parket, že v prvi napadalni akciji je prišel do dveh prostih metov, z njima je Mavericks približal na točko zaostanka. Kasneje je na trojki našel Kyrieja Irvinga, po njegovem košu ob prekršku pa je sledil še dodaten prosti met za 34:34.

Če se je domačim vsaj nekoliko odprlo v napadu, pa v obrambi niso blesteli. Wizards so redno prihajali do prednosti, Dallas je na drugi strani uspel izenačiti. To se je zgodilo tudi slabih pet minut pred koncem prvega polčasa, ko je Luka s prostih metov zadel še svojo 11. in 12. točko. Trener Washingtona Brian Keefe je pri rezultatu 43:43 vzel minuto odmora.

Zaključek druge četrtine je nato pripadel gostom, ti so na glavni odmor odšli s prednostjo sedmih točk. Vodili so z 58:51. Ob 13 izgubljenih žogah in le 38,8-odstotnem metu iz igre so bili pri Dallasu s takšnim zaostankom lahko celo zadovoljni.

Dončić je vknjižil 13 točk, štiri ulovljene žoge, kar 10 podaj in dve blokadi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z zgrešenim metom za tri točke domačih, na drugi strani pa je trojko zadel Jordan Poole. A po zaostanku desetih točk so Mavs le zaigrali nekoliko boljše, predvsem po zaslugi Gafforda, ki je zbiral blokade v obrambi, dodal pa tudi nekaj točk v napadu, so tako dvakrat prišli na -4 ter imeli tudi napada za še manjšo razliko. A v prvem takšnem poizkusu je Dončić zgrešil met za tri točke, v drugem pa ob prodoru izgubil žogo.

Kasneje je tudi Luka dvakrat svojo ekipo približal na štiri točke zaostanka, na klop pa je sedel tri minute pred koncem četrtine pri izidu 76:81. Takoj zatem je Irving zadel za do takrat najmanjšo razliko v drugem polčasu.

Dončić se je hitro vrnil na parket, v obrambi pa s strani Coreyja Kisperta prejel udarec v obraz in kar nekaj časa obležal na tleh. Nato je okrvavljen odšel v garderobo.

Washington je četrtino sicer končal z delnim izidom 7:0 in pred zadnjimi dvanajstimi minutami vodil z 88:78.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka se je iz slačilnice na parket vrnil po treh minutah in pol četrte četrtine, Mavericks so takrat zaostajali za devet točk. Takoj je sledila njegova 12. asistenca za trojko Hardyja, v naslednjem napadu pa je zadel tudi sam. Dallas je bil v naletu, delni rezultat 8:0 je z novim uspešnim metom izza črte dokončal Hardy. Mavericks so se približali na 94:95. Pri Washingtonu so se odločili za 'time-out'. Dončića je le še skok ločil od trojnega dvojčka, na semaforju je ostalo še slabih sedem minut igralnega časa.

Minuto in pol kasneje je Maxi Kleber s svojimi prvimi tremi točkami na tekmi Dallas vrnil v vodstvo. To se je povečalo po šestih zaporednih točkah Slovenca.

Ta je najprej zadel met za dve točki, nato trojko, vse skupaj pa je dokončal s polovičnim izkupičkom s črte prostih metov za 103:98.

Tokrat odlični Deni Avdija je nato iztržil prekršek Dončića. Žoga je ob tem poletela precej stran obroča, a se je nanj nerazumljivo obesil P. J. Washington, sodniki pa so se odločili priznati koš. Avdija je nato zgrešil dodaten prosti met, ostalo je 103:100.

P. J. Washington je zadel en prosti met, v obrambi je nato Josh Green ukradel žogo, Dončić pa v napadu podal za zabijanje Kleberja. 

Ko je Luka dve minuti pred koncem s podajo čez večji del igrišča našel še Irvinga, ta pa je uspešno dokončal protinapad, se je na semaforju izpisal izid 110:102.

Gostje so se še približali na šest točk, slabe pol minute pred koncem pa imeli tudi napad. A Avdija se je zaletel v Dončića, žoga pa je odskakljala izven igrišča in pripadla domačim. Dvoboj je bil odločen. Končni izid je štiri sekunde pred koncem postavil Luka, zadel je prosti met za 112:104.

Tekmo je zaključil z metom 8/16 iz igre (2/7 trojke, 8/11 prosti meti), zbral je 26 točk. K temu je dodal še 11 skokov, 15 asistenc, dve blokadi in ukradeno žogo. Irving je v svojo statistiko prav tako vpisal 26 točk, znova pa se je izkazal tudi Gafford - 16 točk, 17 ulovljenih žog (7 v napadu) in 5 blokad.

Avdija je zabeležil 25, Kyle Kuzma pa 23 točk. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice