Šport > Košarka
3716 ogledov

Luka eksplodiral že v prvi četrtini, Dallas odpihnil eno najboljših ekip lige

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so s fantastično predstavo ugnali zasedbo Oklahoma City Thunder, bilo je 146:111. Ob izjemnem Dončiću sta se izkazala tudi prišleka Gafford in Washington.

Luka Dončić in soigralci so zabeležili tri zaporedne gostujoče zmage, tokrat pa so v domači dvorani pričakali zasedbo Oklahoma City Thunder. Ta se v tej sezoni poteguje za najvišja mesta na Zahodu, v dvoboj je vstopila z drugega mesta, Shai Gilgeous-Alexander (SGA) in kolegi so doslej namreč zabeležili 35 zmag in le 16 porazov. Dallas Mavericks so šele osmi v zahodni konferenci z razmerjem 29-23.

Pomerila sta se tudi prvi in drugi strelec lige. Dončić v povprečju zbere 34.6 točke na tekmo, Gilgeous-Alexander pa 31.1.

Pri Dallasu sta prvič bila v kadru tudi prišleka Daniel Gafford in PJ Washington, ki sta zadnji dan prestopnega roka okrepila Mavericks, še vedno pa sta manjkala poškodovana Dante Exum in novinec Dereck Lively II.

Gostitelji so tekmo sicer odprli s kar štirimi trojkami, od tega je prvo zadel Maxi Kleber, naslednji dve Dončić, četrto pa Derrick Jones Jr. za 12:2. Edini dve točki za goste je s prostih metov dosegel SGA.

Po naslednjem uspešnem metu Dončića za tri točke je trener gostov Mark Daigneault posegel po minuti odmora. Njegova ekipa je po slabih petih minutah igre zaostajala z 7:20.

Tudi posvet na klopi ni veliko spremenil. Prva akcija Oklahome Cityja po vrnitvi na parket je bila namreč neuspešna, slovenski zvezdnik pa je na drugi strani prodrl pod koš in zlahka zadel ter s tem že presegel mejo desetih doseženih točk. Po uspešnih akcijah Kyrieja Irvinga in Kleberja je prednost narastla že na 16 točk.

V drugi polovici prve četrtine sta v igro vstopila tudi Washington in Gafford, slednji pa je v napadu takoj izkoristil dve asistenci Dončića. 

Nato je s podajo za zabijanje Slovenec dobrodošlico v Dallasu 'izrekel' še Washingtonu. Ta je poskrbel za +19.

Izjemne poteze domačih košarkarjev so se vrstile iz akcije v akcijo. Najprej je znova zablestel Dončić, ki so ga med prodorom proti košu 'favlirali', a je s hrbtom proti obroču vseeno 'od table' uspel spraviti žogo skozi mrežico. Z dodatnim prostim metom je prišel do svoje 16. točke.

Sledil je še protinapad, ki ga je prav tako začel Ljubljančan. Ta je z dolgo podajo čez igrišče našel Josha Greena, Avstralec je s podajo za hrbtem našel Gafforda, ki mu ni bilo težko znova zadeti.

Četrina se je končala z rezultatom 47:30. Luka je odigral celotnih 12 minut in v svojo statistiko ob metu 6/7 iz igre vpisal že 18 točk, pet skokov in štiri asistence.

Na začetku druge četrtine je Dončić obsedel na kopi, njegovi soigralci pa skoraj dve minuti niso dosegli točke. Za prvo je s črte prostih metov poskrbel Washington, ki je s tem prekinil niz petih točk gostov. Ko sta nato trojki zadela Tim Hardaway Jr. in Jaden Hardy, je sicer naskok domačih znova narastel na +19.

Po novi minuti odmora pa so košarkarji iz Oklahome zaigrali boljše. Odgovorili so namreč s sedmimi zaporednimi točkami. Na vrsti za 'timeout' je tako bil prvi mož na klopi Dallasa Jason Kidd.

Domačim se je povsem ustavil met, na polovici četrtine pa so gostitelji vodili le še s 56:49. Tik pred tem so sodniki dosodili osebno napako Greenu v napadu, po tem pa je Dončić na videz prišel do 'čiste' ukradene žoge, a so mu delilci pravice prisodili prekršek. Sledila je trojka gostov, ki so se tako približali le na -4.

Luka je na drugi strani zadel enega od dveh prostih metov, nato je Green ukradel žogo in zaključil protinapad, po še eni izjemni podaji Slovenca, tokrat s sredine igrišča, pa je zabil še Jones Jr. Na semaforju se je izpisal izid 61:52.

Dončić je kasneje zadel še tri od štirih prostih metov, Dallas pa je znova povedel z dvomestnim številom točk.

Devetnajst sekund pred zadnjim piskom sirene v prvem polčasu je kandidat za najboljšega novinca sezone Chet Holmgren, ki je celotno minulo sezono izpustil zaradi poškodbe, zadel prosta meta in Thunder približal na 62:71. Mavericks so krenili v zadnji napad, Luka je z lepo podajo v kotu našel Washingtona, ki pa je zgrešil met za tri točke.

Znova prvi mož Dallasa je do glavnega odmora zbral 22 točk, 7 skokov ter 6 asistenc. Gilgeous-Alexander je bil s 14. točkami prvi strelec gostov.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh minutah tretje četrtine je Irving s trojko poskrbel za +14, po novem hitrem napadu po ulovljeni žogi pod svojim košem, tokrat je akcijo začel Kyrie, pa je Kleber poslal 'lob podajo' za zabijanje Greena. Bilo je 80:64.

Prednost domačih je nato še povišal Dončić, ki je najprej znova prišel do koša in dodatnega prostega meta. V naslednji akciji pa je bil ob njegovem prodoru še enkrat storjen prekršek nad njim. Z dvema prostima metoma je poskrbel za 85:66.

Slabo minuto pred polovico četrtine je bil slovenski zvezdnik že pri 30 doseženih točkah, zadel je namreč še svojo četrto trojko. Na drugi strani so pri Dallasu nekoliko tvegali, se osredotočali na SGA-ja, a pri tem pri metih za tri točke iz kota pustili samega Josha Giddeyja. Avstralec ne slovi kot dober metalec trojk, a je tokrat zadeval.

Na začetku zadnjih štirih minut tretje četrtine je po že deveti asistenci Dončića met za tri točke zadel Washington, novinec pri Dallasu pa je nato uspešno zaključil še en napad in Mavericks odpeljal do prednosti s 100:83.

Po štirih zaporednih točkah Gilgeous-Alexandra se je Thunder nekoliko približal, a je Luka odgovoril z novim košem ob osebni napaki, vendar je nato zgrešil dodatni prosti met.

Z dobro igro v obrambi in tudi nekaj skoki v napadu je bil še naprej izjemno koristen tudi Gafford.

Dončić je na klop sedel še pred zadnjo minuto četrtine, ob 32 točkah sta ga od trojnega dvojčka delila le še dva skoka in podaja. 

Gafford je deset sekund pred zaključkom tretjih ducat minut prišel do novega ofenzivnega skoka, zadel ob prekršku, nato pa z dodatnim prostim metom poskrbel za 110:89 pred zadnjo četrtino.

Slovenčevi soigralci so še povišali prednost, po treh minutah je Green s prostima metoma na semaforju izpisal rezultat 119:92. Ob tem se je začelo porajati vprašanje, ali se bo Luka ob visoki prednosti še vrnil na parket.

Minuto kasneje je bilo po košu Washingtona že +30 v korist domačih košarkarjev, na polovici četrtine pa po uspešnem metu Irvinga že +35. Daigneault je pomahal z belo zastavo, na obeh straneh so na parket stopili razervisti. Čakalo se je le še na končni rezultat.

Ta je bil 146:111.

Dončić je tokrat odigral le malce več kot 31 minut, na zadnjih dvobojih je večinoma na parketu prebil krepko več kot 40 minut. Ob metu 9:14 (5/6 za dve točki, 4/8 za tri točke, 10/13 prosti meti) je zbral že omenjenih 32 točk, 8 skokov in 9 asistenc.

Irving je zabeležil 25 točk, izjemno pa sta se izkazala tudi nova košarkarja Dallasa - Gafford je ob dobri obrambi zbral 19 točk, 9 skokov in blokado, Washington pa 14 točk. Mejo desetih točk so presegli ali dosegli še Kleber (12), Hardy (11) in Hardaway Jr. (10).

Gilgeous-Alexander je vknjižil 25 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice