Šport > Košarka
20379 ogledov

Veliki Lukov "zaveznik" znova udaril po Dončiću: "On in Kyrie sta ..."

Luka Dončić in Kyrie Irving Profimedia
Legendarni Shaquille O'Neal je tokrat udaril po dvojcu Dončić - Irving.

Potem ko je naš Luka Dončić praktično sam na svojih ramenih nosil Dallas Mavericks v letošnji sezoni, se je po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodb vrnil še drugi veliki zvezdnik zasedbe iz Teksasa, Kyrie Irving, in Mavs so končno zaigrali tako, kot se je od njih pričakovalo, potem ko so pred enim letom v ekipi združili dva izmed najboljših igralcev na svetu.

Dallas je po "Kaijevi" vrnitvi dobil obe tekmi, ko je prepričljivo odpravil Philadelphio 76ers in Brooklyn Nets, naveza Dončić - Irving pa je na tekmi proti mrežicam delovala odlično, medtem ko so tudi Mavs tudi ob nekoliko slabšem večeru Luke suvereno premagali Philadelphio, potem ko so v ospredje stopili ostali igralci Dallasa! Zadnji dve tekmi vsekakor dajeta navijačem Mavericks razlog za optimizem.

A s tem se ne bi strinjal legendarni velikan lige NBA Shaquille O'Neal. Čeprav je nekdanji štirikratni prvak dolgo veljal za velikega ljubitelja našega Dončića in sta poleti celo skupaj preživela počitnice na Krku, pa je legendarni orjak v zadnjem času nekoliko spremenil svoje mnenje. Nedolgo nazaj je kritiziral Luko, da je po njegovem mnenju Shai Gilgeous-Alexander boljši igralec, okoli katerega bi raje gradil svojo ekipo. Tokrat pa je kljub zadnjim odličnim partijam Luke in Kyrieja izjavil, da nima zaupanja v ta dvojec.

Luka Dončić in Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če pogledamo vse velikane zgodovine lige, smo vedno imeli naveze, kjer sta se igralca dopolnjevala. Michael Jordan je imel žogo, Scottie Pippen pa je dopolnjeval njegovo igro. Kobe Bryant je počel svoje zadeve, jaz pa sem vse skupaj zaključeval. Bila sva odlična naveza," je o nekaterih velikih dvojicah iz preteklosti spregovoril Shaq, preden je razkril, zakaj ne verjame v par Luka - Kyrie.

"Ta dva (Dončić in Irving) pa sta mojem mnenju isti tip igralca. Oba namreč potrebujeta žogo v svojih rokah. Ne verjamem, da lahko zmagujejo na tak način. Eden izmed njiju se bo moral naučiti igrati brez žoge v svojih rokah. Tu imamo namreč dva košarkarja, ki počneta isto stvar," je svoje dvome utemeljil Shaq, preden je podal še en zanimiv primer.

"Podobno je bilo, ko je LeBron James pred leti združil moči z Dwyanom Wadom. Bila sta isti tip igralca. Toda Wade je nato rekel 'LeBron bodi LeBron in jaz bom igral brez žoge, zavedajoč, da me boš poiskal'. In zato prvih devet tekem ni funkcioniralo, ko pa je Wade prepustil žogo LeBronu in se odločil biti 'Pippen', so začeli zmagovati," se je na šampionsko postavo Miami Heat ozrl Shaq. "Po moje sta Luka in Kyrie preprosto enaka igralca in zato ne verjamem, da bo njuna naveza delovala," je zaključil 15-kratni udeleženec tekme zvezd.

Luka Dončić in Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

In čeprav smo vsi na strani Luke, je težko oporakti legendarnemu centru. saj je izpostavil nekaj konkretnih argumentov in se dejansko vsaj zaenkrat Dallasov eksperiment s Kyriejem ni izkazal zadetek v polno. Mavs so po prihodu Kyrieja in odhodu nekaterih ključni mož, ki so bili vključeni v menjavo, slabša ekipa, kot so bili pred tem. Lani se tako vsega eno sezono po konferenčnem finalu niso uvrstili niti v končnico.

A vendarle ... Potrebno je vzeti v obzir, da sta vse od Irvingovega prihoda Luka in Kyrie zaradi različnih poškodb odigrala zelo malo število tekem skupaj v postavi. Res je, da tudi ko sta bila skupaj na igrišču, je bilo vse skupaj daleč od predstav, ki si jih vodstvo Dallasa želi. A vseeno, igralci potrebujejo svoj čas, da "kliknejo", se ujamejo na igrišču. Luka in Kyrie preprosto nista imela sreče, da bi konstantno igrala skupaj nekaj tekem zapored, da bi se med njima razvila prava kemija.

In morda sta ravno zadnji dve tekmi dokaz, da se stvari počasi premikajo v pravi smeri. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice