Šport > Košarka
14805 ogledov

Iznenada umrl dvakratni prvak lige NBA, sožalja dežujejo

X
Košarkarski svet je pretresla novica o nepričakovani smrti nekdanjega košarkarja in trenerja.

V 67. letu starosti je v Detroitu, zvezni državi Michigan, umrl dvakratni prvak lige NBA in nekdanji trener Earl "The Twirl" Cureton, poročajo ameriški mediji.

Cureton je "nepričakovano" umrl v nedeljo zjutraj, je v posvetilu nekdanjemu tesnemu sodelavcu sporočila ekipa Detroit Pistons, v kateri je zadnja leta življenja deloval kot ambasador.

"Earl je bil eden najbolj radodarnih, pozitivnih in skrbnih ljudi, kar sem jih poznal," je sporočil lastnik ekipe iz Detroita Tom Gores"Bil je ljubeč oče, predan svoji družini. V čast mi je, da sem bil njegov prijatelj. Kot igralec je postal prvak, pomembno pa je k naši skupnosti prispeval tudi kot ambasadar. Skrušeni smo ob njegovi smrti," je dodal.

 | Avtor: X X
"Detroit Pistons smo globoko užaloščeni ob smrti Earla Curetona, ki je naši organizaciji ogromno pomenil kot kolega, nekdanji igralec, ambasador in prijatelj. Bil je čvrst košarkar na igrišču in v enaki meri dobrosrčen, odprt in vpliven izven njega. Z veliko strastjo je zastopal našo organizacijo in trdo delal za to, da bi nekaj vrnil mestu, ki ga je imel tako rad, ter izboljšal življenja prebivalcem Detroita. Izrekamo sožalje njegovi družini ter nešteto prijateljem in nekdanjim soigralcem," pa so sporočili iz moštva, katerega član je bil od leta 1983 do 1986.

Cureton je pred vstopom v najmočnejše košarkarsko tekmovanje na svetu blestel pod obroči študentske lige in si kot član zasedbe Detroit Mercy prislužil imenovanje v tamkajšnjo športno hišo slavnih. Leta 1979 ga je na naboru izbrala Philadelphia 76ers, s katero je v sezoni 1982/1983 osvojil naslov NBA prvaka.

Kasneje je igral še za Detroit Pistons, LA Clippers, Charlotte Hornets, Houston Rockets, kjer je bil del šampionske zasedbe iz sezone 1993/1994, in nazadnje za Toronto Raptors. Po koncu aktivne kariere je deloval kot trener, večinoma v vlogi pomočnika.

Novica o njegovi smrti se je močno dotaknila aktualnega trenerja Portland Trail Blazers Chaunceyja Bilupsa, ki je pred nedeljskim obračunom z Denver Nuggets dejal: "Bil je čudovit človek. Veliko časa sva preživela skupaj v Detroitu. Bil je kot velik medvedek. Vedno zelo zabaven. Imel je enega tistih nalezljivih smehov, da si se moral smejati z njim. Nikoli ni imel slabega dne. Občudujem takšne ljudi. Kadar sem se vrnil v Detroit, sem ga vedno objel. Žalostna novica."

Pokojnemu prijatelju se je poklonil tudi legendarni Muggsy Bogues. "To pa boli. Naj počiva v miru eden mojih najboljših prijateljev, soigralcev in nekdo, ki sem ga imel za člana družine. Bil je izjemen človek, ki je ogomno pomenil meni in moji družini. Vem, da boš pazil name, brat moj," je zapisal Bogues, ki je s 160 cm še vedno najmanjši košarkar, ki je kdajkoli igral v ligi NBA.

žoga košarka | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Antivaxer 19:10 05.februar 2024.

    Se bomo morali kar navadit na "Iznenada umrl"... Po novem umirajo ljudje, ki drugače niso bili bolani! Vse kaže, da je večina teh smrti povezanih s tem, da so bili odgovorni!

  • Ender3 16:51 05.februar 2024.

    Preverjeni učinki cepljenja..