Šport > Košarka
7334 ogledov

Kljub slabšemu večeru Luka postal prepričljivo najboljši strelec lige!

Luka Dončić Profimedia
Dončićev Dallas je zmagal v Philadelphii, Dončić pa se je zavihtel na prvo mesto strelcev lige NBA.

Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA v Philadelphii s 118:102 premagali Philadelphio 76ers. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je za zmagovite goste v 35 minutah in pol dosegel zanj kar nekoliko skromnih 19 točk in šele četrtič v sezoni ni presegel meje 20 točk, k temu pa je dodal osem skokov in tri podaje.

Zanimivo pa je, da je Luka kljub nekoliko slabšemu strelskemu večeru po tekmi s Philadelphio postal prvi strelec lige. Obračun z Dallas Mavericks je namreč izpustil poškodovani najkoristnejši košarkar minule sezone Joel Embiid, ki ga čaka operacija kolena. Čeprav odlični Kamerunec dosega kar 35,3 točke na tekmo, kar je skorajda točko več od Luke, po tekmi z Dallasom Embiida ni več na lestvici najboljših strelcev lige.

Joel Embiid | Avtor: Profimedia Profimedia

V ligi NBA o najboljšem strelcu lige ne odloča absolutno število točk, pač pa povprečje točk na tekmo, a mora igralec odigrati vsaj 70 % vseh tekem. Ker je bila tekma z Dallasom že 49. za Philadelphio v sezoni, Embiid pa je nastopil le na 34 tekmah (69,4 %), ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev na lestvico najboljših strelcev lige.

Mediji medtem že poročajo, da časovni načrt za Embiidovo vrnitev na parket še ni znan, saj bo moral kamerunski orjak najprej na operacijo kolena. Ni nujno, da bo manjkal do konca sezone, vendar zagotovo ne bo nastopil na dovoljšnem številu tekem (58), da bi se lahko boril za naslov najboljšega strelca lige. Prav tako je tudi izpadel iz vseh kombinacij za naziv MVP.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi strelec lige je tako s povprečjem 34,5 točke na tekmo postal naš Luka Dončić, ki povprečno dosega dobre tri točke več na tekmo od najbližjih zasledovalcev, izmed katerih mu je še najbližji Grk Giannis Antetokounmpo (31,3), kateremu sledi Shai Gilgeous-Alexander (31,1), medtem ko nihče drug povprečno ne presega niti meje 28,5 točk na tekmo.

Luka je sicer v samem vrhu tudi po številu podaj na tekmo, saj z 9,4 zaostaja le za Tyresom Haliburtonom (11,8) in Traejom Youngom (10,9).

Dončić je tako v samem vrhu dveh izmed najpomembnejših košarkarskih prvin, a ga Američani na MVP lestvici vseeno ne uvrščajo v sam vrh, ampak dajejo trenutno prednost košarkarjem, kot so Nikola Jokić, Gilgeous-Alexander, Antetokounmpo in Jayson Tatum. Pa si ustvarite svoje mnenje ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice