Šport > Košarka
1984 ogledov

Preobrat, velika drama, Luka čez 40 za tesno zmago

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po hudem boju premagali Orlando Magic s 131:129.

Luka Dončić in soigralci so tokrat gostili ekipo Orlando Magic, ki je v dvoboj krenila z razmerjem 24-22, to je zadoščalo za osmo mesto v vzhodni konferenci. Prav tako osmi so bili na Zahodu košarkarji Dallasa, ki v zadnjem času ne blestijo, na dosedanjih tekmah pa so zbrali 25 zmag in 21 porazov. Tudi tokrat so Mavericks zaigrali brez Kyrieja Irvinga.

Gostitelji so ob asistenci Dončića, njegovem košu in dodatnem prostem metu povedli s 7:2, a se jim je nato povsem ustavilo v napadu, tudi obramba pa ni bila ne želenem nivoju. Orlando je predvsem po zaslugi v minuli sezoni najboljšega novinca lige Paola Banchera odgovoril s kar 16 zaporednimi točkami. Luka je imel težave z metom, ko ga je pokrival izjemno visoki Jonathan Isaac. Ob svojih napadih je večkrat zahteval prekršek tekmeca, a ga ni dobil.

Na polovici četrtine so Magic tako vodili z 18:7, Dončić je nato zadel trojko. Sledila sta še dva uspešna meta za tri točke Jadena Hardyja, vmes je slovenski as izsilil osebno napako Jalena Suggsa v napadu. Ob podaji do Hardyja je Luka sicer vpisal svojo 3.000. asistenco v NBA karieri. Postal je šele drugi igralec po LeBronu Jamesu, ki je pred 25. rojstnim dnevom na svojem 'računu' že imel vsaj 10.000 točk, 3.000 skokov in 3.000 podaj.

Dallas se je približal le na tri točke zaostanka, nato pa znova tekmecu dovolil nekaj neoviranih metov, trojki sta zadela Joe Ingles in Banchero. Dončić je na klop sedel slabi dve minuti pred koncem četrtine pri zaostanku z 21:27.

Orlando je v naslednji minuti in pol prednost povišal na 12 točk, a je tik pred piskom sirene že svojo tretjo trojko (3/3) na tekmi zadel Hardy. Na semaforju je bil izpisan rezultat 26:35.

Po treh minutah druge četrtine so Mavericks še vedno zaostajali za devet točk. Luka se je vrnil na parket, dosegel svojo osmo in deveto točko s črte prostih metov, a je na drugi strani še naprej koš domačih polnil Anthony Black. Ko je ta zadel še svojo četrto trojko iz prav toliko poizkusov, je Orlando povedel z 51:38.

Pri Dallasu so se kasneje še dvakrat 'osmešili' v obrambi, dvakrat se je povsem sam pod košem znašel Moritz Wagner, ki je zlahka zadel za +15.

Pet minut pred koncem polčasa je Dončić najprej ujel žogo pod svojim košem, nato pa hitro na trojki našel Hardyja. Ta je bil znova natančen, iz igre je metal 7/7, za tri 4/4. V obrambi je nato Luka ukradel žogo, po protinapadu pa zadel za 50:59.

A na svoji polovici Dallas nikakor ni znal zaustaviti metov nasprotnika. Orlando, ekipa, ki ne blesti pri metih za tri točke, je do polčasa trojke metala 12/22 (54,5 %), skupen met iz igre pa je bil 65,1-odstoten. Čeprav se je v napadu razigral Dončić, Mavericks preprosto niso uspeli priti bližje. 

Na glavni odmor je tako Orlando odšel s prednostjo 77:61. Luka je sicer že po zvoku sirene vrgel s svoje strani igrišča in zadel nor met, a je bilo že prepozno. V prvem polčasu je zbral 19 točk, dva skoka in pet asistenc.

Tretja četrtina se je začela z Dončićevim košem. Kasneje je dodal še dva prosta meta, po njegovi asistenci pa je Dereck Lively II. zabil za 67:79.

Ko je Luka v obrambi prišel do ukradene žoge, nato pa podal v protinapad Timu Hardawayju Jr., ki je žogo položil skozi obroč, je Dallas prišel na deset točk zaostanka. Trener Orlanda Jamahl Mosley, ki je v odličnih odnosih z Dončićem še iz časa, ko je bil pomočnik trenerja pri Mavericks, je vzel minuto odmora.

Posvet na klopi ni pomagal. Luka je vpisal osmo asistenco ob trojki Granta Williamsa, pod svojim košem pobral svoj šesti skok, nato pa podal še za trojko Hardawayja mlajšega. Bilo je 77:81.

Tri minute pred koncem tretje četrtine je Dončić po prodoru Mavericks približal le na dve točki zaostanka. Po zgrešenem metu tekmecev je v obrambi prišel do novega skoka in se odločil za podajo čez večji del igrišča. V kotu je našel samega Hardawayja Jr., ki je s trojko popeljal Dallas v vodstvo s 87:86.

Po novem 'time-outu' Orlanda je Hardaway Jr. znova zadel, nato pa z dodatnim metom poskrbel za +4. Sledil je še koš Hardyja za 92:86.

S trojko je odgovoril Moritz Wagner, a je Dončić v zadnji minuti zadel dva meta za dve točki. Dallas je tretjo četrtino dobil s kar 35:12, pred zadnjo četrtino pa je tako vodil s 96:89.

Nadaljevanje pa ni bilo najboljše. Že po dobri minuti igre v četrti četrtini je tako Jason Kidd vzel minuto odmora, gostje so četrto četrtino namreč odprli s petimi zaporednimi točkami. A niz se je nadaljeval tudi po vrnitvi obeh ekip na parket, Orlando je povedel s 97:96.

Dončić je odgovoril z 11. asistenco, koš je dosegel Hardaway, po trojki Slovenca pa je Dallas osem minut pred koncem povedel s 103:99.

A nato so sodniki gostiteljem dosodili obrabne tri sekunde, ob tem pa zaradi ugovarjanja še tehnično napako Hardawayju Jr. Orlando je najprej izkoristil dva prosta meta zaradi obeh kazni, Franz Wagner pa je po žogi iz avta zadel še trojko za novo vodstvo gostov.

A tehnična napaka je očitno razjezila Hardawayja, ki v naslednjih minutah ni mogel zgrešiti, na žalost domačih pa je bil na drugi strani enako razpoložen mlajši od bratov Wagner.

Pri izdu 115:115 je Luka zadel koš za dve točki, nato je bil polovično uspešen s črte prostih metov za +3. Prišel je do 40 doseženih točk, do trojnega dvojčka mu je manjkal en skok. V zadnji dve minuti in pol so s točko prednosti vseeno vstopili gostje.

Wndell Carter Jr. je nato naredil veliko uslugo domačim. Zaradi grdega udarca z roko v glavo Livelyja II. je dobil 'flagrant 1' prekršek. Lively je dobil na voljo kar štiri proste mete, zadel je dva. Žoga je ostala v posesti Dallasa, po prekršku nad Hardawayjem Jr. pa sta sledila dva zadeta prosta meta za 122:119.

Naslednji napad gostov ni bil uspešen, Josh Green pa je s svojima edinima točkama na tekmi Mavericks popeljal do 124:119. Bancero je na drugi strani zadel le en prosti met. 

Dončić je 36 pred koncem z izjemno podajo našel Livelyja za 126:120. Zdelo se je, da je dvoboj že odločen.

Vendar je Banchero hitro zadel za -4, Luka je bil polovično uspešen s črte prostih metov, Franz Wagner pa je 22 sekund pred koncem poskrbel za 124:127. Žoga je izpod koša nato prišla do Hardawayja, ki pa je bil dobro pokrit in je naredil korake. Orlando je to izkoristil z novim košem Banchera za točko zaostanka.

Dončić je 10,3 sekunde pred zadnjim piskom sirene zadel oba prosta meta za 129:126.

Pri Dallasu so se odločili, da gostom ne bodo pustili meta za tri točke. Storjen je bil prekršek nad Franzem Wagnerjem, ki je bil natančen pri pristih metih za 128:129. Ostalo je še 8,3 sekunde.

Luka je dve sekundi kasneje znova izvajal dva prosta meta, zadel je oba za 131:128.

Mavericks so se znova odločili za enako taktiko, se pravi prekršek. Banchero je zadel prvi prosti met, drugega pa namerno zgrešil. Žoga se je odbila daleč v polje, do nje je prišel Franz Wagner in uspel vreči za tri točke ... Na veselje domače publike se je okroglo usnje odbilo od obroča, čas se je iztekel.

Slovenski zvezdnik je tokrat ob metu 12/23 iz igre (3/8 trojke, 18/21 prosti meti) zbral 45 točk. K temu je dodal še 9 ulovljenih žog, 15 asistenc in dve ukradeni žogi. Hardaway mlajši je k zmagi prispeval 36 točk, Hardy in Lively II. pa 20. Četrti strelec Dallasa je bil Richaun Holmes, ki je zbral štiri točke.

Pri Orlandu je 36 točk dosegel Banchero, Franz Wagner 21, Black pa 20.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:19 30.januar 2024.

    Bravo Luka,boljše promocije za slovenijo ni,ampak naši tile na vladi nimajo časa zate,imajo preveč dela z nakupom stavbe za sodnike.

Sorodne novice