Šport > Košarka
1793 ogledov

Po velikem zaostanku napeta končnica, Luka do trojnega dvojčka

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so na domačem parketu morali priznati premoč Sacramentu. Ta je slavil s 120:115.

Le 24 ur po zgodovinski predstavi proti Atlanti, ko je dosegel 73 točk, je Luka Dončić s svojimi soigralci gostil zasedbo iz Sacramenta. Ta je tako kot Dallas v tej sezoni zabeležila 25 zmag, a ob dveh tekmah manj tudi dva poraza manj. Kings so se v dvoboj podali s petega mesta zahodne konference, Mavericks z osmega.

Pri slednjih sta še vedno manjkala Kyrie Irving in Dwight Powell, ki sta se jima na seznamu poškodovanih pridružila še Derrick Jones Jr. in Dante Exum. Pri Dallasu so razmišljali, da bi po tekmi z Atlanto, ko je na parketu prebil skoraj 45 minut, odpočili Dončića, a je ta po besedah trenerja Jasona Kidda takšen ukrep v kali zatrl ter izjavil, da bo igral.

Tokrat se je slovenski zvezdnik najprej izkazal v obrambi, ko je z blokado zaustavil nekdanjega soigralca Harrisona Barnesa, v napadu pa se je med strelce vpisal po dobrih dveh minutah, ko je po prodoru pod koš zadel za vodstvo z 10:2. A gostje so se zelo hitro povsem vrnili v igro. 

Na polovici četrtine so Kings po protinapadu in atraktivnem zabijanju De'Aarona Foxa povedli z 18:15, Luka je odgovoril s štirimi zaporednimi točkami za novo menjavo v vodstvu.

Ko je Dončić dobre tri minute pred koncem četrtine naslednjič spravil žogo skozi obroč (23:20), je pogledal proti klopi in nakazal, da si želi menjavo. Takoj je bil uslišan. Zbral je 10 točk ter dva skoka in podaji.

Ob Slovenčevi odsotnosti je Sacramento prišel do delnega izida 7:0, zato se je za zadnjo minuto in pol Luka že vrnil na parket. Hitro je prišel do tretje asistence in skoka, v napadu pa je v zadnjih sekundah prodrl pod koš, nad njim je bil najverjetneje storjen prekršek, a se sodniki niso oglasili. Ostalo je pri vodstvu Kings z 29:25.

V drugi četrtini so gostje ostajali korak pred domačimi. Delilci pravice ob prodorih Dončića niso in niso pihnili v piščalke, čeprav so kontakti vsekakor obstajali. Ko se je to v nekaj sekundah zgodilo dvakrat, je Luka sodniku Intaeju Hwangu izrekel nekaj besed, ta pa mu je prisodil tehnično napako. Že sama sodniška zasedba pred tekmo je nakazovala, da jo tokrat Dončić ne bo odnesel brez takšne kazni, saj sta dvoboj sodila tudi Tony Brothers in Ashley Moyer-Gleich, ki sodita med tiste sodnike, ki so v zadnjih sezonah Slovencu prisodili največ tehničnih napak.

Slednji je do 11. in 12. točke prišel s črte prostih metov, ko je na polovici četrtine Dallas približal na 37:43. A je Sacramento odgovoril z novim nizom sedmih zaporednih točk za +13. Kidd je vzel minuto odmora.

Po posvetu na klopi je Luka najprej podal za trojko Tima Hardawayja Jr., nato ukradel žogo po kateri je izza črte znova zadel Hardaway mlajši, za konec niza osmih točk Dallasa pa je Slovenec zadel še sam. Mavericks so se približali na 45:50. A nato se jim je spet popolnoma ustavilo v napadu.

Razlika je predvsem po zaslugi Foxa, ki je v prvem polčasu dosegel 21 točk, in dobre obrambe Sacramenta znova hitro narastla. Zadnji koš v drugi četrtini je sicer po podaji Dončića z zabijanjem dosegel Dereck Lively II., ki je poskrbel za 49:63.

Luka je po sijajnem izkoristku metov proti Atlanti, ko je bil iz igre 75,8-odstoten (25/33), je tokrat zadel le pet od 14 poizkusov (0/5 trojke). V svojo statistiko je vpisal 14 točk, 7 skokov, 8 asistenc ter blokado in ukradeno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Kidd je že po minuti tretje četrtine vzel minuto odmora. Sacramento je sicer zgrešil prvi napad, a je žogo pobral najboljši skakalec lige Domantas Sabonis, iz druge akcije pa je sledila trojka Barnesa. Na drugi strani je bil pri metu za tri točke neuspešen Josh Green, Kings pa so svoj napad zaključil z novim uspešnim metom izza črte. Kevin Huerter je tako poskrbel za +20 pri 69:49.

Po vrnitvi na parket je Dončić najprej zgrešil še svoj šesti met za tri točke, a nato v naslednjih dveh napadih zbral dve asistenci, kasneje pa zadel tudi sam. Dallasu je uspel delni izid 14:1, Grant Williams je v tem nizu dosegel sedem, Green pa pet točk. Mavericks so se po -22 približali na 63:72.

Po Sacramentovi minuti odmora je prednost gostov spet začela hitro naraščati. Maxi Kleber pod košem nikakor ni mogel zaustaviti Sabonisa. Štiri minute in pol pred koncem četrtine je bilo po delnem rezultatu 9:0 na semaforju izpisan izid 84:64.

Dve minuti kasneje je Dončić s prostima metoma presegel mejo dvajsetih doseženih točk, ob tem je imel na svojem računu še osem ulovljenih žog in kar 12 asistenc.

V zadnjo četrtino se je krenilo s 75:94.

Slabih sedem minut pred koncem tekme se je Dallas približal na 13 točk zaostanka, ob tem je Luka zbral že svojo 14. podajo ob košu Livelyja.

Dončić je dosegel koš, v obrambi ukradel žogo, po njegovi 16. asistenci, ko je trojko zadel Seth Curry, so Mavericks štiri minute pred koncem prišli do 100:110.

Williams in Lively, ki mu je znova podal Dončić, sta Dallas približala le na šest točk zaostanka, minuto in pol pred koncem pa je imel Hardaway Jr. priložnost, da bi poskrbel za -3, a je zgrešil neoviran met za tri točke iz kota. Isti igralec je v naslednjem napadu izgubil žogo. 

Razlika je narastla na deset točk, do konca je ostalo manj kot pol minute, ko je bil storjen prekršek nad Dončićem pri metu za tri točke. Zadel je vse tri proste mete, nato pa je obramba domačih Foxa prisilila v napako. Žoga je nato po podaji iz avta prišla do Ljubljančana, ki se je takoj odločil za trojko in jo tudi zadel za 113:118. To je bila njegova prva trojka iz dvetih poizkusov. Ostalo je še 16 sekund.

Malik Monk je imel priložnost dvigniti naskok Sacramenta, a je zgrešil oba prosta meta, po drugem je žogo ulovil Dončić in tako prišel do devetega trojnega dvojčka v sezoni. Dallas je vzel minuto odmora, po vrnitvi na parket je imel na voljo še 10 sekund. Okroglo usnje je pod košem prišlo do Klebra, ki je zadel za 115:118.

Sedem sekund pred koncem so posvet na klopi zahtevali pri Sacramentu. Nato je žoga prišla do Barnesa, po prekršku je zadel dva prosta meta za končnih 120:115.

Dončić je odigral 46 minut, v dveh večerih torej kar 91. Tokrat je zbral 28 točk, 10 skokov, 17 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Williams je s 27. točkami prišel do rekorda kariere.

Pri Sacramentu so vsi člani prve peterke dosegli vsaj 15 točk, največ, 34, jih je zbral Fox.

Komentarjev 2
  • Ender3 14:52 28.januar 2024.

    Dobro bi bilo kakšen dan brez Dončića.

  • hudini 07:41 28.januar 2024.

    Ekipa brez obrambe

Sorodne novice