Šport > Košarka
4532 ogledov

Sestavlja lestvico za MVP-ja lige NBA, tako se brani pred Dončićevimi navijači

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić je po mnenju ameriškega poznavalca daleč od naziva MVP:

Luka Dončić je v minulem tednu poskrbel za zgodovinsko tekmo in proti Atlanti Hawks dosegel 73 točk. A čeprav v zadnjem času kaže statistično izjemne predstave, precej ameriških novinarjev njegove poteze na parketu niso pretirano 'ganile'.

V zadnjem času so tako nagrade za igralca tedna in igralca meseca spolzele mimo Slovenčevih rok, na lestvici, ki razvršča glavne kandidate za lovoriko za najkoristnejšega igralca lige (MVP) pa je Dončić v zadnjem času celo zdrsnil na šesto mesto. Novinar Michael C. Wright, ki na uradni spletni strani lige NBA skrbi za osveževanje te lestvice, se je tako znašel pod plazom kritik s strani Dončićevih navijačev. Vse skupaj je pojasnil z naslednjim zapisom: "Mavs so šele osmi."

Lahko torej sklepamo, da ima pri njegovem ocenjevanju možnosti za nagrado MVP velik delež tudi uspešnost posameznih klubov. Na prvo mesto je vseeno postavil Nikolo Jokića, ki se z Denverjem nahaja na četrtem mestu zahodne konference.

Kljub temu da se pri Dallasu že vso sezono srečujejo s poškodbami, na zadnji tekmi proti Minnesoti je bila odsotna celotna prva peterka, so sicer Mavericks 'le' šest zmag oddaljeni od Nuggets in celo le eno od petega Sacramenta, za to pa se lahko v veliki meri zahvalijo slovenskemu zvezdniku. A Wright tega dejstva očitno ne upošteva.

Povsem drugače je bilo sicer pred dvema sezonama, ko je Jokić do MVP nagrade prišel, čeprav je Denver po rednem delu osvojil šele šesto mesto. Takrat je celotno sezono moral odigrati brez pomoči Jamala Murrayja.

Nikola Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

Trenutna 'Wrigtova' lestvica za najkoristnejšega igralca je sicer takšna:

  • Nikola Jokić (26.3 točke, 12.1 skoka, 9.0 asistence)
  • Shai Gilgeous-Alexander (31.3 točke, 5.6 skoka, 6.4 asistence)
  • Joel Embiid (35.3 točke, 11.3 skoka, 5.7 asistence)
  • Giannis Antetokounmpo (30.9 točke, 11.6 skoka, 6.1 asistence)
  • Jayson Tatum (26.8 točke, 8.4 skoka, 4.4 asistence)
  • Luka Dončić (34.7 točke, 8.6 skoka, 9.6 asistence)
  • Domantas Sabonis
  • Kawhi Leonard
  • Kevin Durant
  • Devin Booker

Dončić, ki bo po tekmi izostanka sicer nared za nocojšnjo tekmo proti Milwaukee Bucks in Antetokounmpu (ob 2.30 zjutraj), je med trenutno najboljšo šesterico tako drugi strelec, četrti skakalec in prvi podajalec.

V zadnjih petih letih sta Antetokounmpo in Jokić dvakrat postala MVP, lani pa je to uspelo še Embiidu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice