Šport > Košarka
22605 ogledov

Dvorana obnemela, ko je Luka obležal na tleh. Dallas vodil, nato poniknil

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Milwaukeeja so po velikem preobratu s 129:117 premagali Dallas.

Po tekmi premora se je v prvo peterko Dallasa vrnil Luka Dončić. Slovenskega zvezdnika in njegove soigralce je sicer na papirju čakalo težko delo, saj so se na domačem parketu pomerili z drugo najboljšo ekipo vzhodne konference. Milwaukee Bucks sicer v Teksas niso pripotovali v top formi, na zadnjih dveh tekmah so namreč izgubili.

Pri Dallasu so še vedno manjkali Kyrie Irving, Dereck Lively II. in Dante Exum, pri gostih je bil odsoten Brook Lopez.

Domači so dvoboj odprli z metom 6/6 iz igre, od tega so zadeli kar pet od petih poizkusov za tri točke, enkrat je bil pri tem uspešen tudi Dončić. A kljub izjemnemu metu si Mavericks niso priigrali višje prednosti, saj so bili podobno uspešni tudi košarkarji iz Milwaukeeja, Giannis Antetokounmpo je namreč brez težav prihajal pod koš gostiteljev in žogo pošiljal skozi obroč.

A po dveh zaporednih trojkah Tima Hardawayja Jr., ob drugi mu je lepo za hrbtom podal Dončić, ki je vpisal že svojo tretjo asistenco, se je na semaforju izpisal izid 25:16. Bucks so vzeli minuto odmora.

Na polovici četrtine pa je dvorana obnemela. Na tleh je namreč obležal Luka, ki se je prijel za desni gleženj. Kasneje je odšepal v garderobo.

Njegovi soigralci so še povečali prednost, izkazal se je Jaden Hardy. Ta je s štirimi zaporednimi točkami Dallas popeljal do 31:18.

Ob aplavzu in navdušenju domačih gledalcev se je nato na parket vrnil tudi Dončić in v naslednjih treh napadih najprej zadel met za dve točki, sledili sta še dve trojki. Naslednje tri točke je dosegel s črte prostih metov, zadnjo zaradi tehnične napake Jaeja Crowderja. Četrtina se je končala z rezultatom 44:20. 

Luka je v prvih 12 minutah zbral 14 točk ter štiri skoke in podaje.

Po dveh minutah druge četrtine se je njegov zbir točk povišal že na 19 točk, poskrbel je za 49:24. A gostje so odgovorili z nizom osmih točk ter se tako približali na -17. Klop Dallasa je nalet prekinila s 'time-outom'.

Po vrnitvi na parket je Dončić podal za trojko Hardawayja mlajšega, slednji je v naslednji obrambni akciji še ukradel žogo in v protinapadu zabil.

Slovenec je nato vknjižil svojo šesto asistenco, peti skok in prvo ukradeno žogo, nato pa pri izidu 56:32 sedel na klop.

A počitek ni trajal dolgo, saj  je Milwaukee zaostanek znova spustil pod dvajset točk. Dobre tri minute in pol pred koncem prvega polčasa je Luka prodrl mimo Antetokounmpa in 'položil' za 60:42.

Kljub še petim točkam Slovenca, ki so sledile, so se Bucks začeli bližati.

Tudi po zaslugi dejstva, da so sodniki Dončiću dosodili 'take foul', saj naj bi Ljubljančan prekinil obetavno akcijo gostov s prekrškom, pri tem pa po mnenju sodnikov ni niti poskušal igrati na žogo. Ob tem je Luka zelo hitro dobil še tehnično napako.

A vse skupaj se tu še ni končalo. Antetokounmpo je pri prodoru pod koš brcnil Dončića, nato pa podal za trojko Pata Connaughtona. 'Delilci pravice' so si odšli ogledat posnetek, a na začudenje večine v dvorani koš priznali, brco Grka pa označili za 'naključno'. Bucks so prišli na osem točk zaostanka.

Dončić je nato zgrešil v zadnjem napadu Dallasa, ostalo pa je dovolj časa, da je Damian Lillard s trojko Milwaukee približal na 60:65. Druga četrtina se je končala z delnim izidom 15:0 v korist gostov.

Luka je zbral 26 točk, 7 skokov, 6 asistenc in ukradeno žogo. Antetokounmpo je vknjižil 20 točk.

Po izenačenem začetku tretje četrtine so pobudo znova prevzeli gostje. Ti so na polovici četrtine izenačili, nato so sodniške piščalke ostale neme ob prodoru Dončića, Khris Middleton pa je s trojko na drugi strani Milwaukee popeljal do vodstva z 78:75.

A tu se četa Doca Riversa ni ustavila. Niz 14:0 je dokončal Crowder s košem za 83:75. Še pred tem je tehnično napako pri domačih dobil tudi Hardaway Jr. Kidd se je naposled spomnil, da ima na voljo tudi kakšno minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Luka zadel, s tem je prišel do meje tridesetih točk, nato pa je sledil še koš Hardawayja za štiri točke zaostanka. Rivers je takoj reagiral in tudi sam zahteval posvet na klopi.

Ta ni pomagal. Dončić je vpisal sedmo asistenco ob trojki Hardawayja Jr., nato še osmo ob košu Dwighta Powella za vodstvo s 86:85.

Dallas je še vodil za točko, ko so sodniki izjemno strogo prisodili osebno napako v napadu Maxiju Kleberju. Antetokounmpo je to kaznoval s trojko, vendar je tudi Kleber nato zadel met za tri točke. Ostale je le še pet sekund, vendar je grški zvezdnik v štirih sekundah pretekel celotno igrišče in zadel za vodstvo Bucks s 93:92.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh minutah zadnje četrtine je Josh Green s trojko poskrbel za izenačenje, nato bi lahko Dallas tudi povedel, a so sodniki spregledali očiten prekršek Antetokounmpa ob protinapadu, ki ga je zaključeval Hardaway Jr. Ob glasnem negodovanju v dvorani se je Milwaukee nato vrnil v vodstvo.

Dončić je v naslednjih minutah dvakrat zadel po dva prosta meta, Mavericks so se po njegovi drugi seriji približali na 101:103.

A razigral se je Lillard, svoje je dodal Antetokounmpo, Luka pa ni bil dovolj, da bi držal priključek Dallasa.

V zadnje štiri minute je Milwaukee tako vstopil s +9. Luka je po minuti odmora sicer zadel za 111:118, a bližje domači niso več prišli. Lillard in Antetokounmpo sta še enkrat več pokazala, da sodita med najboljše igralce v ligi.

Končalo se je s 129:117.

Dončić je zbral 40 točk, 9 skokov in 11 asistenc, a imel tudi kar devet izgubljenih žog. Kleber je dosegel 21, Green 20, Hardaway pa 18 točk.

Antetokounmpo je tekmo končal z 48. točkami, šestimi skoki, desetimi podajami in petimi ukradenimi žogami. Lillard je k zmagi dodal 30 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice