Šport > Košarka
1423 ogledov

Irving in Dončić spet izjemna, slednji povsem blizu trojnega dvojčka

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so zabeležili drugo zaporedno gostujočo zmago. Tokrat so s 119:107 premagali Brooklyn Nets.

Košarkarji Dallasa so manj kot 24 ur po zmagi v Philadelphiji znova morali stopiti na parket. Luka Dončić je bil pred dvobojem sicer na seznamu vprašljivih za nastop, a je zaigral od prve minute, na obrazu je sicer nosil zaščitno masko. Na obračunu s 76-ers je namreč dobil neprijeten udarec v obraz, zaletel se je v ramo soigralca Kyrieja Irvinga.

V Brooklynu so se tokrat sicer pomerili številni nekdanji soigralci. Irving je namreč v Dallas prišel prav iz Nets, v drugo smer pa sta se pred letom napotila Spencer Dinwiddie in Dorian Finney-Smith, slednji sicer ni zaigral zaradi poškodbe.

Tekmo so bolje odprli domači, a je Dončić s trojko izenačil na 7:7, dobro pa je zaigral tudi v obrambi, kjer je hitro zbral štiri skoke, v svojo statistiko pa vpisal tudi ukradeno žogo in blokado, ki jo je podelil Camu Thomasu. Po njej je na drugi strani Irving zadel met za tri točke za 14:9.

Po 'timeoutu' so Nets nanizali pet točk, sledile so izenačene minute. A v zaključku četrtine je stvari v svoje roke vzel Dončić, ki se je sicer hitro naveličal maske in zaigral brez nje. Luka je pri izidu 24:24 najprej podal za trojko Jadena Hardyja, nato pobral žogo pod svojim obročem in preko še enega nekdanjega soigralca Dennisa Smitha Jr. na drugi strani igrišča zadel 'od table' za +5. Sledila sta še njegov šesti skok na tekmi in četrta asistenca za koš Granta Williamsa, ki je tudi poskrbel za končni izid prve četrtine pri 31:24.

Po prvih 12 minutah, na začetku druge četrtine je sedel na klopi, je imel Dončić v svoji statistiki devet točk, sedem skokov in štiri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenčevi soigralci so še povišali razliko, vroč je bil Irving, po trojki Tima Hardawayja Jr. pa so Mavericks povedli s 43:30. Ob dobri igri kolegov je Jason Kidd tokrat Dončiću namenil več kot pet minut počitka. To se v zadnjem času ni dogajalo.

Luka je takoj po vstopu v igro podal za trojko Maxija Kleberja, kasneje pa je poskrbel za 56:38.

V naslednjem napadu je dosegel koš ob prekršku, a so se sodniki na začudenje mnogih odločili, da je do osebne napake Smitha Jr. prišlo še pred njegovim poizkusom. Namesto dodatnega prostega meta je tako sledila le žoga s strani za Dallas. Gostje so sicer nato preko Dwighta Powella vseeno poskrbeli za +20.

V zaključku druge četrtine je Brooklyn nekoliko znižal zaostanek in imel priložnost, da se spusti celo pod 15 točk zaostanka. A 24 sekund pred odhodom na glavni odmor je zgrešil Smith Jr., žogo je ulovil Dončić in krenil v zadnji napad Dallasa v prvem polčasu. Zaključil ga je dobri dve sekundi pred zadnjim piskom sirene, zadel je trojko za 65:47.

Luka in Kyrie sta zbrala kar 36 točk, prvi 15, drugi 21. Slovenski zvezdnik je zabeležil še 10 skokov, 5 asistenc, blokado in ukradeno žogo.

Dallas je izza črte za tri točke zadel 11 od 20 poizkusov (55 odstotkov).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Trener Brooklyna Jacque Vaughn je potreboval le 46 sekund drugega polčasa, da se je odločil za novo minuto odmora. Dončić je namreč vpisal dve asistenci, ob prvi je pod košem sam ostal Josh Green, ki mu ni bilo težko zadeti, ob drugi pa je novo trojko zadel Irving. Na semaforju se je tako izpisal izid 70:47. 

Kasneje je z izjemno akcijo še enkrat zablestel Irving.

Gostom pa se je v naslednjih minutah nekoliko ustavil met, zapravili so pet zaporednih napadov, Nets pa so se z - 23 približali na - 16. Kidd je reagiral in zahteval posvet na klopi.

Kot se rado zgodi po minutah odmora, je žoga prišla do prvega zvezdnika tiste ekipe, ki je vzela timeout, Luka je upravičil zaupanje in zadel. Uspešen je bil tudi v naslednjem napadu. A njegov trud je takoj izničil Mikal Bridges, ki je zadel trojko, ob tem pa je Green nad njim storil še osebno napako. Z dodatnim prostim metom je domači zvezdnik v eni akciji dosegel štiri točke.

Pet minut pred koncem četrtine je Nic Claxton storil 'flagrant' prekršek nad Dončićem, ki je nekaj časa obležal na tleh. S prostima metoma je nato poskrbel za 80:65, sledila je še žoga s strani za Dallas, a gostje tega niso izkoristili.

Nets so se v zaključku četrtine kar nekajkrat približali na devet točk zaostanka, a je nato sledil Dallasov niz 11:0, v njem je Luka zadel dve trojki. Predvsem drugi met z velike razdalje je utišal dvorano.

Četrtina se je končala z rezultatom 95:77. Dončić (29) in Irving (28) sta dosegla 57 od 95 točk Dallasa.

Na začetku zadnjih 12 minut so domači zadeli dve trojki in se spet zelo hitro približali na -12. Razlika je v naslednjih minutah tudi po zaslugi Slovenca, ki je že presegel mejo 30 doseženih točk, ostajala podobna, a sta nato zaporedna meta za tri točke pri Nets zadela Bridges in Jalen Wilson. Slednji je Brooklyn približal na 94:103. Ostalo je še slabih osem minut igre.

Na polovici četrine je Dallas vodil le še za sedem točk. Bridges bi lahko še zmanjšal razliko, vendar je zgrešil. Dončić je prišel do 16. skoka, nato pa podal čez celotno igrišče za zabijanje Greena. Avstralec je tako poskrbel za 107:98. 

Nato je svojemu nekdanjemu klubu, razhod ni potekal v pretirano dobrem vzdušju, zagodel še Irving, ki je v dveh napadih zadel dve trojki, na semaforju pa se je izpisal rezultat 113:101.

Še zadnje dvome o zmagovalcu je s prodorom in polaganjem dobro minuto pred koncem razrešil Dončić. Ta je dosegel zadnje tri točke na tekmi, kasneje je bil namreč polovično uspešen s črte za proste mete, ko je poskrbel za končnih 119:107. Ob tem so se v dvorani razlegali klici MVP, MVP, kamera je pokazala navijače v 'slovenskih' barvah.

Dončić je zbral 35 točk, kar 18 skokov, 9 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Izgubil je le eno. Irving je v statistiko vpisal še točko več, skupaj sta jih k zmagi prispevala 71. Tretji strelec Dallasa je bil Hardaway Jr., ki je zbral 14 točk.

Pri Brooklynu je Bridges dosegel 28 točk, Royce O'Neale pa 18.

NBA, izidi:

Indiana Pacers - Houston Rockets 132:129
Brooklyn Nets - Dallas Mavericks 107:119
Miami Heat - Orlando Magic 121:95
New York Knicks - Memphis Grizzlies 123:113
Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 129:123 (podaljšek)
Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 124:117
Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 114:106

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice