Šport > Košarka
7127 ogledov

Luka razložil, zakaj mu je lažje igrati v ligi NBA kot v Evropi

Luka Dončić Profimedia
Slovenski košarkarski zvezdnik znova o tem, zakaj je lažje dosegati večje število točk v ligi NBA kot v Evroligi.

Luka Dončić je sodeloval v oddaji svojega nekdanjega soigralca J. J. Redicka, ki je zdaj eden najbolj priznanih košarkarskih analitikov. Slednji se je med različnimi temami dotaknil tudi predstave Slovenca proti Atlanta Hawks, ko je Luka v svojo statistiko vpisal kar 73 točk.

Dončić, ki je v preteklosti izjavil, da je v ligi NBA lažje dosegati koše kot v Evropi, to izjavo so mu številni ameriški ljubitelji košarke tudi zamerili, je dejal, da priti do četrtega najboljšega strelsekga učinka v zgodovini lige ni bila lahka naloga. "Nikakor ne. Vsi pravijo, da moja igra izgleda lahkotna, a verjemite, da temu ni tako," je dejal Luka od katerega sta več točk na posameznem obračunu dosegli le pokojni legendi Wilt Chamberlain (100 in 78 točk) in Kobe Bryant (81 točk). 

"Ko sem takrat izjavil, da je v NBA lažje priti do točk, se mnogi niso strinjali z mano. A to je tako zaradi pravil. Mislim, da se ljudje ne zavedajo, kako veliko razliko prinaša pravilo obrambnih treh sekund v raketi (to obstaja v NBA, v Evropi pa ne; op.p.). Ko igram ena na ena, vedno gledam tudi košarkarje v 'obarvani coni' (v Evropi raketa; op.p), ki jo mora po nekaj časa zapustiti. Ko se to zgodi, poskusim z napadom. To je velika razlika. A ni bilo lahko doseči 73 točk," je še dodal Dončić.

Z Redickom sta se nato zapletla tudi v debato, ali bi bilo kaj drugače, če bi si lahko obrambni košarkarji pri zaustavljanju tekmecev lahko več pomagali z rokami, podobno kot v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko je na primer igral Michael Jordan.

Strinjala sta se, da že zdaj košarkarji polagajo roke na telo napadalca, da pa bi ob obnovitvi pravil prihajalo tudi do precej več prekrškov, saj znajo mnogi košarkarji zdaj izkoristiti podobne poteze igralcev v obrambi in bi s tem izsilili večje število prostih metov.

Redicka sicer fascinira tudi poteza Dončića, ko se v napadu zažene proti košu, nato pa se hitro zaustavi, obrambni igralec pa takrat poleti mimo njega. Sledi odprti met. "Tega pravzaprav nikoli nisem treniral. Morda gre za košarkarski IQ, ampak tega ne treniram," je začudenemu Redicku povedal Dončić.

Luka je s svojim soigralci pri Dallasu trenutno sicer v nizu štirih zaporednih zmag, Dončić pa je tudi prvi strelec lige s povprečjem 34,5 točke na tekmo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice