Šport > Košarka
13 ogledov

"G. Nezanesljivi" izsilil 7. tekmo, Udrih na pomoč?

Durant Udrih Allen Memphis Grizzlies Oklahoma City Thunder liga NBA končnica EPA
Po štirih zaporednih podaljških v napeti seriji med Oklahoma City Thunder in Memphis Grizzlies je Kevin Durant našel strelsko formo in Oklahomo proti ekipi Bena Udriha rešil izpada na šesti tekmi (104:84). Sedmo tekmo izsilila tudi Golden State in Indiana.

Najboljši strelec rednega dela lige NBA Kevin Durant je pod pritiskom zgodnjega izpada iz končnice proti Memphis Grizzlies očitno našel prepotrebno motivacijo in ekipi Oklahoma City Thunder s 36 točkami priigral odločilno sedmo tekmo na domačem parketu.

Durant je po manjši ustvarjalni krizi na prvih tekmah uvodnega kroga končnice znova zadeval v serijah za nenavadno visoko zmago v sicer izjemno izenačenem paru, ki je na prejšnjih štirih tekmah ponudil štiri trilerje v podaljšku. Ameriški reprezentant je odgovoril tudi na pomenljiv naslov v domačem časopisu, ki ga je pred tekmo v Memphisu označil za "G. Nezanesljivega".

Takšnih igralcev ne motivirajo drugi

"Morali smo dobiti to tekmo. To je vsa motivacija, ki jo potrebuješ, ekipa se je odzvala. Na sedmi tekmi moramo biti še boljši," je po tekmi dejal Durant, ki je po neučinkovitih večerih proti Grizlijem zadel pet od prvih sedmih metov. Russell Westbrook je dodal 25 točk za Oklahomo, od leta 2010 vedno udeleženko vsaj drugega kroga končnice. Gostje so hitro prevzeli nadzor nad srečanjem in s 14 točkami Duranta v prvi četrtini ob polčasu vodili za 15, Memphis pa se do konca tekme ni uspel približati.

"Do te ravni kot igralec NBA in ravni izjemnega igralca ne prideš tako, da te morajo motivirati drugi ljudje," je dodal trener zmagovitega moštva Scott Brooks. "On se motivira sam. Je izjemen fant in za to ekipo stori vse, tako kot za ta klub. Ponosni smo nanj, ker daje vse, kar ima. Na nocojšnji tekmi je bil osredotočen le na to."

Conley poškodovan

Durant je v izvrstnem osebnem večeru zbral še deset skokov in zadel 14 od 15 prostih metov. Reggie Jackson je s klopi prispeval 16 točk in napovedal izjemno zanimivo sobotno tekmo v Oklahoma Cityju. Branilec domačih Tony Allen je zatrdil, da so si gostje očitno bolj želeli zmage, poraz pred razprodanimi tribunami pa je celo označil za sramotnega.

"Sami sebi smo naredili medvedjo uslugo, zdaj moramo iti v neprijazno okolje in pravzaprav pokazati, kje imamo srce," je dejal Allen. Marc Gasol je bil prvi strelec s 17 točkami, Zach Randolph (16) je dosegel točko manj za Memphis. Branilec Mike Conley si je v tretji četrtini načel prepono in tekmo dokončn zapustil slabih devet minut pred koncem.

Udrih edini preostali organizator

Ker je Nick Calathes suspendiran zaradi težav z drogami, je edini organizator igre pri Memphisu Beno Udrih, trener Dave Joerger pa je že napovedal, da bo zelo občasni slovenski reprezentant odigral veliko minut, če Conley ne bo nared. Conleyja bodo znova pregledali v petek in skušali čimbolj pripraviti za odločilni obračun. Udrih je tokrat v 20 minutah dosegel dve točki in jima dodal tri podaje.

Memphis Grizzlies Oklahoma City Thunder liga NBA končnica | Avtor: EPA EPA
"Računam na to, da bom igral," je sporočil Conley. Durantu se je medtem verjetno še kako smejalo, ko se je spomnil na omenjeni naslov v dnevniku The Oklahoman. Dejal je, da ga ne moti, in da je moral le zadeti svoje mete in biti agresivnejši. Pred tekmo je bil nasmejan in storil ravno to. 

Še naprej slab od daleč

Do konca večera je mož, ki je nizal strelske rekorde v rednem delu sezone in začel primerjave z neprimerljivim Michaelom Jordanom, metal 11/23, nadaljevala pa se je njegova kriza z meti od daleč, zapravil je vseh šest. Grizliji so medtem zapravili lepo priložnost, da bi napredovali v še tretje polfinale v zadnjih štirih letih.

Poraz še posebej boli, ker je prišel pred polno domačo dvorano, Oklahoma je domače moštvo premagala tudi v skoku (47:36) in odstotku meta (49,3;37,3). Memphis je vodil le s 6:4, nato pa se kljub mestoma prepoznavni čvrsti obrambi ni znašel pod nasprotnim košem. Gostje so polčas po približanju Memphisa zaključili z nizom 14:4 in močno povedli (56:41).

Bojevniki bojevito do 3:3

Grizliji so nato zapravili prvih šest metov na začetku tretje četrtine in zapravili vse realne možnosti za morebitni povratek. James Johnson jim je s klopi sicer pripomogel s 15 točkami, Allen pa jih je pristavil 13. Oklahoma je Memphis v sedmih tekmah premagala že v konferenčnem polfinalu leta 2011.

V zahodni konferenci je izid v zmagah na 3:3 izenačen tudi v dvoboju Golden State Warriors in Los Angeles Clippers. Ekipa iz Oaklanda je zmagala s 100:99. Gostom je za zmago zmanjkalo časa, saj so zgrešili tri mete, preden je 1,1 sekunde do konca Matt Barnes zadel za tri točke in postavil končni izid.

Izenačenje tudi v Atlanti

Domači so večji del posla opravili s tem, ko so omejili delež visokih mož gostov Blaka Griffina (17 točk, 9 skokov) in DeAndreja Jordana (9 točk, 19 skokov). Pri domačih je Stephen Curry dosegel 24 točk (met 9:24) in imel devet podaj. Odločilna tekma bo v noči na nedeljo v Los Angelesu.

Takrat bo tudi odločilni obračun vzhodne konference med Atlanta Hawks in Indiana Pacers. Pacers so namreč v gosteh premagali Hawks s 95:88, predvsem po zaslugi Davida Westa, ki je 22 točkam dodal še 11 skokov in šest podaj. Ta je bil tudi ključni mož v odločilnih trenutkih, ko je dal velik delež pri delnem izidu 16:4.

Liga NBA, končnica, rezultati:

Zahodna konferenca

Memphis Grizzlies : Oklahoma City Thunder 84:104 (17:25, 24:31, 20:26, 23:22) /3:3/
Gasol 17 točk in 5 skokov, Randolph 16 in 8 sk., ... Udrih 2 in 3 podaje v 20 min.; Durant 36 in 10 sk., Westbrook 25, 9 sk. in 5 pod., Jackson 16 in 5 sk.

Golden State Warriors : Los Angeles Clippers 100:99 /3:3/

Vzhodna konferenca

Atlanta Hawks : Indiana Pacers 88:95 /3:3/

/X:Y/ – v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.