Šport > Košarka
3208 ogledov

Ko Slovenija postane Kitajska

luka dončić Reševalni pas/Twitter
O glasovanju za NBA All-Star tekmo ali o obžalovanju tekom nočnega bedenja.

Luka Dončić piše nova poglavja košarkarske zgodovine. V noči na ponedeljek po srednjeevropskem času je postal prvi najstnik, ki mu je uspelo doseči več kot en trojni dvojček v ligi NBA. To je storil proti Milwaukee Bucks in Toronto Raptors, dvema izmed najboljših ekip v tekmovanju.

Luka Dončić Fenomen Šport Tako kratek je seznam, na katerem kraljuje Luka

Čeprav so se kot najstniki v najbolj izostreni konkurenci predstavili igralci kot so LeBron James, Kobe Bryant, Kevin Durant, Kyrie Irving, Anthony Davis in drugi, ni nikomur uspelo to, kar je Dončiću. Slednji bo 20 let dopolnil zadnji dan februarja, tako da bi se njegovi najstniški trojni dvojčki lahko še pomnožili. Ljubljančan torej ustvarja zgodovinski podvig, ki bo na novo začrtal mejnike svetovne košarke. 

In številni navijači na sončni strani Alp so pričakovali, da bo kot prvi Slovenec izbran v začetno peterko tekme All-Star. Kot veste, se to ni zgodilo. Čeprav je v zahodni konferenci več spletnih glasov dobil le nedotakljivi LeBron, pa so novinarji našega najstnika postavili na šesto, košarkarji pa na osmo mesto. Luka bo tako igral na petkovi tekmi vzhajajočih zvezd, potrjen je tudi njegov nastop na sobotnem spretnostnem izzivu, skoraj zagotovo pa bodo trenerji 19-letnika uvrstili tudi med rezerviste na glavnem dogodku - nedeljski tekmi vseh zvezd.

Po za slovenske navijače neljubem razpletu glasovanja smo lahko na družbenih omrežjih in v številnih komentarjih zasledili ogorčenje. Krivi so bili novinarji, še bolj košarkarji, vse je spremljal občutek, da s(m)o bili ogoljufani. Zares je glasovalna mrzlica zajela celotno Slovenijo, tako zvestih volilcev kot v zadnjem mesecu Dončić nima najbrž nobena slovenska politična stranka.

Seveda zanj niso glasovali le Slovenci. Mesto Dallas je, vključno s priljubljeno franšizo ameriškega nogometa Cowboys, dodalo svoj delež, tudi Dončićev nekdanji klub Real Madrid je svojo armado privržencev pozval, naj podprejo novo zvezdo lige NBA. Ko so sloviti gostitelji oddaje Inside the NBA na TNT ugotavljali, da ima Dončić tako visoko podporo, ker zanj množično glasujejo ljudje iz njegove države, tako kot so nekoč za Yaa Minga, najbrž nisem bil edini, ki se je nasmehnil. Shaquille O'Neal, ki je izustil omenjeno pripombo, se v danem trenutku najbrž ni zvedal, da ima kar nekaj mest v ZDA več prebivalcev kot Slovenija in da o kakršnikoli primerjavi s Kitajsko ne gre izgubljati besed. Je pa Dončiću zagotovo šlo na roko to, da smo Slovenci eden od narodov, ki največ časa preživi na spletu.

Luka Dončić Ljubosumje? Šport Zato so NBA zvezdniki obrnili hrbet Dončiću

Razočaranje nad sistemom, ki glasu ljudstva daje le 50 odstotkov moči, je bilo zaradi števila Dončićevih podpornikov veliko, predstavnike medijev in NBA košarkarje so spletni komentatorji posledično pošiljali na različne lokacije v neposredni bližini rodil njihove matere. Toda realno je treba priznati, da Dončić (še) ne spada med elitno peterico na Zahodu. Sam sem tega mnenja, čeprav sem bil eden tistih, ki je že pri njegovih rosnih 16 letih slutil neverjeten potencial.

Ko sem pred več kot dvema letoma, preden je Dončić osvojil EuroBasket s Slovenijo in preden je kot MVP z madridskim Realom osvojil Evroligo, v enem od komentarjev na Žurnalu bentil nad izborom mladega športnika oz. športnice, v katerem je Janja Garnbret prehitela Dončića, ki je takrat že igral vidno vlogo v Madridu, sem bil deležen številnih pikrih komentarjev. Nekateri so ciljali na to, da Dončića tako čislam zaradi domnevnih skupnih religiozno-kulturnih lastnosti, ki so baje lastne narodoma, iz katerega prihajata moj in Dončićev priimek. A mnenje sem si ustvaril na podlagi njegovih iger, na podlagi besed ljudi, ki so Luko poznali in ljudi, ki o košarki vedo precej več kot jaz. Če je bila Slovenija takrat premalo navdušena nad Dončićem, je sedaj za njim ponorela. In ob razpletu glasovanja za All-Star iskala krivce. Neupravičeno.

Ob LeBronu Jamesu so mesto v prvi peterki dobili Kevin Durant, James Harden, Paul George in Stephen Curry. O LeBronu ne gre izgubljati besed, Durant je za nekatere v zadnjih letih celo najboljši igralec na svetu, Harden je lanski MVP in ruši strelske rekorde, George je resen kandidat za letošnjega najkoristnejšega igralca lige, Curry pa rutinsko dosega po 30 točk in nasploh velja za človeka, ki je spremenil košarko. Vsi omenjeni imajo v tej sezoni boljše statistično povprečje od Dončića, obenem so njihove ekipe rezultatsko uspešnejše. Brez prve peterke sta na Zahodu ostala celo Russell Westbrook, ki praktično že dve leti in pol povprečno dosega trojni dvojček na tekmo, in Anthony Davis, ob čigar zahtevi za selitev iz New Orleansa so ameriški mediji podivjali do te mere, da celo bližnji Super Bowl dobiva za odtenek manj pozornosti kot ponavadi. 

Med visokimi igralci Zahoda, kamor se, kljub igranju na položaju organizatorja igre, uvršča Dončić, so za Slovencem zaostali tudi letos izjemni Srb Nikola Jokić, večkratni prvak Draymond Green, veliki up Minnesote Karl-Anthony Towns, najboljši igralec San Antonia DeMarcus Aldridge in še mnogi drugi. Ogorčenje torej ni povsem na mestu, glasovanje je organizirano tako kot je ravno zato, da kdo izmed košarkarjev v ekipo ne bi prišel na podlagi čiste navijaške evforije.

Luka Dončić Odzivi Šport NBA legendi: Zasluži si igrati na tekmi

Živcev ne gre izgubljati. Dončić v NBA igra šele dobre tri mesece, pa je nase že opozoril do te mere, da je dnevna tema v oddajah, ki spremljajo dogajanje v najmočnejši ligi na svetu. Če mu ni uspelo letos, ni vrag, da mu ne bo v naslednjih sezonah. Morda že v prihodnji.

Prihodnost je svetla. V kolikor bo šel Dončićev razvoj v pričakovani smeri, bo Slovenec eden glavnih akterjev igre pod obročema v naslednjem desetletju in še dlje. Postal bo daleč najboljši košarkar s prostorov bivše Jugoslavije, presegel bo legendarnega Dražena Petrovića. Naj mi oboževalci preminulega Dalmatinca ne zamerijo, toda Dražen je bil predvsem odličen strelec, Luka pa je precej bolj raznovrsten, obenem je višji in močnejši od Hrvata.

Mavericks so hitro sprevideli, da je "The Don", "El Matador" ali preprosto "Luka" tisti človek, okrog katerega se bo vrtela bodočnost franšize. Ko se bo po letošnji sezoni poslovil Dirk Nowitzki, se bo v teksaškem mestu zaključila stara era in začela nova. V iztekajoči se eri je Dallas prišel do enega naslova, z Dončićem se jih zdi dosegljivih še več.

Dallas bo moral v luči Dončićevega razvoja spremeniti ekipo, da bo konkurenčna v boju za vrh. Trenutno so Mavericks zavezani z nekaterimi igralci, ki glede na visoke pogodbe niso vredni svojega denarja, takšna primera sta recimo Harrison Barnes in Wesley Matthews. Tovrstne košarkarje je težko menjati z drugo ekipo in vsaj v bližnji prihodnosti bo imelo vodstvo Dallasa omejene možnosti.

Toda Luka ima čas. Čez mesec dni bo zakorakal šele v tretje desetletje svojega življenja in predvidoma ga čaka dolga in bogata kariera. Zaradi njega bom najbrž prebedel marsikatero noč. V zadnjih letih v nočnih urah pogosto spremljam NBA, ker blestijo Golden State Warriors. Simpatizer Bojevnikov sem že od osnovnošolskih dni, ko je večina sošolcev navijala za Los Angeles Lakers (češ, če ste vi za najboljše, bom jaz za najslabše). Zavedam se, da Golden State skoraj zagotovo nikoli ne bo tako dober, kot je sedaj, in zato se ponoči pogosto prebujam in uživam. Toda Bojevniki se bodo v naslednjih sezonah počasi poslovili od prestola in takrat bo Luka šele prišel v najbolj plodna košarkarska leta. Najbrž bom še naprej pogosto bedel. In ne bo mi žal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice