Šport > Košarka
19 ogledov

Krkaši nasprotniku dopustili le 33 točk

finale spar
1/19
Anže Petkovšek
Košarkarji Krke so tretjič zapored postali zmagovalci pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v Ljubljani so premagali domžalsko Lastovko s 66:33 (17:10, 38:17, 52:21).

Košarkarji Krke so tretjič v zgodovini in hkrati tretjič zapored postali zmagovalci pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v dvorani Tivoli so premagali presenečenje tega tekmovanja Lastovko iz Domžal s 33 točkami razlike.

Za Novomeščane je to štirinajsta lovorika v tekmovanjih pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. Sedemkrat so bili državni prvaki, štirikrat so osvojili superpokal, zdaj pa imajo še tri pokalne naslove.

Lastovka na drugi strani je prvič igrala v finalu pokala Spar. Za klub s približno 80 igralci v vseh moških kategorijah, ki je bil ustanovljen leta 1997 in ki za člansko moštvo porabi približno 200.000 evrov na sezono, kar je približno štirikrat manj kot Krka, je bil to zgodovinski dan. Njeni privrženci na tribunah Tivolija so ga kljub porazu proslavili z pesmijo in radostjo.

Srečanje sicer ni imelo pravega tekmovalnega značaja, saj je bila Krka vsaj za razred boljši tekmec. Prevladovala je v vseh elementih igre, ob tem, da Lastovka tokrat ni imela uspešnega dne v napadu, kot je bilo na primer v polfinalu proti Zlatorogu.

Prva četrtina je bila še koliko toliko izenačena, nato pa se je začelo. 21:7 je bil rezultat drugih desetih minut, 14:4 pa tretjega dela igre. Do 25. minute so Domžalčani dosegli vsega pet košev iz igre. Rezultat je bil tedaj 44:17.

Končalo se je s 66:33, kar je četrta najvišja razlika v petindvajsetih finalih pokala, 33 pa je najnižje število doseženih točk v vseh finalih. Pred tem so nečastni rekord držale Medvode, ki so prvi finale leta 1992 proti Smeltu Olimpiji izgubile s 50:108. To je bila tudi najvišja zmaga v finalih.

Pri Krki se je vseh dvanajst igralcev vpisalo med strelce - največ točk je dosegel Luka Lapornik (13), ki je postal tudi MVP zaključnega turnirja, pri Lastovki pa je bil prvi strelec Mensud Julević z osmimi točkami.

"Zelo sem vesel za naše fante, ki so sicer zelo utrujeni, saj je bila to za njih peta tekma v dobrem tednu dni. Če smo realni, je to poleg treningov za njih preveč. Po finalu moramo biti realni, da nas je zmanjkalo. Pokazali smo tudi preveč spoštovanja do Krke, ki je igrala agresivno in bila na nas zelo dobro pripravljena. Igralcem nimam kaj očitati, razen morda to, da so v tekmo krenili premehko. Skozi tekmo je to težko popraviti,'' je povedal trener Lastovke Andrej Žakelj.

Bolj zanimiva kot članska tekma je bil zaključek mini pokala Spar za igralce do 13. leta. V finalu je Helios Suns premagal Podčetrtek Trgovine Jager z 51:48, v tekmi za tretje mesto pa je bil Zlatorog boljši od Uniona Olimpije.

Pokal Spar, finale:

Krka : Lastovka 66:33 (52:21, 38:17, 17:10)
Lapornik 13, Kastrati 9, Rebec 8; Julević 8, Šaškov 7, Janc 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.