Šport > Košarka
4758 ogledov

Luka do trojnega dvojčka in po drami tudi do tako želenega cilja

Luka Dončić Profimedia
Dallas si je z zmago s 114:110 nad Torontom zagotovil končnico.

Dallas je potreboval še eno zmago, da si zagotovi uvrstitev med šesterico najboljših ekip zahodne konference in s tem avtomatično uvrstitev v končnico. Na predzadnji tekmi v rednem delu sezone so se Mavericks doma pomerili s Torontom. Slednji je bil že pred dvobojem brez možnosti za preboj v play-off, nastopil pa je s precej mešano postavo. Izven ekipe so tako ostali tudi Kyle Lowry, Pascal Siakam in Fred VanVleet.

Gostitelji so htro znali izkoristiti izostanek najboljše trojice pri Torontu. Po dveh asistencah Luke Dončića so ob koncu prve četrtine že povedli za devet točk, a se je Toronto vrnil z dvema trojkama. Zadnja poteza prvih 12 minut je vseeno pripadla Slovencu, ki je sekundo pred koncem četrtine poskrbel za 31:26. Zbral je po štiri točke, skoke in asistence.

Luka je v drugi četrtini še naprej uspešno zbiral podaje ob koših soigralcev, v 11. minutah jih je zbral že sedem, zasedba iz Kanade, ki je sicer zaradi koronavirusnih pravil celo sezono domače tekme igrala v Tampi na Floridi, pa je vseeno držala stik z Dallasom. Razlika se je začela večati šele po polovici četrtine, ko so Mavs zadeli tri trojke zaporedoma in z delnim izidom 9:0 povedli s 53:41. Dve minuti pred odhodom na glavni odmor je bilo sicer že +17, po uspešnem metu za tri točke Kristapsa Porzingisa, ob tem je Dončić zbral osmo podajo, pa so gostitelji po dveh četrtinah vodili s 66:52. 

Slovenski zvezdnik je v prvi polovici tretje četrtine dosegel trojko, nato pa zadel še tri proste mete za 76:57. Ob njegovem počitku so se Raptors slabe tri minute pred koncem približali le na deset točk zaostanka. Luka je po vrnitvi na parket 12. točkam dodal še 10. asistenco in osmi skok, četrtina pa se je končala z izidom 92:83.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh minutah zadnje četrtine se je Toronto približal na -6, Dončić je odgovoril s skokom v napadu in košam za 96:88. Nato je do odbite žoge prišel še pod svojim obročem in tako zabeležil 11. trojni dvojček v sezoni, skupno pa 36. v NBA karieri. Kasneje je še uspešno prodrl pod koš in položil za 98:88. Pri Torontu so sedem minut in pol pred koncem vzeli minuto odmora.

Tudi premor ni ustavil prvega zvezdnika Dallasa, svojo serijo šestih točk je zaključil s košem za 100:88. Gostje se niso predajali, tri minute pred koncem so se približali le na tri točke zaostanka. A v naslednji minuti je trojko zadel Dorian Finney-Smith, Lula pa je prodrl pod koš in odločno zabil za 110:102.

Po prvi izgubljeni žogi Dončića na tekmi so 53 sekund pred koncem Kanadčani prišli do -4. Sledila je minuta odmora Dallasa. Po njem napad domačih ni bil uspešen, zgrešili pa so tudi gostje, v boju za odbito žogo pa se je na tleh znašel tudi slovenski zvezdnik in priigral sodniški met. Luka je bil višji, a se je žoga odbila v avt. Po njem je hitro prišlo do prekrška, po dveh zadetih prostih metih pa se je na semaforju izpisal rezultat 110:108. Na voljo je bilo še 13 sekund.

Prekršek je bil storjen nad Joshem Richardsonom, najboljšim izvajalcem prostih metov pri Dallasu. Zadel je obakrat. Raptors so odgovorili z novim hitrim košem za 110:112. Do konca je bilo še pet sekund. Zgodba se je ponovila, Richardson je bil še dvakrat natančen s črte prostih metov. Po minuti odmora Toronta so gostje zgrešili met za tri točke. Z zmago so se Mavaricks prebili na peto mesto zahodne konference. 

Dončić je zbral 20 točk, 10 skokov in11 asistenc. Porzingis je dosegel 21, Jalen Brunson pa 19 točk. Pri Torontu sta Jallen Harris in Malachy Flinn, ki sicer ob Lowryju in VanVleetu ne prihajata do izraza, vknjižila po 31 in 26 točk.

Čančar z izjemno minutažo

Do nove zmage so prišli tudi Denver Nuggets. Ti so tudi tokrat spočili nekaj košarkarjev, Vlatko Čančar pa je po rekordnem večeru, ko je dosegel 14 točk, tokrat dvoboj proti Detrtoitu začel kar v prvi peterki. Slovenski reprezentant je v prvi četrtini dosegel dve točki, po počitku pa se je vrnil pet minut pred polčasom pri zaostanku 40:41.

Čančar in soigralci, znova je blestel srbski as Nikola Jokić, so kasneje povedli, Primorec je do glavnega odmora zbral še pet točk. Po dveh četrtinah je bilo 57:53.

Vlatko Čančar | Avtor: Profimedia Profimedia

Denver si je nato priigral odločilno prednost in pred zadnjo četrtino že vodil z naskokom 13 točk, kasneje pa brez večjih težav ohranjal prednost. Tekma se je končala s 104:91. Vlatko je odigral kar 31 minut in pol. Ob metu 5/9 iz igre je dosegel 11 točk, k temu pa dodal še štiri skoke in dve ukradeni žogi. Jokić je zbral 20 točk 15 ulovljenih žog in 11 asistenc.

Ob presenetljivem porazu LA Clippers na gostovanju v Houstonu (115:122) se je Denver povzpel na tretje mesto Zahoda. LA Clippers so zdaj četrti, tekmo pred koncem sezone pa tako kaže na ponovitev lanskega prvega kroga končnice, ko so košarkarji iz Los Angelesa s 4:2 v zmagah premagali Dallas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice