Šport > Košarka
45298 ogledov

Nowitzki spregovoril o Dončiću: "Tako sem jezen"

Luka Dončić Profimedia
Legendarni Dirk Nowitzki je delil svoj pogled na razpravo o najboljšem košarkarju moštva Dallas Mavericks vseh časov.

Nekdanji vrhunski košarkar Dirk Nowitzki (45), član hrama slavnih in legenda moštva Dallas Mavericks, je v podkastu NBA Unplugged with Kevin Hart komentiral nedavne izjave lastnika franšize Marka Cubana, ki se je ob vprašanju o najboljšem košarkarju Mavsov vseh časov odločno postavil na stran Luke Dončića.

"Tukaj ne gre za pomanjkanje spoštovanja do Dirka (Nowitzkega, op. a.). Dirk ve, da ga imam rad. Poznava se že zelo dolgo časa. Toda Dirk je prvi, ki vam bo povedal, da je Luka boljši od njega," je v podkastu Draymonda Greena izjavil Cuban.

Luka Dončić Boj za domač parket Šport Odlična novica za Dallas, jasno tudi, s kom se bodo Mavs pomerili v končnici Luka Dončić NBA Šport Luka v prvi četrtini v težavah, a ga nič ne more dokončno zaustaviti

Luka Dončić Dirk Nowitzki | Avtor: Profimedia Profimedia
Svoj pogled na nenehne primerjave z Dončićem, s katerim sta si eno leto delila slačilnico v Dallasu, je kmalu zatem delil še Nowitzki. "Dobro pri tem je, da Mark nima pojma o košarki in sploh ne ve, kaj gleda," je za uvod nasmejal nekdanji prvak lige NBA.

"Šalim se. Iskreno povedano ima Mark prav. Kar počne Luka ... ne samo, da je prvi strelec lige, temveč tudi njegove podaje, skoki, vse skupaj. Če se ne motim, je imel v lanski sezoni cel mesec povprečje trojnega dvojčka. Jaz nisem bil sposoben početi tega, kar zmore Luka. Moja naloga je bila, da dosegam koše. Nekaj sem prispeval v skoku in obrambi, bil sem grozen podajalec. Ta fant ima občutno boljši paket, kot sem ga imel jaz kadarkoli," je dodal 45-letnik.

Dončić v aktualni sezoni lige NBA navdušuje s pošastno statistiko, s kakršno se ne more pohvaliti noben košarkar Dallasa doslej. Nedavno je zrušil štiri desetletja star rekord franšize po številu doseženih točk v eni sezoni, s povprečjem 33,9 točke na srečanje pa je dve tekmi pred koncem rednega dela na pragu prvega naslova za najboljšega strelca lige.

Luka Dončić To je pisalo Šport Celotna ekipa Dallasa podprla Luko! Vsi nosili majice z zapisom v slovenščini!

Dončić je v samo 400 poskusih zbral več tekem z najmanj 35 točkami kot Nowitzki v celotni karieri, ki je štela zavidljivh 21 sezon in 1522 tekem. Dončić je bil tako kot Nowitzki štirikrat imenovan v najboljšo peterko lige, vendar si upamo z gotovostjo trditi, da ga bo že letos presegel.

Slovenski as je imetnik tudi številnih drugih zgodovinskih dosežkov, kot je na primer rekord franšize po točkah na eni tekmi (73) oziroma v prvem polčasu (41). Čeprav je Nowitkzi nekdanji MVP lige NBA, njegov statistični prispevek nikoli ni bil primerljiv z Dončićevim.

Poleg že omenjenih si 25-letni slovenski reprezentant po manj kot šestih sezonah med košarkarko elito lasti tudi druge rekorde, povezane z njegovo mladostjo, trojnimi dvojčki ali širokim naborom drugih statističnih kategorij.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

"Tako sem jezen. Luka ruši vse moje rekorde, človek! Konec je. Vesel sem zanj, kakopak. Imel sem ga priložnost spoznati v svoji zadnji sezoni, ki je bila obenem njegova prva v ligi NBA. Lepo ga je bilo spoznati. Že takrat se je videlo, da je njegova meja samo nebo, vendar iskreno nisem pričakoval, da bo postal tako dober. Njegova igra v napadu nima pomanjkljivosti. Ni stvari, ki je ne bi zmogel. Zna metati s korakom nazaj, prodirati v obe smeri, igrati pod košem, zadevati v visokem loku, obvlada vse mogoče trike. Vse ima. Vsako leto pravim, da ta fant ne more postati še boljši, nato pa se v naslednji sezoni vrne s še večjim repertoarjem. Res ga je bilo neverjetno gledati teh nekaj sezon in upam, da bodo navijači Mavsov lahko še zelo dolgo uživali v njem," je povedal Nemec.

Nowitzki | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav se v Dallasu trenutno vse vrti okoli Dončića, pa tamkajšnji navijači nikoli ne bodo pozabili vrednosti Nowitzkega, ki je leta 2011 ekipo popeljal do edinega naslova prvaka v zgodovini moštva. Nemec je bil v tisti sezoni izbran za MVP-ja finala, štiri leta prej pa za MVP-ja rednega dela.

Eden najbolj impresivnih dosežkov Nowitzkega je njegov strelski izplen, ki bo težko dosegljiv tudi za Dončića. Nemec je kariero sklenil z 31.560 točkami, kar ga uvršča na šesto mesto večne lestvice strelcev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.