Šport > Košarka
1016 ogledov

Ob robu četrtfinala še dvoboj najboljših igralcev prvenstva

Luka Dončić Profimedia
Slovenska košarkarska reprezentanca se bo za preboj v polfinale svetovnega prvenstva pomerila s Kanado. Nasproti si bosta stala Luka Dončić in Shai Gilgeous Alexander, ki se poznata s parketov lige NBA.

Zadnji četrtfinalni obračun 19. svetovnega košarkarskega prvenstva med Slovenijo in Kanado bo tudi dvoboj dveh najbolj izstopajočih posameznikov tekmovanja. Tako Luka Dončić kot Shai Gilgeous Alexander menita, da zmagovalca ne bo odločil posameznik, temveč ekipna predstava.

Shai Gilgeous Alexander | Avtor: Profimedia Profimedia
Medtem ko je kanadski branilec dan pred tekmo stopil pred novinarje in razložil svoje videnje, slovenski dragulj ni bil dostopen za medije. Shai Gilgeous Alexander je dejal, da je Luka izjemen igralec, da ga zelo spoštuje, a pričakuje, da jim ga bo s soigralci uspelo omejiti ter Kanado prvič v zgodovini pripeljati v polfinale. "Vemo, da ga ne moremo povsem ustaviti, zato je pomembno, da se ga lotimo fizično, da mu ves čas dihamo za ovratnik in da ne razigra svojih soigralcev."

Tudi trener Kanade, sicer Španec Jordi Fernandez, meni, da ima njegova zasedba dovolj orožij, da premaga Slovenijo in si zagotovi polfinale s Srbijo. "Vsi poznamo Luko Dončića, vendar Slovenija so tudi drugi igralci, ki so odlični strelci z razdalje, izkušeni in se med seboj dobro poznajo, ker že vrsto let igrajo v podobni zasedbi. Zaupam svojim fantom, prepričan sem, da smo najboljša obrambna ekipa na tem prvenstvu, imamo cel kup igralcev, ki lahko pazijo na Dončića, zato bomo nanj pritiskali vseh 40 minut," je dejal selektor Fernandez.

Pred novinarje sta nato stopila Jaka Blažič in Zoran Dragić ter pomočnik selektorja Luka Bassin. Blažič, ki je po grdem padcu na tekmi z Gruzijo izpustil tri tekme, je pripravljen za igro. "Danes sem opravil prvi trening s fanti, tako da bom jutri na razpolago selektorju. Tudi počutje je precej boljše kot pred dnevom ali dveh," je uvodoma povedal Blažič.

Jaka Blažič | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball
"Pripravljeni smo na dvoboj s Kanado, ki bo zagotovo zelo fizičen, trd, saj Kanadčani igrajo izjemno agresivno že celo prvenstvo, kar je malce nenavadno za igralce iz lige NBA. Vidi se, da so prišli sem po vrhunski rezultat. A tudi mi optimistično, pozitivno in z obilico energije pričakujemo obračun," je dejal Blažič.

"Kanada ima izjemno ekipo. Vse igralne pozicije ima zasedene z vsaj dvema odličnima igralcema, tako da nas čaka težko delo, vendar verjamem, da če bomo pokazali tak obraz kot proti Avstraliji, se lahko veselimo polfinala. Zagotovo se ne smemo sprovocirati, paziti moramo, da ustavimo njihovo hitro igro ter da zbrano odigramo vseh 40 minut," je povedal Zoran Dragić.

"Kanada je zelo atletska ekipa. Ima množico vrhunskih igralcev iz lige NBA, ki radi skačejo in igrajo hitro košarko. Lotili se jih bomo podobno kot Avstralcev, vendar moramo paziti, saj so na pozicijah 2 in 3 precej boljši strelci," pa je povedal Luka Bassin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:44 06.september 2023.

    Ob robu četrtfinala? A se bosta zogala ob robu igrišča al kaj?

Sorodne novice