Šport > Košarka
36 ogledov

Olimpija izločila prvake

košarka Saša Despot
Košarkarji Uniona Olimpije so v odločilni tretji tekmi četrtfinala lige Nova KBM premagali Tajfun s 73:63 (23:20, 40:40, 58:48), Helios Suns pa so izločili lanske finaliste Rogaško s s 74:58 (11:22, 39:35, 53:45).

Državno prvenstvo se bo nadaljevalo brez branilca naslova. Košarkarji Tajfuna so se namreč poslovili v četrtfinalu, potem ko jih je z 2:1 v zmagah izločila petnajstkratna prvakinja Union Olimpija. Na odločilni tretji tekmi v Stožicah je bilo 73:63.

Šentjurčani tako končujejo sezono, v kateri so prvič v zgodovini igrali v regionalnem tekmovanju ter prvič v zgodovini osvojili slovenski superpokal na začetku sezone. Za Tajfun je bil to hkrati vrhunec sezone, saj so v ligi Aba osvojili zadnje mesto, v pokalu Spar so se poslovili v polfinalu, v ligi Nova KBM pa v četrtfinalu.

Ljubljančani so z uvrstitvijo v polfinale, v katerem se bodo na dve zmagi pomerili z Zlatorogom, izboljšali rezultat iz prejšnje sezone, ko so izpadli že v četrtfinalu. Tako se bodo lahko borili za prvo lovoriko po pokalu Spar iz sezone 2013/2014 oziroma za prvi naslov državnega prvaka od 2009.

Varovanci trenerja Gašperja Potočnika so zasluženo prišli do zmage. Bili so v ospredju večji del tekme, odločilno prednost pa so si priigrali v tretji in na začetku zadnje četrtine, ko so z delnim izidom 10:0 prišli do prednosti 62:48. Gostje so sicer to razliko z nizom trojk močno zmanjšali (62:57), a žal prav tedaj ostali brez prvega organizatorja igre Domna Bratoža, ki si je poškodoval gleženj. Njegov odhod na klop je prekinil niz košev Tajfuna, ti so prišli še do zaostanka z 60:63, Luka Lapornik in Gregor Hrovat pa sta na drugi strani z dvema zaporednima trojkama (69:62) dokončno odločila tekmo.

V polfinalu tudi Domžalčani

Košarkarji Helios Suns so se tretjič zaporedoma uvrstili v polfinale državnega prvenstva. Čeprav so imeli v četrtfinalni seriji z Rogaško prednost domače dvorane, so se nekoliko nepričakovano uvrstili med štiri najboljše ekipe v državi, saj so tri četrtfinalne tekme v šestih dneh odigrali z vsega sedmimi igralci.

A očitno so bili ti bolj motivirani od izbrancev Damjana Novakovića, ki po odličnem prvem delu lige Nova KBM razočarani končujejo sezono. V prvih šestnajstih tekmah sezone je Rogaška izgubila le enkrat, v drugem delu je zmagala le štirikrat, v četrtfinalu pa zgolj pred domačimi gledalci. Rogaška, ki je veljala za eno najboljših ekip v napadu v Sloveniji, je na odločilni tekmi sezone dosegla le 58 točk, kar je izenačenje njenega najslabšega dosežka v sezoni.

In to kljub temu, da je po prvi četrtini vodili že z 22:11. Preobrat Helios Suns se je začel, ko so v dvorano vstopili navijači Tajfuna, ki so se vračali iz Stožic. Glas so zastavili za 'Slatno' oziroma Rogaško, ki pa ji dvojna vzpodbuda s tribun in odlično vzdušje očitno nista koristila. Z delnim izidom 14:2 so domači hitro vzpostavili ravnotežje (25:24).

Odločitev o zmagovalcu je padla na začetku zadnje četrtine, ko sta kapetan Luka Vončina in Jan Močnik zadela tri trojke v nizu in popeljala Helios Suns v vodstvo 59:45. Čeprav je bilo na semaforju še dovolj časa za nov preobrat, so Domžalčan prednost rutinirano zadržali do konca.

Krka bo v polfinalu igrala z Domžalčani, Zlatorog pa z Ljubljančani. Prvi tekmi v Novem mestu in Laškem bosta v soboto, 21. maja, drugi sta na sporedu 23. maja, morebitni tretji pa 26. 5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.