Šport > Košarka
16 ogledov

"Prazne dvorane so znak amaterizma!"

Radovan Lorbek, Jordi Bertomeu, Janez Rajgelj, Stožice Boštjan Tacol
Po četrtkovem zaključku lige NLB njen predsednik Radovan Lorbek že gleda v prihodnost. "Želim doseči, da bi wild card za naslednjo sezono dobila ekipa z največ gledalci," je dejal v intervjuju za Žurnal.
Če želimo biti druga najmočnejša liga v Evropi za špansko ligo, sicer jo imamo namen tudi prehiteti, potem se mora igrati za gledalce. Tekme pred praznimi dvoranami so zame amaterizem, profesionalna liga pa se igra pred polnimi tribunami.
Radovan Lorbek

Za vami je deseta sezona jadranske lige. Kako ste ob obletnici zadovoljni z ligo?
V sredo smo imeli skupščino. Z letošnjim finančnim izkupičkom smo zelo zadovoljni, saj smo pokrili vse repe za nazaj. Zdaj smo v rahlem plusu. Po desetih letih je končni rezultat 16 tisoč evrov. Odločili smo se, da ostanejo nerazporejeni, oziroma jih bomo uporabili za financiranje naslednje sezone. To štejem za velik uspeh zaradi ekonomske situacije v svetu, še zlasti v športu.

Kako naprej?
Ta liga je danes del evropske košarke, priznana je zunaj in doma. Zdaj tudi ni več dvomov, ali je bila ta liga potrebna, ali ne. Tudi vprašanje, ali bo sploh obstala, je hitro izginilo. So pa nekateri trendi zelo zaskrbljujoči. Klubi z največjimi blagovnimi znamkami so v velikih finančnih dolgovih. Skrb zbujajoče je torej predvsem financiranje klubov. Izgubili smo že Split, ki je v preteklosti trikrat osvojil tudi evropski naslov, lani je na nitki visela Olimpija, saj se še 14 dni pred ligo ni vedelo, če bo sploh lahko igrala. Zdaj je Cibona v položaju, da se iz hrvaškega prvenstva ne uvrsti v jadransko ligo, Zadar je že izpadel, Crvena zvezda pa je v nevarnih vodah. To so imena, ki imajo na tem prostoru največjo tradicijo. Trend je negativen, a upam, da se bo to v letu ali dveh stabiliziralo.

Kako je s prihodnjimi wild cardi (povabili v ligo, op.p)?
Sam si želim doseči to, da bi v naslednji sezoni wild card dobila tista država, ki bo imela na tekmah največ gledalcev. Zelo pomembna bo gledanost. Ta moj predlog mora potrditi še skupščina. Če želimo biti druga najmočnejša liga v Evropi za špansko ligo, sicer jo imamo namen tudi prehiteti, potem se mora igrati za gledalce. Tekme pred praznimi dvoranami so zame amaterizem, profesionalna liga pa se igra pred polnimi tribunami.

Obstaja sicer neka toleranca. Če ima dvorana 2.800 sedežev, še gre, če jih ima dva tisoč pa zagotovo ne. Počasi bomo zaostrovali standarde, saj želimo ligo iz leta v leto dvigovati na višji nivo.
Radovan Lorbek

Bodo naslednjo sezono igrala štiri slovenska moštva v jadranski ligi?
Odvisno je od rejtinga. Sam sem zato izjavil, da bi bilo bolje, če bi dve leti zapored igrale tri slovenske ekipe, kot pa, da naslednjo sezono igrajo štiri, nato pa le še dve. Štiri ekipe vsekakor ne bodo mogle doseči takšnega rejtinga kot bi ga samo dve.

Verjetno je za vas velika težava, če se v ligo uvrsti Zlatorog, ki na tekmah nima ravno veliko gledalcev?
V Laškem imajo to težavo, da je vodilo lige, da mora imeti vsaka ekipa dvorano z vsaj 3.000 sedeži. To je spodnja meja. To je težava predvsem za slovenske klube, ostali teh težav nimajo.

Potem je ta težava prisotna tudi v Novem mestu?
Tudi. Tako je v pravilih. Obstaja sicer neka toleranca. Če ima dvorana 2.800 sedežev, še gre, če jih ima dva tisoč pa zagotovo ne. Počasi bomo zaostrovali standarde, saj želimo ligo iz leta v leto dvigovati na višji nivo.

Ali ta višji nivo vključuje tudi Maccabi?
V četrtek smo imeli sestanek tudi z enim izmed največjih lastnikov Maccbija -  Davidom Federmanom. Pokazali so velik interes za igranje v jadranski ligi, kjer so sicer že nastopali. Bili so že del naše družine. Za nas niso nekaj novega. Imajo interes za igranje v jadranski ligi. Preučili so vse pogoje, z naše strani smo jim postavili zahteve za sodelovanje. Kmalu se bodo morali odločiti, ali so pogoji zanj sprejemljivi. Do Final Foura Evrolige v Barceloni pričakujemo njihov odgovor. Potem imamo čas do 15. julija, ko bo v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini že vse znano, za odločitev, komu bo podeljen wild card. So pa v igri poleg Maccabija še nekateri drugi klubi.

Grobarji pregnali gledalce
"To je sramota, ki se ne bi smela zgoditi niti slučajno. Da pride 300, 400, 500 navijačev brez vstopnic in da jih redarji, policija – ki je tu najmanj kriva – in organizatorji pustijo v dvorano, da preženejo ljudi, ki imajo karte. Vdrli so zgoraj, na silo vstopili in zasedli mesta za Partizanovo klopjo," je bil nad nekaterimi Partizanovimi navijači, ki so med drugim prižgali tudi nekaj pirotehničnih sredstev, ogorčen Peter Vilfan.

Lorbek: "Velik spodrsljaj"
"Ne poznam popolnoma tega primera, vendar vem, da nekateri navijači niso imeli kart za sedeže, kjer so bili. Koliko jih je imelo in koliko ne, vam ne morem potrditi. Vsekakor pa je to velik organizacijski spodrsljaj," nam je povedal predsednik združenja ABA, ki vodi ligo, Rado Lorbek.

Ali imate občutek, da bodo Izraelci sprejeli vaše pogoje?
Glede na to, da se je v Ljubljano prišel pogovarjati eden od najpomembnejših mož kluba, bi rekel, da je takšna možnost zelo resna. Prost je sicer le en wild card in še to le zaradi tega, ker se je češki Nymburk odločil zapustiti ligo. Čeprav je imel tudi možnost, da ostane v njej. Želeli smo, da se do konca marca izjasni, ali bo ostal v ligi, a so se vodilni možje tega kluba odločili, da je tekmovanje za njih prezahtevno in predrago. Imeli so tudi ponudbo iz lige VTB, kjer imajo vse plačno, v ligi pa igrajo klubi iz nekdanje Sovjetske zveze. To je bila njihova pravica, brez sprostitve mesta, ki so ga zasedali Čehi, pa se ne bi pogovarjali o wild cardu.

Bodo morali pri Maccabiju prav tako plačati 150 tisoč evrov za sodelovanje v ligi?
To je zdaj drugače. Pri Maccabiju morajo tukajšnjim klubom pokriti vse dodatne stroške. Nymburk je moral tako pokriti letalske vozovnice za relacije Ljubljana – Praga, Beograd – Praga, Zagreb – Praga. Ne samo igralcev, temveč tudi sodnikov in to je naneslo kar precejšnjo vsoto denarja. Maccabi bo verjetno moral plačati trojno ceno glede na Nymburk vsaj kar se tiče letalskih stroškov. Okoli tega se bodo morali opredeliti. Če se bodo odločili, da se nam pridružijo, bo to verjetno za neko določeno obdobje. Računamo na minimum tri leta. Nymburku smo kot novincu omogočili, da se po letu dni umakne. Pri Maccabiju tega ne bo, saj že ima izkušnje z nami. V startu bodo morali pristati na neko določeno obdobje.

Če ne Maccabi, kdo namesto njih?
Zelo resna opcija je MZT, se pravi Skopje, z zelo resno ponudbo je prišel tudi Levski iz Sofije, tu je tudi klub iz Dunaja, v igri je bil nekaj časa tudi Efes Pilsen. Seveda pa si ne želimo, da bi šli v neko ekspanzijo in bi bila ta liga le nekakšen nadomestek za Evroligo ali EuroCup. To ni naš namen.

Torej v bližnji prihodnosti ni za pričakovati razširitve lige po številu klubov?
Zaenkrat bomo ostali pri isti formuli. Wild card bo dobil le tisti klub, ki nam bi lahko prinesel povečanje ugleda, ali pa bo njegova finančno ponudba prinesla boljše stanje v ligi. V ospredju so različni argumenti, večino njih pa bi z Maccabijem izpolnili. Po drugi strani je Tel-Aviv daleč od naše regije, kar je velik minus.

Bo NLB v naslednji sezoni še pokrovitelj lige?
Po tej sezoni poteče petletna pogodba o sodelovanju. Imamo nekaj stikov. Prva opcija je vsekakor NLB, vendar je to njihova poslovna odločitev. Mi smo imeli informacije, da so bili do zdaj zadovoljni. Bomo videli. Imamo tudi rezervne variante.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.