Šport > Košarka
76 ogledov

Sagadin: Prihodnost je kilava in slaba

sport 01.04.2012 Zmago Sagadin, kosarka, liga Telemach za prvaka, 3. krog, Helio Saša Despot
Z menjavo strokovnega štaba so se okrepila namigovanja, da bo Union Olimpijo znova prevzel Zmago Sagadin, a najtrofejnejši slovenski trener pravi, ga iz ljubljanskega kluba niso kontaktirali.

Legendarni Zmago Sagadin je v pogovoru s slovenskimi mediji že ničkolikokrat poudaril, da je pripravljen priskočiti na pomoč nekdanjemu klubu, če se bodo vodilni možje Union Olimpije uspeli zediniti, da ga povabijo k sodelovanju.

Košarkarski strokovnjak je v nedavnem intervjuju za Žurnal24 povedal, da ne namerava trkati na vrata padlega slovenskega velikana, se bo pa z veseljem odzval povabilu, če bo Olimpija potrebovala njegovo pomoč. 

Toda ljubljanski košarkarski kolektiv, ki se je po še eni nezadovoljivi sezoni razšel s člani strokovnega štaba, očitno meni, da usluge najbolj priznanega slovenskega trenerja niso prava rešitev iz krize.

''Ne. Celoten prejšnji teden sem preživel v Tolminu in nihče ni trkal na moja vrata. Nič novega,'' je na vprašanje, ali ga je poklical kdo iz Olimpije, odvrnil Sagadin in dodal, da se v Ljubljani vidi predvsem v vlogi svetovalca. ''Največ bi lahko naredil kot svetovalec. Lahko bi usmerjal v smer, ki je edina prava. Smer za Evropo in smer produkcijskega centra.''
Slovenski trener je v zadnjih dveh letih prestal operaciji obeh kolen, zdravstveno stanje pa je uspel sanirati do te mere, da bi se lahko znova posvetil svoji veliki ljubezni - košarki. ''Rekel bi, da sem zdaj precej zdrav in sposoben ter da lahko pomagam,'' je pojasnil 63-letnik, ki izvor težav ljubljanskega kluba vidi v napačni vodstveni politiki.

''Menedžment, ki je na oblasti zadnjih sedem, osem let, je vse pokazal tudi z rezultati. Olimpija že sedem let ni osvojila naslova in ni proizvedla nobenega igralca. Vodstvo gre v popolnoma napačno smer, rezultati tega pa so prazne Stožice, odhodi mladih igralcev, letos na primer Čančar (Vlatko, 19 let, op. a.). Ne verjamejo, da lahko tukaj naredijo kariero oziroma uspejo,'' meni Sagadin.

''Ne proizvajajo ničesar''

sagadin slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let Slovenija predstavitev dre | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Stanje na slovenski klubski košarkarski sceni se bo kmalu razširilo tudi na reprezentančno košarko, kjer za zdaj še kraljujejo igralci iz nekega drugega časa.

''Trenutno ima reprezentanca še vedno igralce, ki so bili proizvedeni pred leti, ampak v bodočnosti, ko bo treba počasi menjati generacijo, bo jasno, da Olimpija, Krka in drugi slovenski ligaši ne proizvajajo nič. Ne proizvajajo novih in mladih igralcev. Bodočnost slovenske reprezentance je kilava, slaba. V tem trenutku kaže navzdol. Mislim, da bi morala biti zveza bolj zainteresirana. Lahko bi se obrnila na klube ali pa jih celo prisilila v produkcijo igralcev. Podpreti je treba mlade ekipe, ki delajo z mladimi igralci, ne pa ekipe, ki se rešujejo z nakupi tujcev. KZS bi morala biti zelo zainteresirana, da se v slovenskih klubih spremeni celotna podoba dela. To bi pomenilo, da bi delali tudi za prihodnost slovenske reprezentančne košarke.''

Sagadin je zatrdil, da Olimpije ne namerava kontaktirati, a njegova vrata ostajajo odprta. ''Ne. Jaz sem trenutno na Krku. Malo na kopnem, malo na barki. Nisem nič živčen. Lepo mi je. Jaz ne potrebujem nikogar. Kot sem že rekel, če kdo potrebuje mene... moj telefon poznajo vsi in me lahko dobijo,'' je dodal Celjan.

''Brezglavo se držijo Fibe''

Za konec se je dotaknil še odločitve Slovenske košarkarke zveze (KZS), ki je zaradi udeležbe v tekmovanju EuroCup suspendirala Union Olimpijo. Drugi suspenz bo stopil v veljavo po izteku prvega, ki ga je ljubljanski klub prejel zaradi neizpolnjenih finančnih obveznosti.

''Pričakovan ukrep s strani zveze, kajti živijo v strahu za svojega paradnega konja, tj. reprezentanca, ker se potem nimajo več s čim tržiti. Brezglavo se držijo Fibe, ki dela neumnosti. Vse skupaj ni dobro in ne vodi nikamor,'' je zaključil Sagagin.

Zmago Sagadin Slovenija Francija evropsko prvenstvo do 20 let | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 2
  • Žurnalček 00:19 06.julij 2016.

    G. Zmago , pridite v klub , k direktorju in samo izjavite od tegale trenutka dalje sem jaz trener in pika ! Navijači bodo zamenjal direktorja , če si vaših besed ne bo vzel zares !

  • se_eden 17:11 05.julij 2016.

    Zmago govori o novih mladih igralcih, kaj pa strokovni kader. a je on, pa Katanec, skoraj bi pozabil, tudi Vogrinca stalno novinarji vlečete iz naftalina, a je to rešitev slovenskega športa. samo star preverjen kader. no pa saj v politiki ...prikaži več se tudi dogajajo podobne stvari...