Šport > Košarka
32 ogledov

Slovenija še do pete zmage

Gašper Vidmar Slovenija BiH pokal Adecco Saša Despot
Slovenski košarkarji so v peti tekmi kvalifikacij za EP 2017 zabeležili še peto zmago. Tokrat so premagali Bolgarijo s 85:63. Z zmago so si Slovenci že priigrali nastop na EuroBasketu.

Izbranci Igorja Kokoškova so slabo krenili v tekmo proti Bolgariji, ki je sicer že pred tokratnim dvobojem ostala brez možnosti za uvrstitev na EuroBasket 2017. Slovenci so v uvodnih minutah slabo igrali v obrambi, v napadu so izgubili kar nekaj žog, zatajil je tudi met za tri točke (0/3). Po dobri polovici prve četrtine so v Stožicah tako gostje vodili s 17:8, šest od osmih slovenskih točk pa je dosegel Gašper Vidmar.

Ko so Slovenci nekoliko popravili igro pod svojim košem, se je prednost Bolgarov začela topiti. V zadnjo minuto prve četrtine so tako Slovenci krenili z razliko -3, po še enem košu pa so gostje po prvih desetih minutah vodili z 21:16.

Tudi na začetku druge četrtine slovenska četa ni bila prepričljiva v napadu, met za tri točke je ob polčasu znašal neverjetnih 0/11, a po nekaj dobrih obrambah in po koših Vidmarja in Gorana Dragića je Slovenija prvič na tekmi tudi povedla (25:23). Gostitelji so popravili tudi skok, šibka točka pa so bili znova prosti meti (4/10). Prav neuspešno izvajanje teh je držalo Bolgare v igri. Po že šesti asistenci Dragića, ki jo je izkoristil Alen Omić, je Slovenija na glavni odmor odšla s 34:29.

Povsem drugače od prejšnjih dveh se je začela tretja četrtina. Slovenci so zadeli dva meta za tri točke iz dveh poizkusov, po delnem izidu 8:0 pa so bili Bolgari že po minuti in pol prisiljeni vzeti minuto odmora. A tudi to ni pomagalo. Po trojki Dragića in zabijanju Eda Murića se je na semaforju izpisal rezultat 47:29, razlika pa je rastla iz minute v minuto. Tretji del igre so slovenski košarkarji dobili s kar 35:6 in dvoboj je bil pri izidu 69:35 že odločen.

V zadnji četrtini so dobili priložnost za dokazovanje igralci, ki na prejšnjih tekmah niso veliko igrali, dvoboj pa se je končal s 85:63. Najboljši strelec pri Sloveniji je bil Dragić s 17 točkami, k tej številki je dodal še 10 podaj (met iz igre 7:8). Dvanajst točk je zbral Vidmar (5 skokov, met iz igre 6:10), po deset pa sta jih k zmagi prispevala Klemen Prepelič (trojke 2:8) in Luka Lapornik.

Gledalci v dvorani Stožice so se od slovenskih košarkarjev poslovili z glasnih aplavzom in tradicionalnih 'Kdor ne skače, ni Slovenc,', od soigralcev pa se je v slačilnici poslovil tudi Jaka Blažič. Podobno kot Zoran Dragić je moral prisluhniti klubskim delodajalcem pri španski Vitorii.

Slovenija bo v zadnjem krogu v soboto ob 15. uri gostovala v Ukrajini. V primeru zmage ali poraza za manj kot sedem točk bo osvojila prvo mesto v skupini E, v primeru poraza za več kot sedem točk pa bo na prvenstvo potovala kot ena od štirih najboljših drugouvrščenih ekip.

Izjavi po tekmi:

Igor Kokoškov: "Čestitke si zaslužijo igralci. Prišlo so na te priprave in kvalifikacije ter jih oddelali maksimalno profesionalno. Tekma ni bila lahka, saj smo imeli imperativ zmage, podobno kot ga bomo imeli v Ukrajini. Čeprav smo so že zagotovili uvrstitev na evropsko prvenstvo, moramo biti previdni z ugledom slovenske košarke, saj nenazadnje tudi ni vseeno v katerem bobnu bomo na žrebu."

Klemen Prepelič: "V prvem polčasu žoga enostavno ni hotela skozi obroč, v drugem delu, potem ko nam je selektor dejal, da naj vztrajamo pri naši obrambi, pa smo zadeli večino metov in ob razigranem Goranu prišli do zaslužene zmage. Ekipa je sprejela filozofijo selektorja Kokoškova in prepričan sem, da če se bomo naslednje leto zbrali v enaki postavi, sem nam obeta lepa zgodba."

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 10:12 15.september 2016.

    http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/231042/kvalifikacije-slovenske-kosarkarske-reprezentance-kavc-analiza-xxviii