Šport > Košarka
1 ogledov

Slovo Ilievskega in Begića?

Koliko potrpljenja bo Evroliga še imela z Unionom Olimpijo? Žurnal24 main
V času recesije se večina športnih kolektivov po svetu srečuje s finančnimi težavami. Pri Unionu Olimpiji le ni vse tako črno, tudi finance so obvladljive. Kdo naj bi po sezoni odšel?
 
 

Olimpija bo morala v veliki meri spremeniti kader. Več priložnosti bi morali dobiti mladi. Vse ekipe, ki so bile na tleh nekdanje Jugoslavije uspešne v zadnjih 15 letih, so gradile uspehe na razvoju mladih igralcev.

Marijan Kraljević

 
Pri Unionu Olimpiji naj bi imeli težave s plačevanjem obveznosti igralcem predvsem zato, ker nekateri pokrovitelji (še) ne morejo izpolniti dogovorjenega. Klub je košarkarjem večino dolga vseeno že poplačal, igralci pa so tudi na preostali denar pripravljeni počakati. Dogodki izpred dveh let, ko so košarkarji grozili celo s stavko, se ne morejo ponoviti. “V garderobi nas je obiskal tudi predsednik Dušan Mitič in nam razložil položaj. Zavedamo se, da upravi v teh časih ni lahko,” je po prvi finalni tekmi s Heliosom povedal Marko Maravič . Da razmere niso rožnate, kažeta tudi primera Zadra in Partizana , kjer so razmere še veliko hujše.

 
 

Ne ve se niti, kako se bodo gibale cene igralcev. Verjamem, da bodo sestavili najboljšo možno ekipo. Je pa težko napovedati, saj bo šlo nekaj denarja tudi za že obstoječe pogodbe. Čaka jih veliko dela.

Jaka Daneu

 
Za okrepitve bo denar
Pri Olimpiji naj bi bile pogodbe s pokrovitelji še vedno trdne. Zato vodilni možje kluba v pogovorih zagotavljajo, da bo Olimpija v naslednjo sezono kljub verjetno manjšemu proračunu krenila z dobro zasedbo. Finančnih sredstev za okrepitve naj bi bilo dovolj. Prvi cilj naj bi bilo iskanje kakovostnega centra, to pa je še toliko verjetneje, ker se pojavljajo možnosti, da bo Ljubljano zapustil Mirza Begić . Pri Olimpiji naj bi bili pripravljeni prisluhniti pravim ponudbam. Bodo pa zmaji v prihodnje potrebovali tudi dobrega košarkarja na položaju organizatorja igre, saj se po naših virih Vlado Ilievski ne namerava vrniti pod tivolske obroče. Kot idealni rešitvi na teh položajih mnogi omenjajo Primoža Brezca , ki je bil že pred letom zelo blizu vrnitvi v Tivoli, in Teemuja Rannikka . Zadnji se v Khimkiju, ki ima kot večina ruskih klubov precejšnje finančne težave, v zadnji sezoni ni ravno naigral, potekla pa mu je tudi pogodba in je prost igralec.

Med možnimi povratniki v dres Uniona Olimpije je tudi Teemu Rannikko. © Anže Petkovšek

 

 
 

Tudi igralci morajo zmanjšati zahteve. Takšen je pač položaj. Sicer pa ne verjamem, da bodo prišli kakovostnejši košarkarji. Verjetno bo treba več delati s temi, ki so že v Ljubljani.

Slavko Duščak

 
Se pa pri Olimpiji pojavlja vprašanje, kdo bo sploh iskal okrepitve. V vseh največjih evropskih klubih to delo opravljajo športni direktorji, vendar pri zmajih te funkcije nimajo. Pri izboru možnih kandidatov za dres Olimpije ne bo imel veliko časa sodelovati niti trener Jure Zdovc , ki ga poleti čakajo obveznosti s slovensko reprezentanco.

Mini intervju: Košarkarski strokovnjak Mik Pavlovič že vrsto let spremlja Olimpijo.

1. Lahko Olimpija sestavi dobro ekipo za prihodnjo sezono?
Govoril sem s podpredsednikom Juretom Ježem in zagotovil mi je, da bo sestavljena dobra ekipa, kar pomeni, da bo denar za kaj takšnega na voljo.

2. Kolikšen bo proračun Olimpije?
Zagotovo manjši kot zdaj. V nekem smislu je to dobro za slovensko košarko. Manj bo tujcev, mlajši košarkarji pa bodo dobili svoje minute. To bi bila lahko dobra stvar recesije.

3. Koga od sedanje ekipe bi vi zadržali?
Poleg nosilcev igre bi zadržal tudi Rudeža. Je hrvaški reprezentant in še vedno velik potencial. Ne vem, kaj je narobe z njim, verjetno kaj na psihološkem področju. To bi se dalo urediti. Tudi mlade igralce bi zadržal in poskušal pridobiti še katerega iz mlajših selekcij. V Sloveniji je nekaj takšnih košarkarjev. Kar hitro pa bi se odkrižal Američanov Harringtona in Greena, ki nista pokazala veliko. Je pa škoda, da je odšel Robinson.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.