Šport > Košarka
848 ogledov

Stavnice: Slovenija brez četrtfinala

slovenska košarkarska reprezentanca KZS/Twitter
Prav s tekmo med Slovenijo in Poljsko, ki bo na sporedu v četrtek že ob 12.45, se bo na štirih koncih Evrope začelo jubilejno 40. evropsko košarkarsko prvenstvo. To bo zadnje, ki bo potekalo v razmaku dveh let, hkrati pa eno redkih, na katerem je v igri za medalje vsaj deset reprezentanc.

Helsinki, Tel Aviv, Cluj v Romuniji in Istanbul so prizorišča predtekmovalnih bojev, ki se jim bo udeležilo 24 evropskih reprezentanc, razdeljenih v štiri skupine. Nadaljevanje oziroma izločilni boji osmine finala in četrtfinala bodo sledili v Istanbulu, prav tako pa zaključna dejanja, se pravi polfinala, finale in tekma za tretje mesto. Ker je Fiba Europe spremenila sistem evropskih prvenstev, tako da bodo ta po novem na sporedu vsaka štiri leta, letos odpadejo tekme za razvrstitev od petega do osmega mesta.

Za mnoge igralce bo tako to zadnja priložnost za osvojitev medalje, med njimi na primer za Gorana Dragića, ki je že napovedal slovo od izbrane vrste, mnogi pa je sploh ne bodo imeli, saj so zaradi takih ali drugačnih razlogov odpovedali udeležbo; 40. eurobasket bo med najbolj osiromašenimi v zadnjih desetletjih. Praktično vsaki reprezentanci manjka kakšen igralec; evropska prvakinja Španija bo nastopila brez Sergia Llulla, Nikole Mirotića, Joseja Manuela Calderona, Rudyja Fernandeza, Sergeja Ibake, Felipeja Reyesa, pri Grčiji manjkajo Giannis Antetokounmpo, Nikos Zisis in Vassilis Spanoulis, Srbija je brez Miloša Teodosića, Miroslava Raduljice, Stefana Markovića, Nikole Milutinova, Nemanje Bjelice in Nikole Jokića, Francija brez Tonyja Parkerja, Rudyja Goberta, Florenta Pietrusa, Nicolasa Batuma, Timotheja Luwawa Cabarrota, Italija je ostala brez Danila Gallinarija, Alessandra Gentila in Andree Bargnanija, Češka brez Jana Veselyja in Blakea Schilba, Poljska brez Marcina Gortata, Ukrajina brez Pooha Jetera in Kirila Fesenka, Rusiji manjkata Sergej Karašev in Sergej Monja, Litvi Antanas Kavaliauskas, Paulius Jankunas, Robertas Javtokas, Domantas Sabonis, Nemčiji Maxi Kleber, Tibor Pleiss in Dirk Nowitzki, Hrvaški Damjan Rudež, Ante Žižić, Miro Bilan, Mario Hezonja in Ante Tomić, Gruziji Victor Sanikidze, Turčiji pa Ogus Savaz, Omer Ašik in Ersan Iljašova.

košarka Slovenija EP Šport Dončić: Tega ne bom ravno rekel ...

Kljub velikemu izpadu zvezdnikov pri najmočnejših reprezentancah se razmerja pri stavniških hišah niso bistveno spremenila, je pa zato deset do dvanajst ekip uvrščenih med kandidate za medalje. Prvi favorit za zlato odličje je Španija, ki ima na bwinu razmerje 2,5. Sledita ji Srbija in Francija s kvoto 6, osem ima Litva, 10 Grčija, 17 Turčija, 19 Hrvaška, 21 Italija in na devetem mestu se nahaja Slovenija (26). Med kandidati za medaljo je Slovenija prav tako na devetem mestu, le da ima v tem primeru kvoto osem. Pred njo je gneča, za njo pa kar precej prostora, saj ima desetouvrščena pri bwinu, Latvija, že kvoto 15.

Doslej najvišje na Poljskem

Slovenija bo trinajstič nastopila na evropskem prvenstvu. Najvišjo uvrstitev drži s prvenstva na Poljskem, ki ga je končala na četrtem mestu, med najslabše predstave v zadnjih petnajstih letih pa sodi prvenstvo izpred dveh let v Zagrebu in Franciji, kjer je četa Jureta Zdovca izpadla v osmini finala proti Latviji in domov odšla z dvanajstim mestom. Najnižja uvrstitev je sicer iz leta 1993, ko so reprezentanti pod vodstvom Janeza Drvariča zasedli 16. mesto.

Košarkarska prijateljska tekma med Slovenijo in Hrvaško. Eurobasket 2017 Šport Dan pred odhodom prečrtano še zadnje ime

Nesporni evropski vladar 21. stoletja je reprezentanca Španije, ki je na zadnjih devetih evropskih prvenstvih osvojila osem medalj, med temi tri zlate. In to na zadnjih štirih evropskih prvenstvih v Lillu, Kaunasu in Katowicah. Francija, ki je na prestol skočila le v Ljubljani 2013, je bila 2011 druga, pred dvema letoma pa tretja. Temu primerni so tudi MVP zadnjih štirih prvenstev; dvakrat je bil najkoristnejši igralec eurobasketa Španec Pau Gasol (2009, 2015), 2011 je naziv pripadel njegovemu rojaku Juanu Carlosu Navarru, v Stožicah pa Francozu Tonyju Parkerju.

Po koncu evropskega prvenstva 2017 - finale bo na sporedu 17. septembra - bo startala nova svetovna košarkarska ureditev. Reprezentance se bodo znova zbrale že novembra letos in začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. V šestih devetdnevnih kvalifikacijskih oknih (november 2017, februar 2018, junij 2018, september 2018, november 2018, februar 2019) se bodo evropske ekipe potegovale za dvanajst mest na SP. To bo nato štelo kot sito za olimpijske igre, kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo 2021 pa se bodo začele takoj po SP 2019.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.