Šport > Košarka
5926 ogledov

To je Dončiću uspelo prvič v NBA karieri

Luka Dončić
Slovenski najstnik je prišel do lepega statističnega dosežka.

Dallas Mavericks so pred gostovanjem v Memphisu nanizali štiri zmage, tokrat pa so morali priznati premoč Grizlijem z 88:98. V izjemno izenačenem dvoboju so si gostitelji odločilno prednost priigrali šele v drugi polovici zadnje četrtine. Še dobrih pet minut pred koncem dvoboja je bil izid izenačen na 84:84, a so nato domači najprej zadeli dve zaporedni trojki, nato pa še dva navadna koša za 94:84 in tekma je bila odločena.

Edini, ki je imel pri Dallasu pozitivno razmerje med danimi in prejetimi koši za časa igranja na parketu, je bil Luka Dončić z učinkom +3. Slovencu je uspel še en lep dosežek, prvič v karieri je namreč prišel do dvojnega dvojčka v ligi NBA. Dvomestno številko je zbral pri točkah in skokih. 

Dvoboj je sicer začel s slabim metom, zgrešil je svojih prvih šest metov, in v prvi četrtini ostal brez dosežene točke. A razigral se je v naslednjih dveh, ko je dosegel vseh svojih 15 točk, minuto in 21 sekund pred koncem dvoboja pa je zabeležil še svoj deseti skok. K temu je dodal še tri asistence in eno blokado.

Za zmago domačih sta bila najbolj zaslužna Mike Conley z 28 točkami in Marc Gasol s 17 točkami in 15 ulovljenimi žogami, pri Dallasu pa je Dennis Smith jr. dosegel 19 točk, DeAndre Jordan pa je zbral 17 točk in 20 skokov. Telički so sicer zaigrali precej oslabljeni, poleg Dirka Nowitzkija, ki v tej sezoni še ni odigral tekme, so manjkali član prve peterke Wesley Matthews in zelo koristna J. J. Barea in Dwight Powell.

Mavericks se zdaj vračajo v Dallas, kjer jih ta teden čakata dve domači preizkušnji; iz srede na četrtek po slovenskem času bodo gostili Brooklyn Nets, 24. novembra pa Boston Celtics.

Dobre novice prihajajo iz Miamija, kjer je Goran Dragić zaradi otekline na desnem kolenu izpustil zadnjo tekmo. Zdravniki so mu tekočino, ki se mu je nabrala zaradi otekline, izsesali ter mu priporočili nekaj dni počitka. Z razpletom posega je bil zadovoljen tudi Ljubljančan, ki je dejal: "Odleglo mi je, ko so zdravniki ugotovili, da gre samo za tekočino. Spravili so jo iz kolena, tako da moram zdaj malo počivati, nato pa se čim prej vrniti na teren." Glede na to, da je Miami Heat sporočil, da bo moral Dragić počivati en teden, bo moral trener Erik Spoelstra brez kapetana odigrati domačo tekmo proti Brooklynu ter gostovanji v Chicagu ter Torontu.

Osrednja dogodka večera v ligi NBA sta bila zmaga Philadelphie proti Phoenixu Igorja Kokoškova, kar pomeni, da 76-ers ostajajo edina neporažena ekipa na domačem terenu, ter povratek Russella Westbrooka po šestih tekmah izostanka. Nekaj jih je izpustil zaradi poškodbe gležnja, zadnjo pa zaradi rojstva dvojčic Skye in Jordyn.

Prvi igralec Oklahome je sicer dosegel 29 točk in 13 skokov, vendar je njegova ekipa izgubila proti Sacramentu s 113:117. Kljub porazu Oklahoma ostaja skupaj s Portlandom, Memphisom in Los Angeles Clippers na vrhu zahodne konference z izkupičkom 11-5. Pred povratkom Westbrooka je dobila deset od enajstih tekem, pet od šestih brez svojega prvega moža.

NBA, izidi:

Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 98:88
Luka Dončić 15 točk, 10 skokov v 37 minutah za Dallas.

Charlotte Hornets - Boston Celtics 117:112
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 113:102
Indiana Pacers - Utah Jazz 121:94
Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 119:114
Atlanta Hawks - LA Clippers 119:127
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 104:98
New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 140:126
Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 117:113

Komentarjev 2
  • Ožbe Kolenc 21:15 20.november 2018.

    19 - devetnajst... najst kot najstnik... 20 - dvajset... set kot nič več najstnik... Upam da ti je sedaj lažje v življenju jaki ;)

  • jaki 08:02 20.november 2018.

    Dobr je Kovačić, zdej pa že nehi s temu "Najstnikom"! Luka bo februarja dopolnil 20 let, ti pa še vedno trabunjaš z nekim najstnikom, butl!

Sorodne novice