Šport > Košarka
4272 ogledov

Ugaša se evropski košarkarski velikan, nekdaj redni član Evrolige

Šport: Ugaša se evropski košarkarski velikan, nekdaj redni član Evrolige - Prokom Trefl Sopot Profimedia
Po pisanju poljskih medijev naj bi se Arka Gdynia (nekdanji Prokom Trefl Sopot) znašla v velikih težavah.

Nostalgični ljubitelji evropske košarke se v zadnjih dneh s solznimi očmi spominjamo slovitega Prokom Trefl Sopota, poljskega velikana, ki je v prejšnjih dveh desetletjih navduševal na košarkarskih igriščih širom Evrope.

Od leta 2004 je ta poljski klub kar devet zaporednih sezon igral v Evroligi ter tam mučil najboljše ekipe Evrope, medtem ko se je leta 2010 uvrstil celo med osem najboljših evropskih ekip, kjer je šele v četrtfinalu Evrolige moral s 3:1 v zmagah priznati premoč kasnejšemu finalistu Olympiacosu.

Klub velja za enega najuspešnejših v poljski zgodovini, saj je med leti 2004 in 2012 prišel kar do devetih zaporednih naslovov državnega prvaka, potem ko je bil ustanovljen šele leta 1995. Devetim naslovom poljskega prvaka so dodali še štiri pokalne in dva superpokalna naslova, kljub temu da se tekom njihovih zlatih let Poljski pokal večinoma sploh ni igral.

Prokom Trefl Sopot je blestel tudi v Evropi, saj je že v svoji prvi sezoni v Evroligi postal prvi poljski klub, ki se je uvrstil med najboljšo šestnajsterico. Ta uspeh je ponovil še trikrat, najdlje pa se je prebil omenjenega leta 2010, ko je pot končal v četrtfinalu.

Goran Jagodnik | Avtor: Epa Epa

Najbližje evropski lovoriki pa je bil leta 2003, ko je v Evropskem pokalu prvakov (tekmovanje nastalo po združitvi Pokala Korać in Pokala Saporta, ki pa je obstajalo zgolj dve leti), v finalu za točko izgubil proti grškemu Arisu.

V njegovih zlatih letih je za Prokom Trefl Sopot štiri sezone igral tudi legendarni slovenski košarkar Goran Jagodnik, ki je s klubom trikrat osvojil poljsko prvenstvo in enkrat pokal, leta 2006 pa je bil izbran za najboljšega igralca lige.

A po sezoni 2011/2012, ko je bil Prokom Trefl Sopot (takrat že z novim imenom Asseco Prokom Gdynia in novim domovanjem) še zadnjič prvak, so se začele težave, ki so zdaj dosegle vrhunec. Klub, ki se danes imenuje Arka Gdynia je izgubljal sponzorje, večkrat zamenjal ime, a se kljub velikim finančnim problemom (imel je celo najnižji proračun v ligi) vseeno uspel zadržati v najelitnejši poljski košarkarski ligi. 

Zdaj pa naj bi se po koncu sezone umaknil še edini večji sponzor klube, podjetje Asseco, kar je povzročilo pravo paniko v mestu, saj je tako močno ogrožen celo obstoj kluba, ki je nekdaj veljal za enega najbolj stabilnih evroligašev.

Iz kluba zaenkrat o načrtih za naslednjo sezono še molčijo, medtem ko zaenkrat neuspešno iščejo novega sponzorja, ki bi vsaj nekoliko uspel pokriti izgubo po odhodu Asseca. Zaradi krize na vzhodu Evrope pa si nobeno izmed večjih podjetij zaenkrat ne upa podpreti nekdanjega košarkarskega velikana.

Vse pogostejepa se omenja možnost, da bi se klub združil z novim Trefl Sopotom, ki je bil ustanovljen leta 2009, potem ko se je ekipa preselila v Gdynio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.