Šport > Košarka
1913 ogledov

Visok poraz Slovenije proti Špancem v Malagi

Luka Dončić Profimedia
Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Malagi doživela visok poraz proti domačinom. Španci so slavili z 99:79.

Slovenija je v tekmo vstopila fantastično, z odličnim metom za tri točke. Tako so varovanci Aleksandra Sekulića na turnirju v Malagi hitro povedli – sprva z 9:0, nato z 19:8 ter s 23:10, kar je bila tudi najvišja prednost Slovenije v prvem polčasu. A ob prvem odhodu Dončića na klop je sledil velik padec v igri slovenske reprezentance, kjer pa je Sekulić namenil minutažo velikemu številu igralcev. Španci so padec v slovenski igri ob zaključku prve četrtine znali izkoristiti ter z delnim izidom 16:4 prišli na vsega točko zaostanka.

V drugi četrtini je Slovencem sprva še uspelo držati prednost v svojih vajetih, nato pa so Španci izkoristili dejstvo, da so Slovenci nekaj minut igrali brez Dončića, ki je moral na prisilni počitek. Šest minut do konca prvega polčasa je namreč nerodno pristal in odšepal v garderobo dvorane v Malagi. Štiri minute do konca druge četrtine se je Dončić vrnil na parket, a to Sloveniji ni pomagalo. Po zaostanku Slovenije z 39:40, so Španci pritisnili na plin in prvi polčas zaključili z delnim izidom 11:2 (ti dve točki Slovenije sta bili doseženi s črte prostih metov).

Na začetku tretje četrtine so se Slovenci uspeli približati na 49:54, a nato so sledile nove sporne sodniške odločitve v korist španske zasedbe – kar nekaj takih je bilo že v prvem polčasu – tako da se je Špancem znova uspelo oddaljiti na "varnih" 8 točk. Slovenci niso vrgli puške v koruzo, po dveh zadetih prostih metih Alekseja Nikolića je Slovenija slabe štiri minute do konca tretje četrtine znižala na 53:57. A nato je sledil odgovor Španije, po košu Willyja Hernangomeza z neposredne bližine je Furia znova vodila z dvomestnim številom točk (63:53). Sledila je minuta odmora s strani selektorja Aleksandra Sekulića – veliko vlogo je imel tudi Dončić, ki je fantom sporočil, da se premalo "tepejo". Razmerje moči se niti po minuti odmora ni bistveno spremenilo, šepala je predvsem slovenska igra v obrambi, a po trojki Klemna Prepeliča z velike razdalje je Sekulićeva četa vendarle lažje zadihala (58:67). Na koncu je po 30 odigranih minutah pisalo 73:63 v korist Španije, potem ko se je v samem zaključku razigral Alex Abrines.

Na začetku zadnje četrtine je zavrela kri med Binetom Prepeličem in Hernangomezom, potem ko ga je Španec s komolcem udaril v glavo. S tem si je prislužil nešportno osebno napako, kar so Slovenci znali izkoristiti in se približali na 73:66. A sledil je hiter odgovor v obliki trojke Abrinesa. Sledile so nove črne minute Slovencev, Abrines pa je še naprej blestel in ob vodstvu Španije za 15 točk (83:68) je Sekulić moral vzeti novo minuto odmora.  Ta ni pomagala, Španci so kmalu povedli za 20 točk (90:70), ko se je do zabijanja sprehodil 22-letni Santiago Aldama, sicer najboljši strelec tekme z 18 točkami. Slovenci so v zadnjih minutah vrgli puško v koruzo, tudi Sekulić je namenil igralne minute tistim, ki bodo na svetovnem prvenstvu igrali manj, Španci pa so to znali izkoristiti in slabi dve minuti do konca tekme povedli z 99:74. Sledila je nova minuta odmora na zahtevo Sekulića, tekma pa se je na koncu zaključila z visoko zmago Španije (99:79).

Pripravljani turnir v Malagi:
Španija - Slovenija 99:79 (26:27, 25:14, 22:22, 26:16)
Aldama 18, brata Hernangomez po 17; Dončić 17, Blažič in K. Prepelič po 11, Tobey in Hrovat po 10.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:43 12.avgust 2023.

    Ja, Sekuličć je kot kura brez glave, vnaša zmedo in malodušje v ekipo, ni čudno da se ga je Goran Dragič naveličal...Po moje tudi Luka ne bo imel več dolgo ustrezno postrojenih živcev..

  • Ender3 03:07 12.avgust 2023.

    Vse bolj bogo postaja...!