Šport
20 ogledov

Kranjec pred novo sezono: "Upam na najboljše"

goran janus skoki trener Boštjan Tacol
Slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih ima po lanski sanjski sezoni pred začetkom zime težko nalogo. A fantje na čelu s svetovnim prvakom v poletih Robertom Kranjcem v predolimpijsko sezono vstopajo brez strahu, saj so poleti dobro trenirali in pod vodstvom trenerja Gorana Janusa uspešno opravili priprave na zimsko sezono.

Nova skakalna zima, katere vrhunec bo februarja prihodnje leto s svetovnim prvenstvom v Predazzu, se bo začela prihodnji petek, ko bo na sporedu tekma mešanih ekip. Goran Janus si je skupaj s trenerjem ženske vrste Matjažem Triplatom za cilj na uvodni preizkušnji zadal uvrstitev do petega mesta, saj je po njegovem dober start v sezono še kako pomemben.

Skakalce v novi zimi čaka 35 tekem svetovnega pokala; sezona se bo tradicionalno končala konec marca s finalom na poletih v Planici. Na prvi posamični tekmi bodo slovenske barve zastopali Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Matjaž Pungertar in Jernej Damjan, ki bodo v ponedeljek poleteli proti Norveški, kjer bodo do petka trenirali.

Janus ima tudi v prihajajoči zimi visoke cilje; še nekoliko višje kot v minuli sezoni. "Glavni cilj je seveda svetovno prvenstvo v Predazzu, kjer si želimo tako na mali kot veliki skakalnici po enega skakalca do 6., do 15. in 30. mesta, na ekipni tekmi želimo med prvih pet, na tekmi mešanih ekip pa med prvih šest. A želja seveda ostaja kolajna," je uvodoma pojasnil glavni trener in nadaljeval:

"Na novoletni turneji, prvem vrhuncu sezone, si želimo v končni razvrstitvi z enim skakalcem do 12. in enim do 20. mesta. V svetovnem pokalu si na posamičnih tekmah želimo dvakrat do 3. mesta, trikrat do 6. mesta in osemkrat do 15. mesta, v skupnem seštevku svetovnega pokala želimo z enim skakalcem sezono končati v 'top 10' ter z enim do 20. mesta. V svetovnem pokalu v poletih z enim do 3. in enim do 12. mesta. Meni osebno pa je zelo pomemben cilj, da v pokalu narodov končamo med prvimi petimi reprezentancami."

Kranjec upa na najboljše

Kranjec, ki je lansko sezono na svetovnem prvenstvu v poletih osvojil naslov prvaka, pravi, da so priprave na novo sezono potekale po načrtih. "Poletna sezona je bila takšna kot vsaka doslej. Ne ravno najbolj uspešna, a z glavo sem bil pri stvari. Čez poletje smo imeli glede priprav in treningov vse na voljo, tako da je bilo res super. A pomembna je zima in za zimo imam zastavljene visoke osebne cilje, ki pa jih še ne želim razkriti. Zagotovo pa sta v ospredju novoletna turneja in svetovno prvenstvo v Predazzu," je povedal izkušeni Kranjec in dodal: "Pred začetkom nove sezone tako upravičeno upam na najboljše."

Zadnji treningi so se odlično razpletli za Prevca, ki že komaj čaka na novo sezono, saj je moral prejšnjo zaradi poškodbe predčasno končati: "Na sezono sem dobro pripravljen, vsaj fizično še nikoli nisem bil tako močan. Manjka mi še malo stabilnosti pri skokih, a to so detajli, za katere upam, da jih bom v teh dneh na treningu v Lillehammerju odpravil. Moja pričakovanja za sezono pa so, da bi čim prej ujel ritem prejšnje zime."

Za debitanta velik izziv

Najmlajši član izbrane vrste Hvala treme pred začetkom svetovnega pokala nima: "To poskušam čim bolj odmisliti in si ne nalagam kakšnega posebnega bremena. Moja naloga je, da čim bolje skačem, tako da se osredotočam le na skoke. Tako da bom poskušal tudi to sezono začeti kot vse prej, četudi je ta prva od začetka v svetovnem pokalu, mirno, sproščeno in zbran na svoje naloge." Devetnajstletnik dodaja, da je za njim uspešno poletje:

"Poleti sem pričakovanja tako rezultatsko kot tudi z visoko ravnjo skokov zagotovo presegel, zdaj pa je moj glavni cilj, da te skoke prenesem tudi v zimo. Želim si vso sezono ostati v svetovnem pokalu in osvajati čim več točk. S pripravami v Ramsauu sem kar zadovoljen, na treningih Lillehammerju pa bo dovolj časa, da izpilim še nekaj podrobnosti."

A-ekipa se je razširila še za dva člana; Tomaža Nagliča in Matjaža Pungertarja. Slednji bo nastopil že na Norveškem: "To je zame vsekakor nov izziv. Pripravljen sem dobro, tudi na snežni podlagi nisem imel težav. Upam, da bom na vsaki tekmi prišel med dobitnike točk. To je moj glavni cilj: osvojiti prve točke svetovnega pokala."

Nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se bo v Lillehammerju začela prihodnji petek s tekmo mešanih ekip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.