Šport
17 ogledov

Ligety zlat, Ivo pogorel, Skube 26.

1/7
Žurnal24 main
Najboljši veleslalomist sezone je novi svetovni prvak. Ted Ligety! V Garmischu je zmagal osem stotink pred Cyprienom Richardom in 43 pred Philippom Schörghoferjem. Matic Skube z dosežkom kariere 26.

Američan Ted Ligety je osvojil zlato kolajno na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v nemškem Garmisch-Partenkirchnu (2:10,56). Po prvi vožnji je bil četrti, v finalu pa je na mehki in razriti progi napadel in se povzpel na sam vrh in tako na najlepši možni način kronal sezono, ko je najboljši veleslalomist svetovnega pokala. Drugi je bil Francoz Cyprien Richard, in to z vsega osmimi stotinkami zaostanka. Tudi on je bil med tistimi, ki so v finalu napredovali – za pet mest. Bronasto kolajno si bo okoli vratu nadel Avstrijec Philipp Schörghofer (43 stotink zaostanka). Ligety, v tej sezoni je v pokalu dobil tri veleslalome, je pet let po olimpijskem zlatu na superkombinaciji znova zasedel najvišje mesto na zmagovalnem odru velike tekme. Richard pa je dva dni po ekipnem zlatu osvojil še svojo posamično medaljo na OI ali SP.

Razočaranje tekme je bil Hrvat Ivica Kostelić, ki na drugi progi ni bil pravi (preveč zadržan) in je s tretjega mesta padel na končno 13. Tako ima le še eno priložnost za zlato kolajno – v nedeljo na slalomu in tam zanj dejansko šteje le prvo mesto. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je bil tako tudi za Američankom Bodejem Millerjem. Slednji je z najboljšo vožnjo finala s 27. mesta napredoval na končno 12. Pogorela sta tudi oba Švicarja, Carlo Janka in Didier Cuche, medtem ko je vodilni po prvem teku Norvežan Aksel Lund Svindal brez kolajne ostal za vsega šest stotink.

Žal dobrega izhodišča v finalu ni izkoristil edini slovenski smučar na tekmi Matic Skube. Ostal je na 26. mestu in v drugo izgubil še nekaj stotink (+2,52). "Glede na mojo veleslalomsko pripravljenost mi je uspel dober nastop. Na startu sem si dejal, da bo le popoln napad zadostoval za prvo trideseterico, kar mi je tudi uspelo. Naš slovenski veleslalom ni tako slab, potrebujemo malce sreče in se lahko uvrščamo tudi med trideseterico. Proga je bila v izvrstnem stanju za temperature nad lediščem. Spodaj, v ravnini, je bilo sicer bolj mehko, sicer pa je bila proga v celoti odlično pripravljena in pohvale organizatorjem," je o svoji prvi vožnji povedal 22-letni Skube.

Na drugi progi je imel nekdanji mladinski svetovni prvak dobro izhodišče, ki pa ga zaradi napake pred zaključnim delom ni pretvoril v izboljšanje izida. "Tudi druga proga je bila odlična, manj pa to velja za moj nastop. Na silo sem poskušal 'pretrgati' hrib, v sredini sem naredil še napako, zato mi je žal, saj mi je zadnji del dobro uspel. Moram pa biti zadovoljen, predvsem s prvo vožnjo, ko sem se s številko 38 kot zadnji prebil med najboljših 30."

SP v Garmisch-Partenkirchnu, veleslalom (M):

1. Ted Ligety (ZDA) 2:10,56
2. Cyprien Richard (Fra) +0,08
3. Philipp Schörghofer (Avt) +0,43
4. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,49
5. Kjetil Jansrud (Nor) +0,73
6. Thomas Fanara (Fra) +0,76
7. Carlo Janka (Švi) +0,92
8. Didier Cuche (Švi) +0,93
...
26. Matic Skube (Slo) +2,52

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.