Šport
4078 ogledov

Lopez napadel, Roglič z izjemnim odgovorom

Philippe Gilbert Epa
Philippe Gilbert (Deceuninck Quick Step)je zmagovalec 12. etape letošnje Dirke po Španiji. Belgijec je bil najmočnejši iz skupine ubežnikov. Primož Roglič (JUmbo-Visma) je odbil vse napade ter obdržal rdečo majico vodilnega.

Philippe Gilbert je ponovno dokazal, da gre za izjemnega kolesarja, ki slovi po svojih napadih. Tokrat se je nekdanji svetovni prvak odločil, da iz skupine ubežnikov poizkusi z napadom na izjemno strmem 2,2 kilometra dolgem vzponu, s povprečnim naklonom 12,2%. Izjemni Belgijec je nato svojo prednost pred dvema domačima voznikoma, Alexom Aranburujem (Caja Rural) ter Fernandom Barcelom (Euskadi-Murias) uspel obdržati tudi na spustu ter v zadnjih ravninskih kilometrih.

Prav na zadnjem izmed štirih današnjih vzponov se je za napad na našega Primoža Rogliča odločil eden glavnih konkurentov, Miguel Angel Lopez (Astana), a Primož sploh ni čakal na morebitno pomoč svojih sotekmovalcev, ki bi poizkusili zatreti Lopezov skok, temveč se je kar sam takoj pognal za Kolumbijcem, ga takoj tudi ujel in uničil njegove ambicije.

Roglič in Lopez sta nato ciljno črto prečkala v skupini favoritov, katero sta med drugimi sestavljala tudi druga dva Rogličeva velika tekmeca, Alejandro Valverde in Nairo Quintana (oba Movistar) ter tudi naš Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

"Bil je res hiter start. Počutil sem se OK, noge so dobre. V zaključku etape sem bil zraven, pripravljen na napade," je v cilju razložil Pogačar.

Skupni vrstni red se tako med najboljšimi ni nič spremenil. Roglič ostaja lastnik rdeče majice, medtem ko mu zaenkrat najbolj nevarno preti Valverde z zostankom 1:52, daleč pa ni niti Lopez z 2:11. Quintana je po torkovem katastrofalnem kronometru ostal na zaostanku 3 minut ter je le še 5 sekund pred Pogačarjem.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Današnja precej razgibana etapa s kar štirimi kategoriziranimi klanci, od tega tremi v samem zaključku, je bila sicer ponovno pisana na kožo ubežnikom, zato se je v prvi polovici bil velik boj, kdo izmed kolesarjev bo lahko sodeloval v begu. Tako se današnji beg izoblikuje šele po več 100 kilometrih norega dirkanja. Prvi se uspe oddaljiti Willie Smit, kateremu se nato pridruži 18 kolesarjev. 

Ekipa Primoža Rogliča, ki je nadzorovala potek dirke, je bila z izborom ubežnikov zadovoljna, saj je imel najbližji zasledovalec več kot 51 minut zaostanka za našim kolesarjem. Ubežniki si tako privozijo 5 minut prednosti, ki pa se začne topiti, ko jih pričakajo poslednji trije vzponi.

Za napad se zato odloči Felix Gro§schartner, kateremu se v ospredju pridruži Tsabu Grmay. Skupaj si privozita 40 sekund prednosti pred ostalimi ubežniki, medtem ko glavnina zaostaja le še 4 minute.

Med izjemno strmim poslednjim vzponom pa obema vodilnima zmanjka moči in ostali ju ujamejo. Na najtežjem delu se nato za napad odloči Gilbert, kateremu sprva lahko sledi Aranburu, a je kmalu tudi on nemočen ob silovitih pospeševanjih nekdanjega svetovnega prvaka, ki si do vrha pred njim in Barcelom privozi 24 sekund prednosti. Na spustu se mu nato sicer močno približata, a Belgijec cilj v Bilbau vseeno prečka 3 sekunde pred obema zasledovalcema.

Svetovni prvak iz leta 2012 je slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah po letu 2015 in šesto na Vuelti. Zadnjič je na španski pentlji slavil leta 2013.

V Baskiji bo tudi petkova etapa, ki se bo po 166,4 kilometra končala na zahtevnem vzponu Los Machucos. Roglič pričakuje, da ga bodo tekmeci za rdečo majico resneje napadli že v petek, a se jih ne boji. "Smo močni, smo pripravljeni. Moramo opraviti svoje delo. Samozavest je potrebna, a na koncu je vse odvisno od moči, ki jo imaš. To je ključ do uspeha," sporoča Zasavec.

Komentarjev 1
  • hospitalier 18:34 05.september 2019.

    Denar morate dobiti v spletu iz dnevne sobe,tako da nekaj ur na dan opravite preprosto delovno mesto s svojo delovno postajo,vsak uro dobite 238 dolarjev in vsak teden prejmete honorar,medtem ko izbirate delovno rutino. V tistem trenutku poskusite to..>> WebWork3.Com

Sorodne novice