Šport > Moto športi
5054 ogledov

Heroj nacije in velik borec se bori za življenje

Alex Zanardi Profimedias
Stanje nekdanjega dirkača formule 1 je še vedno zelo resno.

Alexa Zanardi, nekdanji dirkač formula 1, ki se je po nesreči v dirkaškem razredu CART, v kateri je izgubil obe spodnji okončnici, proslavil kot paraolimpijski kolesar, se je v petek hudo poškodoval, ko je med paraolimpijsko dirko Obiettivo Tricolore izgubil nadzor nad kolesom na ročni pogon in silovito trčil v tovorno vozilo.

Štirikratni paraolimpijski prvak je utrpel hude poškodbe obraza in možganov, zaradi česar so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Pinezi, kjer je bil operiran.

Reševalni helikopter Huda nesreča Šport Nekdanji voznik F1 s helikopterjem prepeljan v bolnišnico

alex zanardi | Avtor: Epa Epa

Po prvih informacijah je stanje 53-letnika še vedno zelo resno, a stabilno. Trenutno se nahaja na intenzivni negi in diha s pomočjo aparatov.

Po poročanju italijanskih medijev uspešno prestal operativni poseg možganov, ki je trajal tri ure. Zaradi hudih poškodb so mu morali narediti tudi delno rekonstrukcijo obraza.  Njegovo nevrološko stanje je zelo zaskrbljujoče.

Podrobnosti nesreče italijanska policiija še preiskuje. Kot je znano, voznik tovornjaka krvi ni imel sledi drog ali alkohola.

Pri analizi dogodka naj bi si preiskovalci pomagali z amaterskim posnetkom mimoidočega.

Pod drobnogledom se bodo znašli tudi organizatorji, saj bodo policisti ugotavljali, ali je bilo na dirki ustrezno poskrbljeno za varnost, predvsem z vidika omejevanja prometa v neposredni bližini nesreče. 

Trener italijanske parakolesarske reprezentance Mario Valentini je dejal, da je Zanardija zaneslo, zadel pa je levo stran tovornjaka. Voznik, ki je po standardnih postopkih italijanske policije v preiskavi, se ni uspel izogniti trku z nekdanjim dirkačem.

Zanardi je na vozičku pristal leta 2001, ko so mu morali po hudi nesreči v ameriški dirkaški seriji cart amputirati obe nogi. Za nekaj časa se je vrnil k dirkanju, od leta 2007 pa se je preusmeril v parakolesarstvo, v katerem je osvojil šest kolajn na olimpijskih igrah, od tega štiri zlate.

Komentarjev 1
  • SonnyBlack 14:13 20.junij 2020.

    ded je prezivel F1...gladiatorski sport... na koncu se skoraj ubije s biciklom... zelim mu nic bolecin in cumprejsnjo okrevanne