Šport > Moto športi
519 ogledov

Martin z zmago na dirki zaokrožil popoln konec tedna v Motegiju

Jorge Martin Profimedia
Dirkač Ducatija Jorge Martin je po sobotnih kvalifikacijah in sprinterski dirki dobil tudi osrednjo preizkušnjo tega konca tedna na Japonskem.

Španski motociklist Jorge Martin (Ducati-Pramac) je v kraljevskem razredu motoGP zmagal na veliki nagradi Japonske v Motegiju. V zaradi dežja prekinjeni dirki je imel pred vodilnim v seštevku za svetovno prvenstvo in branilcem naslova, Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati), 1,413 sekunde prednosti.

Tretji je bil šestkratni svetovni prvak, Španec Marc Marquez (Honda), ki je zaostal 2,013 sekunde.

Dirka se je začela v rahlem dežju, ki pa se je stopnjeval do te mere, da so jo morali prekiniti, dirkači pa so v boksih na startu čakali na odločitev o nadaljevanju. Poleg nevarne steze z veliko vode na dirkališču je nastop pred tem zelo oteževala tudi slaba vidljivost.

Dirkači na sicer odšli na vnovično ogrevanje, po katerem pa so dirko dokončno odpovedali. Dirkači nekaj časa na progi niso vedeli, da je nastop končan, na domači progi Honde pa se je najbolj veselil Martin. Odpeljali so le 13 od 24 krogov, a so podelili vse predvidene točke za SP glede na položaj, ki so ga imeli pred prekinitvijo na dirkališču.

Jorge Martin | Avtor: Profimedia Profimedia
Martin je znova pridobil nekaj pomembnih točk v prvenstvu. Zdaj le še tri točke zaostaja za Bagnaio, ki je v sprintu v soboto zasedel tretje mesto. Šest dirk pred koncem sezone ima Bagnaia 319 točk, Martin pa 316.

"Užival sem, v začetku je bilo še dokaj suho in sem začel malo rezervirano, ker nisem žele uničiti gum. Potem pa se je kmalu nabirala voda na progi, začel sem napadati in sem zelo uspešno nastopal do prekinitve. Na progi je bilo preveč vode in zato je bilo prav, da so dirko predčasno prekinili. Vesel sem zmage," je v prvi izjavi po tekmi povedal Martin.

V soboto je najprej dobil kvalifikacije in si priboril prvo startno mesto, nato pa je dobil še sprintersko dirko, tretjo zaporedno v SP.

Bagnaia je po nastopu dejal, da bi lahko prehitel Martina, a da je kljub temu zadovoljen z doseženim. "Vesel sem, ker sem prvič stopil na zmagovalni oder dirke, ki se je odvijala na mokrem dirkališču," je pojasnil Italijan.

* Izidi:
* motoGP (predčasno končana, 12 krogov):
 1. Jorge Martin (Špa/Pramac Ducati)      24:06,314
 2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)           +1,413
 3. Marc Marquez (Špa/Honda)                  2,013
 4. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)         2,943
 5. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)             3,181
 6. Jack Miller (Avs/KTM)                     6,837
...
- SP skupno (14 od 20):
1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)               319
2. Jorge Martin (Špa/Pramac Ducati)             316
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)            265
4. Brad Binder (JAR/KTM)                        201
5. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)                171
6. Johann Zarco (Fra/Pramac Ducati)             162
...

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Ender3 14:13 01.oktober 2023.

    Je še kaj bolj nepomembnega povzemati iz STA..?

Sorodne novice