Šport > Moto športi
11 ogledov

Spa prvič Vettlu, Schumi 5., Lewis predal

vn belgije start vettel rosberg
1/24
EPA
Dirko za VN Nemčije, pardon Belgije (med prvimi sedmimi so bili kar štirje Nemci) je prvič v karieri dobil Sebastian Vettel (Red Bull) in še povečal prednost v skupnem seštevku. Lewis Hamilton (McLaren) je po odstopu že podpisal predajo. Bruno Senna (Renault) brez točke.

Prvič po letu 2002 (Michael Schumacher s Ferrarijem) je na eni najtežjih stez na koledarju dirk formule 1 zmagal Nemec. Da je bila VN Belgije 2011 nemški praznik, priča podatek, da so bili med najboljšimi sedmimi kar štirje njihovi dirkači. Zmagal je 24-letni Sebastian Vettel (Red Bull), kar je njegova prva zmaga v Spaju in sedma letos. Prednost v skupnem seštevku je pred svojim prvim zasledovalcem Markom Webbrom (Red Bull) povečal na 92 točk! Prav Webber je bil tokrat drugi. Na zmagovalnem odru je končal še Jenson Button (McLaren), ki je nekaj krogov pred karirasto zastavico prehitel vso dirko najresnejšega tekmeca Vettlu za zmago Fernanda Alonsa (Ferrari). Slednji je na dirki številnih prehitevanj tvegal s postankom manj od Vettla in Buttna, kar se je izkazalo za napako, saj je bil v zadnjih krogih tudi po sekundo na krog počasnejši.

Če je Button do tretjega mesta prišel s 13. startnega, je še večji podvig uspel Schumacherju (Mercedes), ki je začel kot zadnji, 24. in se prebil na končno peto mesto (sicer z visokim zaostankom). Ob svojem jubiliju (20 let od prve dirke) je piko na i postavil tri kroge pred koncem, ko je prehitel Nica Rosberga (Mercedes). Slednjemu je uspel izjemen start. Prvega mesta ni zadržal dolgo, je pa nato nekaj krogov za sabo zadrževal Ferrarija in Hamiltona in tako Vettlu pomagal do zmage.

Zmagovalec se je za zmago zahvalil pnevmatikam: "Po kvalifikacijah smo bili zelo zaskrbljeni, saj so se pnevmatike zelo mehurile. Nismo vedeli, kako bo na dirki. Oba z Webbrom sva šla na zgoden prvi postanek. Ko sem se vrnil v vodstvo, sem dirkal zelo dobro. S pnevmatikami ni bilo več težav. To je odločilo." Po obupnem startu je bil z drugim mestom zadovoljen tudi Webber: "Start je bil šokanten. Dirkalnik je povsem obstal. Nato pa je ekipa opravila super posel. Drugo mesto je odličen rezultat." Tudi Button je dosegel več od pričakovanj: "Na startu je bil kaos. Paul di Resta je trčil vame. Bilo je kar malo grozljivo. Kar vse se je dogajalo med dirko, startal sem kot 13., zato so stopničke zelo dobre."


Osmoljenec dirke in vse bolj kaže tudi sezone je Lewis Hamilton (McLaren). Najprej sta ga v prvem zavoju prehitela Rosberg in Alonso in tako je njegov napad in bitka s Vettlom za zmago splavala po vodi. V 14. krogu pa je na najdaljši ravnini Kemmel po svojem prvem postanku prehiteval Kamuija Kobajašija (Sauber). Bil je že skorajda povsem mimo, nekar je neprevidni Japonec "zapel" s pnevmatikami in tako je Britanca zavrtelo in spektakularno odneslo v zaščitne gume. Po novem odstopu je priznal poraz: "Naslov prvaka ni več dosegljiv."

Za "zelence", ki so startali v prvi deseterici, se dirka ni razpletla po željah. Bruno Senna (Renault) je v prvem zavoju precenil točko zaviranja in trčil v Jaimeja Alguersuarija (Toro Rosso). Slednji je tako odstopil, Brazilec pa nadaljeval na začelju in končal kot 13. Sergio Perez (Sauber) je po dveh nesrečah in kazenski vožnji skozi bokse (štirje postanki) v 29. krogu parkiral v garaži.

VN Belgije, Spa, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Mark Webber (Red Bull Renault) +3,7
3. Jenson Button (McLaren Mercedes) +9,6
4. Fernando Alonso (Ferrari) +13,0
5. Michael Schumacher (Mercedes) +47,7
6. Nico Rosberg (Mercedes) +48,6
7. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +59,7
8. Felipe Massa (Ferrari) +66,0
9. Vitalij Petrov (Renault) +71,9
10. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +77,6
11. Paul di Resta (Force India Mercedes) +83,9
12. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +91,9
13. Bruno Senna (Renault) +92,9
14. Jarno Trulli (Lotus Renault) +1 krog
15. Heikki Kovalainen (Lotus Renault) +1 krog
16. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1 krog
17. Jerome d'Ambrosio (Virgin Cosworth) +1 krog
18. Timo Glock (Virgin Cosworth) +1 krog
19. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +1 krog
Odstopili: S. Perez (Sauber), D. Ricciardo (Hispania), L. Hamilton (McLaren), S. Buemi (Toro Rosso), J. Alguersuari (Toro Rosso).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.