Šport > Moto športi
30 ogledov

Svarilo: ''Prostora za napake ni več''

romain grosjean EPA
Eric Boullier, šef ekipe Lotus, je pred prvo dirko v Melbournu, ki bo na sporedu sredi marca, Romaina Grosjeana opozoril, da si ne more privoščiti še ene z nesrečami prepredene sezone. Francoz si je lani pridobil sloves nespametnega dirkača, s svojimi potezami pa je pošteno razjezil Marka Webbra in Fernanda Alonsa.

Dirkač Lotusa Romain Grosjean je v svoji prvi celi sezoni v bolidu formule 1 trčil na osmih dirkah od dvajsetih, po množičnem trku v Monzi pa je bil kaznovan z dirko prepovedi in denarno kaznijo v višini 50 tisoč evrov. Pri Lotusu so stopili v bran svojemu varovancu, vendar se zavedajo, da se Francozu počasi izteka čas. ''Ne, to ni njegova zadnja priložnost, a formula 1 je težak svet in jasno je, da si ne moremo privoščiti še ene takšne sezone, kot je bila lanska,'' je povedal Boullier.

Grosjean je bil na desetih od devetnajstih kvalifikacij hitrejši od moštvenega kolega Kimija Raikkonena, toda Finec je na dirkah zbral kar 207 točk, medtem ko Francoz le 96. Raikkonen je sezono zaključil na tretjem mestu in prav zapravljene točke Grosjeana bi Lotusu lahko pomagale, da bi na lestvici konstruktorjev prehitel McLaren.

Preboj med najboljše tri ekipe v karavani je eden izmed glavnih ciljev ekipe v prihajajoči sezoni. ''Želimo si, da pokaže zrelost. Raje vidim, da je četrti, kot da želi priti na drugo mesto in odstopi,'' je povedal šef Lotusa in dodal: ''S tem bi videl dirkača, ki razume, zakaj dirka v formuli 1 in kakšni so njegovi cilji.'' Lotus je lani za tretjemuvrščenim McLarnom zaostal 75 točk. Edino zmago v sezoni je privozil Raikkonen na dirki za VN Abu Dabija. Finec je sicer na zmagovalni oder stopil kar osemkrat.

Grosjean letos za biti ali ne biti

eric boullier | Avtor: EPA EPA
V britanski ekipi pa niso prepričani, ali bo Grosjeanu uspelo premagati tako veliko oviro. ''Njegova zanesljivost je pod velikim vprašajem. A obenem je nekdo, ki ima nekaj posebnega in moramo poskušati toliko časa, da bo popolnoma jasno, ali zmore ali ne zmore,'' je povedal 39-letnik in dodal, da so v ekipi temeljito preučili vzroke za razplet lanske sezone.

''Dolgo smo se pogovarjali. Mislim, da tri ure. Romainov problem je kompleksen, saj ni šlo samo za to, da je preveč agresiven,'' je dejal Boullier, ki je prepričan, da je prekinitev sodelovanja med Lotusom in Grosjeanom leta 2009 na dirkaču pustilo psihične posledice. ''Njegove pretekle izkušnje so bile travmatične in vsem želi dokazati, da si zasluži mesto. Nadarjen je dovolj, da dirka v formula 1, zato si je naložil še nekaj dodatnega pritiska. Izluščili smo tri, štiri razloge - odvisno od scenarija -, zaradi katerih se znajde v napačnem položaju. Nekatere je bilo lažje odpraviti, druge težje. Nerazumno bi ga bilo kriviti za lansko leto,'' je zaključil Boullier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.