Šport > Moto športi
19707 ogledov

To je resnica o škandalu med Rossijem in Marquezom

Epa
Zaključek sezone 2015 ostaja zapisan kot eden najbolj kontroverznih v zgodovini motociklizma.

'Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima' je rek, ki pritiče zadnjemu vrhuncu v karieri enega najboljših motociklistov vseh časov Jorgeja Lorenza.

Nekdanji španski dirkač je v leta 2015 osvojil zadnjega od skupno treh naslovov prvaka v elitnem razredu, (2010, 2012, 2015), pri tem pa naj bi bil, vsaj tako menijo navijači Valentina Rossija, deležen izdatne pomoči s strani rojaka Marca Marqueza.

Zaključek tiste sezone, v kateri je bil Rossi na pragu jubilejnega desetega naslova in prvega po letu 2009, so močno zaznamovale obtožbe o domnevni španski zaroti, pri čemer se je poleg Marqueza na udaru znašel tudi Dani Pedrosa.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Najodmevnejši in odločilni incident, ki je na koncu krojil razplet pri vrhu, se je zgodil na predzadnji dirki sezone v Sepangu, kjer naj bi Marquez v boju za tretje mesto namerno provociral Rossija in mu kradel pomembne stotinke v primerjavi z Lorenzom. "Doctor" je po nekaj krogih srditega dvoboja izgubil živce in Marquezu povsem zaprl pot, pri tem pa naj bi Špančev motocikel še odrinil z nogo, kar je botrovalo odstopu.

Incident je pod drobnogled vzela Mednarodna motociklistična zveza (Fim), ki je po preiskavi odločila, da bo Rossi na poslednji dirki sezone v Valencii začel z zadnjega mesta.

valentino rossi | Avtor: Epa Epa

Italijan je na dirki branil sedem točk prednosti pred Lorenzom, ki se je v nedeljo takorekoč neoviran odpeljal zmagi naproti, medtem ko Rossi ni zmogel višje od četrtega mesta in v skupnem seštevku zaostal pet točk za svetovnim prvakom. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Po dirki so znova padale težke besede na račun španske trojke. "Tudi danes je bil njihov načrt povsem očiten," je dejstvo, da se Marquez in Pedrosa nista poskušala vmešati v boj za zmago z Lorenzom, komentiral Rossi.

Novopečeni prvak Lorenzo je sprva priznal, da sta rojaka delovala v njegov prid, kasneje pa je svoje besede preklical, potem ko sta mu Marquez in Pedrosa ponudila "natančnejši vpogled v to, zakaj ga nisa mogla ogroziti."

Zaključek sezone 2015 ostaja zapisan kot eden najbolj kontroverznih v zgodovini motociklizma, vendar pa Lorenzo vzraja, da so vsa namigovanja o domnevni zaroti zoper Rossija povsem neutemeljena.

"Tistega leta (2015, op. a.) bi zlahka osvojil naslov prvaka, saj sem bil najhitrejši, vendar se mi je na dirkah vedno nekaj pripetilo, kot so bile na primer težave z vizirjem ali pa razmočena nedeljska dirka po prepričljivem koncu tedna na suhi stezi v Silverstonu. Čeprav sem bil zelo hiter, je sezona postala zelo težka," se spominja 35-letnik.

 | Avtor: Epa Epa

"Več dejavnikov je vplivalo na razplet. Kar zadeva dvoboj Rossija in Marqueza, je bila odločilna že VN Argentine, kjer je Rossi zakrivil Marquezov padec, vendar se za to ni opravičil. Marcu to ni bilo všeč. Verjamem, da bi z opravičilom lahko spremenil potek dogodkov. Marquez ni želel, da bi jaz postal prvak, ker nisva bila prijatelja," je navedbe o domnevni pomoči rojaka še enkrat ovrgel Španec.

"Ob Valentinu sem se počutil majhnega"

Lorenzo je prvo priložnost v elitnem motocilističnem razredu dobil leta 2008, ko je pri Yamahi združil moči z Rossijem. Priznal je, da so bili začetki v senci noro uspešnega in nadvse priljubljenega dirkača svojevrsten izziv.

"Bilo je težko. Če ne bi bil osebnostno tako močan, bi me to psihološko zlomilo. Vsa pozornost je bila na Valentinu. Vsi so ga oboževali, zaradi česar sem se počutil zelo majhnega. Odločen sem bil, da se dokažem na stezi. Ko sem si enkrat poveznil vizir, sem imel pred očmi samo še zmago. Ko mi je uspelo z enakim motociklom premagati Rossija (2010, op. a.), sem dobil veliko zadoščenje in postal precej bolj priljubljen."

Lorenzo in Rossi | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 3
  • crna 12:07 16.avgust 2022.

    Rossi je imel karmo in bo ostal za njegove privržence legenda pa zmagal ali ne.