Šport > Moto športi
10 ogledov

Zmaga Vettla in spektakularne nesreče

Drugo leto zapored je Suzuka zmagal Vettel.
1/38
Žurnal24 main
VN Japonske je brez ene same težavice dobil Sebastian Vettel. Vodilni v seštevku Mark Webber je bil drugi. Dirko z več spektakularnimi nesrečami je na tretjem mestu končal Fernando Alonso.
Zmagoslavje Vettla, hude nesreče in ostali fotozadetki z VN Japonske - poglejte v dodani galeriji.

"Suzuka je naša steza," je ob prečkanju kariraste zastave vpil Sebastian Vettel (Red Bull), potem ko je suvereno ubranil lansko zmago na VN Japonske. Z minimalnim zaostankom sta na stopničke stopila še Mark Webber (Red Bull) in Fernando Alonso (Ferrari). Jenson Button (McLaren), kateremu se drugačna taktika ni obrestovala, je eno mesto pridobil, potem ko je Lewis Hamilton (McLaren) upočasnil, ko je ostal brez tretje prestave. Dirko z več spektakularnimi nesrečami je na šestem mestu končal Michael Schumacher (Mercedes) in bil lahko vesel, da je bilo na sporedu le 53 krogov, saj se mu je v zadnjih dveh približeval Kamui Kobajaši (Sauber), ki je pred tem z drzinimi manevri za sedmo mesto pred domačimi navijači prehitel peterico tekmecev.

To je bil neverjeten dan. Zjutraj pole, popoldne še zmaga. Fantastično! Zmaga gre predvsem ekipi, ki je ves vikend trdo delala. Res si jo zaslužijo.
Sebastian Vettel
Kako se je razpletalo
Vettel je s starta potegnil z odliko in obdržal prvo mesto z jutranjih kvalifikacij. Na drugo mesto se je pred Webbra prebil Robert Kubica (Renault). V ozadju se je Vitalij Petrov (Renault) izstrelil s starta in izgubil nadzor nad dirkalnikom, zadel v Nica Hülkenerga (Williams) in oba sta odstopila še pred prvim zavojem. V tem je zaneslo Felipeja Masso (Ferrari) in z dirke je izločil še Vitantonia Liuzzija (Force India). Žrtev kaotičnega starta je bil še Nico Rosberg (Mercedes), a je po postanku lahko nadaljeval. V tretjem krogu, ko je bil še naprej na stezi varnosti avto, pa nova drama – odstop Kubice (zaradi tehnične okvare).

Skupni seštevek po 16. dirki sezone 2010:
Dirkači
1. M. Webber 220 točk
2. F. Alonso 206
3. S. Vettel 206
4. L. Hamilton 192
5. J. Button 189
6. F. Massa 128
7. N. Rosberg 122
8. R. Kubica 114
9. M. Schumacher 54
10. A. Sutil 47
Moštva
1. Red Bull Renault 426 točk
2. McLaren Mercedes 381
3. Ferrari 334
4. Mercedes 176
5. Renault 133

Po umiku varnostnega avtomobila sta Red Bulla z najhitrejšimi krogi na dirki povečevala prednost pred Alonsom, Buttnom in Hamiltonom. V nadaljevanju je dirka minevala bolj mirno. Vsi so brez težav opravili s postankom. Od peterice kandidatov za prvaka je bil na drugačni taktiti Button (začel je na trših gumah). S poznejšim postankom ni pridobil ničesar in se 14 krogov pred karirasto zastavico na stezo vrnil na peto mesto za Hamiltonom. Krog kasneje je brez tretje prestave (in to na novem menjalniku – zaradi menjave le tega je moral startati z osmega in ne tretjega mesta) ostal Hamilton. Sicer je lahko nadaljeval, a dirkal počasnje. Osem krogov pred koncem ga je tako Button prehitel (Schumacher je imel prevelik zaostanek, da bi ga lahko ujel). Medtem je divje dirkal in prehiteval Kobajaši  in se s 13. prebil na sedmo mesto. Eno je pridobil tudi zaradi nesreče Rosberga, ki je zletel v zaščitno ogrado (odpadla mu je pnevmatika).

VN Japonske, Suzuka, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Mark Webber (Red Bull Renault) +0,9
3. Fernando Alonso (Ferrari) +2,7
4. Jenson Button (McLaren Mercedes) +13,5
5. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +39,5
6. Michael Schumacher (Mercedes) +59,9
7. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +64,0
8. Nick Heidfeld (Sauber Ferrari) +69,9
9. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +70,8
10. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +72,8
11. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
12. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth) +1 krog
13. Jarno Trulli (Lotus Cosworth) +2 kroga
14. Timo Glock (Virgin Cosworth) +2 kroga
15. Bruno Senna (Hispania Cosworth) +2 kroga
16. Sakon Jamamoto (Hispania Cosowrth) +3 krogi
17. Nico Rosberg (Mercedes) +6 krogov
Odstop: A. Sutil (Force India), R. Kubica (Renault), Nico Hülkenberg (Williams), F. Massa (Ferrari), V. Petrov (Renault), V. Liuzzi (Force India), L. Di Grassi (Virgin)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.