Šport
7 ogledov

Na Japonskem "le" do osmine finala

Proti Američanom je Slovenija v prvi četrtini celo vodila za pet točk. (Foto: Re
1/14
Žurnal24 main
Edino svetovno prvenstvo, na katerem je do zdaj nastopila Slovenija, je leta 2006 potekalo na Japonskem. Tja je Aleš Pipan popeljal kakovostno zasedbo, ki je tekmovanje vseeno zapuščala razočarana.

Na edinem svetovnem prvenstvu doslej se je Slovenija prebila do osmine finala, kjer je bila zanjo usodna Turčija (84:90), kar je pred štirimi leti v javnosti povzročilo dokaj veliko razočaranje. Prav tako pa je bilo tudi v strokovnem štabu in pri igralcih.

Slovensko košarko so na Japonskem zastopali Goran Jurak, Jaka Lakovič, Marko Milić, Radoslav Nesterović, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Žerljko Zagorac, Sašo Ožbolt, Sani Bečirović, Beno Udrih, Uroš Slokar in Goran Dragić. Izpadli so Nebojša Jokismović, Domen Lorbek in Miha Zupan. Selektor je bil Aleš Pipan, pomočniki pa Franci Podlipnik, Aleksander Sekulić in David Nikolič.

"Nocoj smo izgubili pomembno tekmo. To je bila priložnost generacije, ki se verjetno ne bo več ponovila. Odigrali smo dobro, prepustili pobudo Turčiji in jo na koncu tudi ujeli. Tako izkušena ekipa kot Slovenija ne bi smela zapraviti štirih točk prednosti. Žal smo izgubili vse tri izenačene končnice na tem prvenstvu. Slovenska reprezentanca ima kakovost, žal pa igralci v svojih klubih premalokrat igrajo končnice tekem in ne znajo prevzeti odgovornosti nase. Vsi smo čutili, da je Turčija premagljiva, žal pa smo obstali korak pred četrtfinalom, kar je bil cilj ekipe,“ je za STA dejal selektor Aleš Pipan.

Niti najmanj židane volje ni bil niti Jaka Lakovič: "Vsi smo zelo razočarani. Zavedali smo se, da lahko premagamo Turčijo, želeli smo zmagati, toda nismo znali zaustaviti njihovih metov za tri točke. Ne razumem, zakaj smo v zadnji dve minuti vstopili z vsega eno osebno napako. Po mojem mnenju smo izpolnili zastavljeni cilj, toda ostaja grenak priokus.“

Slovenci so sicer v predtekmovanju nastopali v skupini D, skupaj z ZDA, Italijo, Kitajsko, Portorikom in Senegalom. Dobili so srečanji s nazadnje omenjenima tekmecema. Najbližje zmagi so bili na tekmi s Kitajsko, ki so jo za točko izgubili dobesedno v zadnjih sekundah srečanja. Tako so v predtekmovanju osvojili tretje mesto. Posebno doživetje je bilo srečanje z ZDA, ki so nastopile z LeBronom Jamesom, Carmelom Anthonyjem in Dwyanom Wadom. Čeprav je Slovenija v prvi četrtini tudi vodila (21:16), so zvezdniki ob koncu slavili s 114:95. Strelci: Bečirović 18, Brezec in Nachbar po 15, Lakovič in Nesterović po 14; Wade 20.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.