Šport
19 ogledov

Na Super Bowl Steelers in Packers!

1/38
Žurnal24 main
Na Super Bowlu XLV bo šestega februarja igrala ekipa z največ Lombardijevimi pokali (šestimi) in moštvo, ki ga je nekoč vodil Vince Lombardi - Pittsburgh Steelers in Green Bay Packers.

 Pittsburgh Steelers so se na svoj tretji Super Bowl v zadnjih šestih sezonah uvrstili z zmago v finalu konference AFC nad New York Jets z izidom 24:19. Šestega februarja bodo Mike Tomlin in njegovi fantje igrali za sedmi Lombardijev pokal, medtem ko se sezona za Rexa Ryana tretjič zapored končuje le korak pred Super Bowlom. "Malo nam je zmanjkalo, tako kot lani in to le eno tekmo od velike tekme. Dobro smo odigrali en polčas, ne pa cele tekme," se je s porazom skušal sprijazniti Ryan. Podajalec Steelersov, Ben Roethlisberger, ni imel spektakularne tekme, saj je podal za vsega 133 jardov, imel dve prestreženi podaji, a je stekel v končno cono za enega od odločilnih touchdownov. "Dovolite nam, da se kopamo v tej zmagi, o Packersih bomo razmišljali jutri," je v prvi izjavi dejal Tomlin, potem ko je novinarje že zanimalo, kako se bodo čez 14 dni lotili prvakov NFC-ja, Green Bay Packersov. "Sezono je začelo 32 ekip, ostali sta le še dve!"

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Jeklarji so finale začeli z brezhibno akcijo, ki je trajala devet minut in jo je Rashard Mendenhall kronal s touchdownom za 7:0. V drugi četrtini je Shaun Suisham zadel prosti strel za 10:0. Le nekaj minut kasneje je 66 jardov dolg napad s touchdownom za dva jarda zaključil Big Ben (17:0). Medtem je obramba Pittsburgha delala kot namazana in New York ni imel možnosti za točke. Da imajo res najboljšo obrambo v ligi, je dokazal Ike Taylor, ko je na tla položil Marka Sancheza, živo žogo pa je v končno cono za 24:0 ponesel William Gay. 14 sekund pred koncem polčasa so gostje znižali na 3:24. Po odmoru se je začel preobrat. Sanchez je podal za 45 jardov za touchdown Santonia Holmsa (10-24). 66.662 navijačev je za hip obnemelo, ko so Jets v končni coni podrli Roethlisbergerja in bilo je 12:24. V zadnji četrtini je drugi touchdown Jetsov ujel Jerricho Cotchery, nakar je časa za dokončen preobrat zmanjkalo.

Nekaj ur prej je drugega udeleženca 45. Super Bowla dala finalna tekma konference NFC in bila je to bizarna tekma, da bi bila težko bolj. Ne eni ne drugi pa si z igro Arlingtona niso zaslužili. Pa vendarle: na Cowboys Stadium z zmago 21:14 nad največjimi rivali Chicago Bears potujejo Green Bay Packers. Podajalec Sirarjev, Aaron Rodgers, je tekmo odprl z brezhibno akcijo in touchdownom po tleh in jo končal z 244 jardi. "Sanje so se mi izpolnile. To je neverjeten občutek," se je nekoč rezerva Bretta Favra veselil svojega prvega Super Bowla in prvega ekipnega po 14 letih. "Nimam besed. Vse zasluge gredo obrambi. Sam nisem odigral najboljše tekme." Že 20 let se na Super Bowl ni uvrstila šestopostavljena ekipa NFC-ja, a obenem je to ekipa, ki je bila pred začetkom prvenstva prvi favorit, nato je premagala poškodbe, se v zadnjem trenutku uvrstila v končnico in v njen odigrala dve fantastični tekmi in včerajšnjo, na kateri na koncu šteje le rezultat.

Sprva je bila tekmo enosmerni promet. Bears niso mogli ničesar, Jay Cutler je pogorel in ob polčasu je bilo 14:0 za Packers oziroma 252 proti 103 v osvojenih jardih. V drugem polčasu se Cutler zaradi poškodbe kolena ni vrnil na zelenico ("pravi" podajalec bi zagotovo igral naprej) in za Bears je šla tekma od slabe v obupno – njegova rezerva Todd Collins je bil milorečeno slab. A na srečo domačih navijačev na Soldier Fieldu je bolje zaigrala obramba, pa tudi napad Packsov je bil neprepoznaven. Trener Chicaga Lovie Smith je pred zadnjo četrtino poizkusil z najbolj tvegano potezo – na igrišče je poslal tretjega podajalca z bolj ali manj nikakršnimi izkušnjami – Caleba Hanieja. In glej ga zlomka: mladi Hanie je igral zelo dobro. Že res, da je vrgel dve prestreženi žogi (eno od teh je masivni B. J. Raji vrnil v končno cono za touchdown za 21:7), a je z dvema touchdownoma skorajda vrnil moštvo iz izgubljenega položaja.

Liga NFL, končnica, finale konferenc:

AFC
Pittsburgh Steelers : New York Jets 24:19

NFC
Chicago Bears : Green Bay Packers 14:21

Super Bowl XLV, Arlington (Cowboys Stadium), v noči na 7. 2. ob 00.20:

Pittsburg Steelers - Green Bay Packers

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.