Šport
5242 ogledov

Legendarni Holyfield se je vrnil v ring, dvoboj končan že po minuti

Evander Holyfield Profimedia
Neslavna vrnitev.

Nekdanji svetovni prvak v težki kategorij Evander Holyfield se je v 59. letu starosti vrnil v ring. A zgodba se je končala neuspešno. Sloviti boksar se je v dvoboju z bivšim MMA borcem Vitorjem Belfortom že v prvi minuti znašel na tleh. Po začetnem naletu 15 let mlajšega borca se Holyfield ni več uspel vrniti v dvoboj.

Belfort je nadaljval z močnmi udarci, zato se je vmešal sodnik v ringu in prekinil dvoboj. Vse to se je zgodilo že v prvi minuti obračuna. Holyfield je boksal prvič po desetih letih.

Evander Holyfield | Avtor: Profimedia Profimedia
Evander Holyfield | Avtor: Profimedia Profimedia

V svoji karieri je kot edoni boksar doslej štirikrat postal svetovni prvak, najbolj znani pa so njegovi dvoboji z Mikom Tysonom. Potem, ko je bil svetovni prvak že v razred nižji kategoriji, je leta 1988 prestopil med težkokategornke, dve leti kasneje pa je postal prvak po verzjah WBA, WBC in IBF z zmago nad Busterjem Douglasom.

Kasneje je trikrat uspešno ubranil lovorik, premagal je nekdanja svetovna prvaka Georga Foremana in Larryja Holmesa, nato pa klonil proti Riddicku Boweju leta 1992. Leto kasneje je v novem spopadu s slednjim znova prišel do naslovov po WBA in IBF, Bowe je vmes izgubil lovoriko WBC. Leta 1994 je Holyfield nato presenetljivo klonil proti Michaelu Moorerju.

Tega leta je zradi zdravstvenih razlogov prekinil kariero, a se že naslednje leto vrnil. Leta 1996 je šokiral Tysona in znova posegel po WBA naslovu. S to zmago je postal prvi boksar po legendarnem Muhammadu Aliju, ki je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. Holyfield je leta 1997 dobil ponovni dvoboj s Tysonom, ki je bil prekinjen v tretji rundi, ko je 'Železni Mike' odgriznil del tekmečevega uhlja. K WBA lovoriki je nato dodal še IBF naslov z uspešnim maščevanjem Moorerju.

Tyson je na zadnjem dvoboju Holyfieldu odgriznil del uhlja. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leta 1999 se je spopadel z Lennoxom Lewisom, dvoboj se je končal z remijem, na 'rematchu' osem mesecev kasneje pa je do zmage prišel Britanec. Leto kasneje se je z Johnom Ruizom udaril za WBA naslov in kot prvi boksar v zgodovini še četrtič prišel do naziva svetovnega prvaka. Ruiz mu je sedem mesecev kasneje sicer prevzel omenjeno lovoriko, tretj dvoboj med obema pa se je končal z remijem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.